I full gång med att boka tåg till England

I sommar ska vi äntligen ut och åka tåg i Europa igen. Den här gången är slutmålet Sheffield i Storbritannien och de två första gruppspelsmatcherna i fotbolls-EM. Matchbiljetterna är inköpta och nu är det bara tåg, boende, aktiviteter och några dagars hyrbil kvar.

Enskilda tågbiljetter eller Interrail

Interrail eller vanliga biljetter. Denna eviga fråga. Tumregeln är rundresa eller tur&retur, kör Interrail men med endast en resväg så är det oftast billigare med enskilda tågbiljetter. Vi sökte och räknade och räknade lite till och landade att för oss skulle det gå ungefär jämt ut. Kände mig osäker och försökte få hjälp av en resebyrå men blev inte mycket klokare. Senast, när vi åkte till Slovenien och Kroatien, så blev vi rekommenderade Interrail och resebyrån kunde hjälpa oss att boka alla platsbiljetter med ett enda undantag, men nu var det en hel massa sträckor de inte kunde boka åt oss. Och därmed blev det heller inget tydligt svar om vad som var billigast, enskilda biljetter eller Interrail. Suck!

Men så tänkte vi, vad sjutton, vi skiter i Interrail den här gången och börjar boka biljetter vart efter, utan hjälp av resebyrå. Kanske blir det dyrare än vad det hade behövt bli eller så går det på ett ut. Hur som, så hoppas jag lära mig en massa mer om tågbokning ut i Europa.

IMG_6112

Första bokningen är gjord (och lite till)

Vi tänkte att nattågen skulle ta slut först så vi började där. Enligt resebyrån vi kollat med var faktiskt vår första sträcka fullbokad på önskat datum när de försökte, men när vi själva gjorde det någon vecka senare fanns det som tur var biljetter. Så första sträckan blir dagtåg Stockholm–Malmö för att sedan bytas till nattåg och plats i egen liggvagn mellan Malmö och Hamburg. Vi kunde ha hoppat på samma tåg redan i Stockholm men det blev billigare att byta i Malmö så då gör vi det. I alla fall på utresan, för vi har också bokat samma sträcka tillbaka igen och då var det billigare att åka med samma tåg hela vägen hem till Stockholm.

I Hamburg är planen att käka frukost på stationen, kanske gå ett varv runt den samma för att sedan hoppa på ett dagtåg som ska ta oss från Hamburg till Paris. Paris blir vårt  första riktiga stopp på resan. Efter tre dagar i Paris har vi också bokat tåg vidare till London via tunneln under kanalen.

Lunch i London

Det blir sen ett snabbt besök i London då vi ska tillbaka dit senare under resan men en lunch ska vi förhoppningsvis hinna med innan vi åker vidare till Sheffield. Inrikesbiljetterna i England har vi inte bokat än. Himla dyra var de när vi kikade men så läste jag en artikel här om dagen där det stod att en stor satsning på kollektivtrafik är på gång med sänkta biljetterpriser med så mycket som 40 procent, så nu sitter jag och hoppas att det ska slå igen om på våra biljetter. Har egentligen ingen aning om det rör vår sträcka men med avgångar en gång i timmen, minst, så har vi lite is i magen.

Ett barn står på perrongen i tunnelbanan Lancaster Gate.
I London som 8-åring själv med mamma.

Från tåg till hyrbil

Ni som följt oss på andra resor vet att vi gillar konceptet att ha hyrbil när vi väl är på plats, så också den här gången. I Sheffield möter vi också upp min syster med familj så det är inte bara fyra som ska få plats i bilen utan åtta personer. Här har vi dock fastnat lite i bokandet. Vi tänkte en minibuss för oss alla att umgås i och uppleva saker tillsammans och som Roger kan köra. Han har bott och pluggat i Manchester så han har både koll på området och högertrafiken, men det är här vi fastnar. En minibuss är tre gånger så dyrt som två vanliga bilar. Så det blir nog så att även jag får rycka in som chaufför. Jag har ju iofs bott både i Thailand och Hongkong med högertrafik men det var på den tiden jag saknade körkort även om jag körde väldigt mycket moppe då. Fortsättning följer på den punkten.

Sightseeing i norra England

Efter första matchen i Sheffield är planen att hämta ut vår hyrbil eller hyrbilar och köra via stopp i Peak district till kusten och Liverpool. Tre nätter i Liverpool med utflykter som inte är helt spikade men om de fyra ungarna får bestämma lära Blackpool och dess bergochdalbana stå överst på listan. Sen tillbaka för en natt och en fotbollsmatch till i Sheffield.

Tillbaka till London

På morgonen dagen efter Sveriges andra EM-match åker vi tillbaka ner till London. Den här gången stannar vi i tre nätter innan vi lämnar syrran med familj, som ska stanna lite längre, innan vi påbörjar vår hemresa. Första sträckan blir ganska kort för vi planerar att göra ett stopp i Belgien och Bryssel på vägen. Nytt land för mig så det ska vi maxa under det dryga dygnet vi ska vara där. Sen åker vi vidare till Hamburg för att hoppa på nattåget som ska ta oss hela vägen hem till Stockholm igen. Om vi lyckas boka alla tågsträckor där emellan vill säga…

Två barn stpr i fönstret i en tågkupé.
Liggvang i mellan Ungerna och Polen.

Tågplan

Stockholm–Malmö (bokat)
Malmö–Hamburg (bokat)
Hamburg–Paris
Paris–London (bokat)
London–Sheffield
Sheffield–London
London–Bryssel
Bryssel–Hamburg
Hamburg–Stockholm (bokat)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.