Att göra på sommaren i Åre med barn – aktivitetstips

Vi köpte in oss i vår lägenhet i Åre Björnen precis när Rufus hade fötts i januari 2013 och har sedan dess tillbringat 1–3 veckor där varje sommar. Vi har hunnit med att gör en hel del aktiviteter och här kommer alla mina tips i ett lååångt inlägg.

För uppdaterade priser och öppettider är det bäst att du googlar dig fram.

Cykla

Våra ungar älskar att cykla och det växer även mer och mer hos oss vuxna. Här kommer några olika alternativ som vi gör i Åre.

Björnens XC-leder

För XC-cykling och stigcykling med barn är Björnen the palce to be. Alltså att cykla på skogsvägar och stigar i skogen. För varje sommar byggs lederna ut och nu finns flera som passar olika åldrar. Här kan du starta redan som knodd på sin springcykel. Glöm inte att köpa ditt trailpass i automaten för att få cykla på lederna. Detta för att lederna ska kunna underhållas och byggas ut. Sommaren 2019 kostade dagskort 60 kr för 7–17 år, gratis för yngre. Går också att köpa veckokort för 200 kr.

Ett barn cyklar på en stig i skogen.
Rufus i XC-leden Tändhatten.

Downhill

Gillar du att åka slalom på vintern tror jag du skulle gilla att åka downhill på sommaren. Härlig fart och naturupplevelse. Morris var 8 år när han provade första gången och det var ganska lagom men då hade han cyklat en del i skog innan. Men jag har sett betydligt yngre barn i backarna också. Jag kan varmt rekommendera att gå en introduktion så att man känner sig lite mer säker innan man ger sig ut själv. Det finns flera företag i Åre som mer eller mindre dagligen kör ett par timmars introduktionskurser.

Läs mer här: Köra Downhill för en nybörjare som jag

Ett barn kör downhill i en backe.
Morris i full fart nedåt!

Dirtparken

Här skulle våra ungar kunna hänga varje dag som vi är i Åre på sommaren. Ett område där du kör runt runt, hoppar loss och tränar på teknik. Du hittar dirtparken mellan järnvägen och Åresjön ungefär mitt emellan stationen och Draklanda, inte långt från Grädda Åre. Här kan man vara ganska ung men man bör kunna ha koll på andra cyklister för att inte krocka.

Två barn på cykel i en dirt park.
Åre dirt park.

Vandra

Åreskutan

Vandringar på Åreskutan kan man helt anpassa efter barns ålder och motivation. Man kan åka lift (kabinbanan/gondolen) upp till kabinbanans bergsstation och sen gå upp till toppen (ca 1 km enkel väg). Ta en fika och gå ner och ta liften ner till byn igen. Eller så tar man kabinbanan/Gondolen) upp, går till toppen och går ner till en lift längre ner (t ex VM-6an). Eller så går man hela vägen ner till byn. Eller så går man hela vägen både upp och ner.

Våra ungar började med att åka bärstol när vi gick men från att båda var 3,5 år har de gått själva upp och ner från kabinbanans bergstation. På senare år så har vi åkt kabinbanan upp, gått till toppen och sen gått ner till VM-6an, vilket vår familj tycker att en ganska lagom tur. Rufus var 4,5 år  när vi gjorde det första gången.

Läs mer här: Till Åreskutans topp

En vuxen och två barn vandrar upp för ett berg mot en röd stuga på toppen.
Mot Åreskutans topp och en fika i toppstugan.

Trollstigen

Åres antagligen barnvänligaste vandringsled heter Trollstigen (led 212). Den går att gå åt båda håll men lättast är uppifrån och ner och då tar man bergbanan från torget upp till hotell Fjällgården och börjar där. Där kan man ju också alltid köpa en glass innan man ger sig iväg på vandringen. Leden går längs Mörtviksån och är 1,2 km. Längst hela vägen finns det saker för ungarna att titta på och skyltar med berättelser för oss vuxna att läsa högt ifrån. Man kan sammanfatta leden med att den gör skäl för sitt namn.

En ledmarkering med nummer 212.
Led 212, Trollstigen.

