Hotell La Madrague i Dakar, Senegal

Efter att vi bokat våra flygbiljetter till Senegal la vi upp en rutt för vår resa med start i huvudstaden Dakar. Vi planerade för fem heldagar i och runt staden och började leta hotell, vilket visade sig vara betydligt svårare och dyrare än vad vi trott.

Våra kriterier var hav, pool och inte för dyrt. Eftersom Dakar ligger på en halvö ut i Atlanten, där även Afrikas fastlands mest västligaste punkt ligger, så är havet närvarande i stora delar av staden. Våra ungar älskar pool och temperaturen i Dakar skulle ligga runt 30 grader. Och vi tänkte att det skulle vara lättare att hitta lite billigare hotell i Dakar än på övriga stopp vi planerat för vår resa.

Hotel La Madrague

Pris

Ja, det blev lite dyrare än vad vi tänkt. För sex nätter inkl frukost betalade vi omkring 10 000 svenska kronor. Hotellet hade enkel standard men var rent och trevligt. I jämförelse så skulle en natt för vår familj kosta ca 5 000 sek på Radisson Blu någon mil bort. Hade vi skippat önskemålet pool så hade vi däremot kommit ner i pris.

Rummen

En av orsakerna att det blev så dyrt var att vi behövde två rum. Vi hade två dubbelrum som var anslutna till varandra genom en dörr. Skönt med två badrum men i övrig så hade vi ju hellre haft ett rum med extrasängar till ungarna och kommit ner i pris.

Rummen var ganska spartanska med en dubbelsäng, garderober, ett säkerhetsskåp och ett skrivbord. Men el, AC och varmvatten funkade bra under våra dagar på hotellet. WiFi fanns inte på rummet men nere vid poolen och vid restaurange och funkade i alla fall oftast, om än inte med någon vidare hastighet.

Två barn som står utanför en blå dörr med nr 7.
Rufus och Morris utanför vårt hotellrum på La Madrague. Vi hade två rum 6 och 7, som var spegelvända och med en anslutande dörr emellan.
Brunt stengolv med grå tränmöbler.
En säng, ett skrivbord, en tv och ett lite kylskåp, så mycket mer fanns inte i de ganska kala rummen.
Blått kakel på väggarna och brunt stengolv.
Badrum med toalett, handfatt och en dusch med varmvatten.

Restaurangen

Första kvällen åt vi middag på hotellet. Ingen kulinarisk upplevelse direkt men den funkade. ”Europeisk mat” är å andra sidan inte helt lätt att få bra någon stans i Dakar men för mycket afrikansk mat går tyvärr inte hem hos våra ungar. Och jag måste väl ärligt säga att den inte alltid går hem hos mig heller.

Men frukost åt vi varje dag på hotellet. Den kan man nog också kalla spartansk med få saker att välja på.

Ett dukatbord med en väggmålning bakom, föreställande en undervattensvärld med fiskar.
På Hotel La Madragues restaurang kunde man välja att sitta inne eller ute runt poolen. Här åt vi middag första kvällen i Dakar.
Ett bord med en enkel uppdukad frukostbuffé, rostbröd, kaffe, tea, flingor, mjöl och lite frukt.
En enkel frukost serverades varje morgon i restaurangens utomhusdel.

Hotellet i övrigt

Poolen var härlig att ha och svalka sig i. Efter att ha varit iväg på utflykter på dagarna i 30-graders värme var det skönt att få komma tillbaka till hotellet och ta ett dopp. Vi var oftast själva i poolen och det fanns gott om solstolar både i solen och i skuggan.

Personalen på hotellet var trevlig även om det var lite svårt att göra sig förstådd då de pratade, i stort sätt, bara franska och vi ingen franska alls. Men med enstaka engelska ord och Google translate så gick det bra, även när jag tappade bort nyckeln till säkerhetsskåpet dagen då vi skulle checka ut tidigt och fara vidare.

En rektangulär pool med en mur ut till stranden.
Hotellets pool med både matplatser och solstolra runt om. Vid grinden i muren stod en vakt som hade kolla på alla som kom och gick ut på stranden. Ön lite längre ut är Ile de Ngor.

Läget

Hotel La Madrague ligger i området Ngor, längt ut på Kap Verde-halvön, dvs så långt väster ut man kan komma i Dakar och så långt väster ut man kan komma på hela Afrikas fastland. Det är bara landet Kap Verde som ligger längre väster ut i kontinenten Afrika. Lite förvirrande att Kap Verde-halvön ligger i Senegal och inte i Kap Verde…

Hotellet ligger i direkt anslutning till stranden men man kommer till det via en liten bakgata där det går att parkera sin bil och där det finns ett par små supermarkets och några restauranger. Vi var nöjda med läget och tycker att det var ett bra område att bo i när man vill upptäcka Dakar även om det inte på något sätt är ”mitt i city”.

Bild tagen från havet in mot en strand med byggnader.
Hotel La Madrague är de oranga byggnderna bakom muren.

Stranden

Stranden i Ngor är en levande strand, inte anlagd och anpassad för turister. Hit går lokalbefolkning för att ha vattengymnastik, grilla eller ha picknick. På kvällarna pågår det fullt av fotbollsmatcher och killar som löptränar och styrketränar. För ja, det var bara killar som tränade på stranden vad vi kunde se. Härifrån går fiskebåtar ut på morgonen och båtar som tar människor över till ön Ile de Ngor som ligger precis utanför. Hit kommer också människor med sina getter för att skrubba dem rena i havet.

Stranden och dess folkliv var det vi gillade mest under våra dagar på La Madrague. Vi badade, ungarna snorklade och vi åt på ett par av restaurangerna längst stranden. Vi tittade på alla människor och deras vardagsliv. Och de tittade tillbaka, för vi blev ganska uttittade, i alla fall våra bloda och rödhåriga ungar som sprang omkring i fotbollströjor med Mané på ryggen. Mané som är hela Senegals fotbollshjälte.

Två barn tittar på människor i vattnet som gymnastiserar.
Varje morgon samlades massor av sengaleser i vattnet vid Ngor-stranden för att ha vattengymnastik.
Tre getter på stranden och en get i vattnet som blir skrubbad av en unge kille.
Det fanns hela tiden massor av saker att titta på när man var på stranden i Ngor. Till exempel på getter som blev badade och renskrubbade. Det var tydligen ingen favoritaktivitet för getterna som ilade upp på stranden så fort de fick chansen.
Ett gäng killar spelar fotboll på en strand med plastdukar som mål.
På kvällarna vara det alltid full vart med fotbollsmatcher på stranden.

Kuriosa
La Madrague är också en fransk sång som blev känd när Brigitte Bardot sjöng in den 1963. Den sägs vara inspirerad av hennes hus i Saint-Tropez. La Madrague betyder ”fälla”/”trap”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.