Cykla med barnen i sommar

Annonssamarbete

Snö, sol och minusgrader ute. Men inne i soffan på kvällen planeras det för fullt för sommaren. Två veckor i Åre är spikat men sen är det bara en massa lösa planer. Ta bilen ut i Europa. Kanske, men möjligen lite för tidigt. Hyra hus en vecka på västkusten. Har spanat in ett jag gillar på Airbnb och funderar på att boka med avbokningsmöjligheter. Kanske ett par kortare miniresor i Sverige. Så mycket är oklart men det som är klart är att det även i sommar kommer det bli en hel del cykling. Frågan är bara var. Här kommer några ställen jag har kikat på inför sommaren.

Fyra cyklar på en cykelhpllare på en bil med takbox.
Fyra cyklar på en bil. Så här ser det ut när familjen Lif åker på sverigesemester.

Åre Bike Park

Jag måste trots allt börja med Åre. Vi cyklade en hel del där förra sommaren och i även i år kommer vi att lasta bilen full med cyklar inför vår resa dit. I Åre cyklar vi gärna på alla nya fina cykelleder i Björnen. Det kommer nya leder varje år och området börjar mer och mer likna vilken vinterdag som helst – fullt med vuxna och barn som rör sig, har roligt, känner farten, grillar korv, äter på Carins krog och bara njuter i solen.

Ett barn cyklar i på enserpentinstig i skogen.
Rufus i en av lederna i Björnen Åre.

I Björnen kör vi på våra egna cyklar som är anpassade för det. Rogers har några år på nacken. Han valde att köpa en begagnad och fick en bra cykel till ett bra pris. Jag köpte en ny cykel på rea förra året. Jag var lite för ivrig för att leta efter en bra begagnad och blev väldigt nöjd med en ”två säsonger gammal färg”. Ja, svart måste ju vara helt ute i år… Ungarnas cyklar är också köpta ny men sen ärvs de och säljs vidare.

En i trä byggd doserad kurva i skogen.
Del av leden Stubinen i Åre Björnen. Vår favorit! Här får man kämpa uppför i början och sen får man några härliga svängar ner. Downhill-light.

I Åre har vi också provat att köra downhill och framförallt ungarna är helt sålda på det. Måste nog säga att även Roger och jag inte tackar nej till fler dagar i backen heller. Men för downhill hyr vi cyklar, de är lite för dyra för de få gånger vi kör.

Ett barn står med en cykel iklädd integralhjälm.
Rufus laddar för att köra downhill. Här krävs både mer skydd och integralhjälm.

Det finns en massa cykelbutiker, fysiska och på nätet. Det finns till och med en liten en här i vårt bostadsområde. Utbudet är inte så stort med det är dit jag brukar vända mig för att få min vanliga cykel vårfixad. På nätet finns till exempel Bikester.se. De har alla möjliga cyklar – från barncyklar och citybikes till triathloncyklar och cyklar för downhill. Och de har outlet med fyndmöjligheter!

Åre vet jag ju blir av men precis som vi provade nytt med att cykla på Grännaberget förra året så hoppas jag att vi ska prova nytt även den här sommaren och jag har kikat på några alternativ.

Isaberg

Har sett så många härliga bilder från Isaberg i Småland. Bra leder för hela familjen men det finns också mer utmaning för de som vill. Här skulle jag vill ta några dagar med familjen och inte bara cykla utan också prova deras rodelbana, höghöjdsbana och bastuflotte.

Cykelmedbarn_7

Visingsö

Om vi skulle få köra hårt i backarna i Isaberg så är nog cyklingen det motsatt på denna platta ö i Vättern. På Visingsö tänker jag mig lugn cykling på småvägar, genom ekskog och historien. Antingen ha med matsäck eller stanna längs vägen på något café och restaurang. Och så en glass i hamnen.

Tre mtb-cyklar står lutade mot ett träräcke.
Morris, Rogers och min cykel tar en paus på Grännaberget. I bakgrunden skymtas Visingsö.

Järvsö

Ungarnas favorit är ju downhill och det vore kul att prova på det någon annan stans än i Åre. Järvsö har leder från gröna nybörjarleder till svart leder som vår familj har en bit kvar till. När vi ändå är där så kanske lite klättring skulle kunna var något. Eller ett besök i Loos Koboltgruva.

Ett barn som gör ett hopp med en mtb.
En mycket koncentrerad Rufus med hjälm, ryggplatta, armbågsskydd, knä-/smalbensskydd och handskar.

 

Utrustning

Vad behöver man då för utrustning när man cyklar? Ja, förutom en cykel. Det finns ju så klart en miljon olika tillbehör, vissa helt onödiga och vissa faktiskt ganska bra. Hjälm absolut och ryggplatta när det är lite mer utmanande. Vi kör samma ryggplatta som när vi åker skidor. Ungarna har också knä- och armbågsskydd, som de även använder när de till exempel åker inlines. Roger har skor, sådana man klickar i, men vi andra kör i våra låga vandringsskor. Känns bra att kunna nyttja saker till flera olika aktiviteter. Men något som jag är glad att vi har köpt, både till oss vuxna och till ungarna, är cykelhandskar. Ger bra grepp och räddar handflator vid vurpor.

Själv skulle jag också vilja ha en sådan där liten väska som sitter fram på ramen/styret, som man kan ha sin mobil i och till exempel se kartan lätt. Hmm, jag fyller år i maj…

Ett barn på en mtb-cykel.
Rufus på en enklare cykelled i skogen.

Den här texten är ett betalt samarbete med Bikester.se – ett e-handelsföretag inom cykel. Men text, bild och åsikter är mina egna.

Andra inlägg om cykling

Köra Downhill för en nybörjare som jag

Cykling i två dagar i Åre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.