Björnlandet

I Åre Björnen finns led 220 som går rakt upp och ner i Björnlandet där det på vintern går en skogspist med utspridda träbjörnar i olika miljöer. Kul på vinter och minst lika kul på sommaren. Mitt i finns också en grillplats om man vill ta en lunchrast. En lite mer knepig led att gå eftersom den inte går runt i en slinga utan börjar nere eller upp i backen och går åt ett håll. Leden är 1,4 km och du kan ju självklart gå fram och tillbaka. Vi har gjort så att en förälder börjar högst upp med ungarna, den andra kör ner bilen och går nerifrån och möter de andra.

Ett barn leker i en trädkoja utformad som en reception inkl en stor träbjörn.
Rufus hjälper till i recpetionen i Björnlandet.

Ullådalen

Sommaren 2019 provade vi på att vandra i Ullådalen. Efter en start rakt uppför en slalombacke så kommer man snabbt ut på kalfjället den här vägen. Lätt att parkera och lätt att hitta. Finns olika leder att välja på, för långa för yngre barn men det är ju bara att gå fram och tillbaka en bit.

Läs mer här: Vandra och tälta i Ullådalen

Två barn på en fjälled.
Efter ett tag på led 210 bytte vi till 211 Stendalsrundan.

Storulvån

Storulvåns fjällstation ligger ungefär 45–50 minuter från Åre. Därifrån finns flera leder att välja på. Vi har flera gånger gått från fjällstationen och 1,5 km till Handölan där det tidigare fanns en hängbro. Där brukar vi äta matsäck innan vi går tillbaka. En lätt och mycket vacker tur. Vi har också provat att parkera lite innan fjällstationen och gå upp mot Tväråklumparna.

Läs mer här: Storulvån och Handöl

Ett barn på kanten till en fjällälv.
Rufus vid Handölan.

Nalleklippan

På led 213 Totthummeln runt finns Nalleklippan. Antingen får man med sig sina barn de 6 kilometrarna runt eller så gör man som vi, går bara upp till Nalleklippan och grillar korv och marshmallow och går ner igen. Och njuter av utsikten så klart.

Ett barn dricker vatten med utsikt över Åre och Åresjön.
Rufus tar en vattenpaus på Nalleklippan.

Bara hänga i byn

Åre som by är supermysig, vinter som sommar, ja faktiskt året runt. En hel del restauranger är öppna även på sommaren om du vill ha ett alternativ till matsäck och korvgrillning. Små butiker att gå och titta i, framförallt friluftskläder/-utrustning. Bästa lekstället tycker vi är Åre skola ett par hundra meter från torget med klätterställning och fotbollsplan. På torget brukar det också finnas en teknikbanan för cykel där våra ungar har åkt miljoner varv genom åren.

Barn åker kickbikes på en teknikbana.
Åre torg.

Tälta

Det går att tälta på en massa ställen kring Åre. Ja, i stort sätt över allt. Det är bara att välja vad man gillar. Sandstrand vid en tjärn, en glänta i skogen eller kalfjäll. Ungar tycker att det är kul att tälta, så är det bara.

Läs mer här: Tälta vid Nulltjärn eller Vandra och tälta i Ullådalen

Tält på en strand med berg i bakgrunden.

Bada

Åre är kanske inte det första du tänker på när du tänker på badsemester. Kallt, ja men för ungar som älskar att bada kommer här några alternativ. Och ett par inomhus också för säkerhetens skull.

Nulltjärn

En av de vackraste badplatser jag vet. Sandstrand, klart vatten och fjäll med snö i bakgrunden. Ca 4 mil från Åre. Här finns parkering och grillplats.

Läs mer här: Tälta vid Nulltjärn

Två barn leker i vattnet.
Bad vid Nulltjärn.

Ullån

Naturens eget äventyrsbad med en blandning av små pooler och vattenrutschkanor. Ullån i Ullådalen ligger cirka 7 km från centrala Åre och du parkerar bilen på parkeringen nedanför Ullådalsstugan.

Ett barn sitter vid ett litet vattenfall.
Kallt med roligt i Ullån.

Holiday Club

Det stora hotellet vid järnvägsstationen har också ett äventyrsbad, men inomhus och därmed inte så naturligt. Här kan du simma runt, bada bubbelbad eller åka vattenrutschkana.

Åre strand

Nedanför Holiday club finns en stenstrand och en liten bit sandstrand. Bra plats för ett mysigt kvällsdopp. Även om det alltid är för kallt för en badkruka som jag.

Ett barn på en stenstrand.
Åre strand.

Åresjön, ”närmare bron”

Vet inte riktigt vad det här stället heter men ligger precis efter bron över järnvägen. Stenstrand och lite sand och, när vi var där, väldigt mycket lera. Men det finns också bryggor och ett hopptorn som jag tror att vi ska testa nästa gång.

Bryggor och ett hopptorn.

Ottsjön

Långgrunt, sandstrand och klart vatten.

sandstrand med blått vatten och berg i bakgrunden.
Ottsjön.

Copper hill

Hotellet Copper hill högst upp i Björnen har ett mysigt spa med ett par olika mindre pooler. Barn är bara välkomna på vissa tider så missa inte att dubbelkolla när dessa infaller innan ert besök.

Fröå gruva

Från Björnen tar vi gärna en cykelutflykt till Fröå gruva (Fröåvägen, 4 km). Där kan du lära dig om gruvdrift och hur det var att leva förr i tiden. Det går självklart bra att åka bil hit och t ex vandra led 224 Torprundan på 3,8 km. Vid Fröå finns också supermysiga Bergstugan för en lunch eller fika.

Delar av en gammal gruvdrift.
Antingen kan du ta en guidad tur eller gå omkring själv och upptäcka Fröå.

Paddla kajak i Ottsjön

Magiskt vackert. Hyr kajak och paddla efter ork och erfarenhet.

Läs mer här: Paddla kajak i Ottsjön

Ett barn i kajak med berg i bakgrunden.
Morris och jag paddlar kajak på Ottsjön.

Köra Mountain cart

Det är här en av familjen Lifs favoriter. Vi har åkt flera gånger och lika kul varje gång. Det finns en svart tur med åldersgräns 15 år och en grön tur som passar barnfamiljer. Mindre barn åker med gratis och sitter i en vuxens knä, större barn kör själva.

Läs mer här: Mountain cart i Åre

En vuxen med ett barn i knä åker moutain cart.
Roger och Rufus påväg ner med sin mountain cart.

Zipline

Det finns två olika zipline-banor i Åre, en svart med minimivikt på 50 kg och en grön med lite flytande gräns även om jag tror att det är 120 cm som rekommenderas. Morris var 5 år första gången men i minsta laget då jag fick lyfta honom för att han skulle kunna sättas fast. Men från kanske 6 år är det perfekt om än ganska dyrt.

Ett barn åker linbana hängandes i en klättersele.
Kusin I ger järnet i Ziplinebanan.

Skärmflyg – tandem

Kanske inte det självklara tipset att göra med barn men efter att Roger provade för ganska många år sedan så kunde inte Morris slutat tjata om att själv få flyga. Som 7-åring fick han så äntligen chansen och jag fick följa med. En fantastisk upplevelse att få flyga ut från Åreskutan tillsammans med en erfaren pilot. Riktigt dyrt men riktigt kul.

Vill man inte flyga själv så är det alltid kul att ta sig upp på Skutan och titta på skärmflygare som startar.

Läs mer här: Ett höjdartips från Åre

Tandenflygning med skärm
Efter att du fått flyga skärm i Åre sommaren 2017 så står skärmflygningsinstruktör högt på listan över drömyrken.

Åre chokladfabrik

Vem tackar ner till choklad? Hos Åre chokladfabrik kan du se på tillverkning, ta en fika och bunkra choklad. Ligger bredvid ICA:an i Björnänge, nedanför Björnen.

Trähyllor med chokladföpackningar.
Hylla upp och hylla ned med choklad i Åre chokladfabrik.

Bangolf och bowling

Har ni tröttnat på att vara ute i naturen kan man alltid roa sig med en omgång bowling eller bangolf på Holiday Club.

Två barn spelar bangolf.
Hedern står på spel när familjen Lif spelar bangolf, här inomhus hos hotellet Holiday club.

Åre glashytta

Här kan ni få se hur man tillverkar glas och möjlighet att köpa hem massor av fina saker.

Två kvinnor arbetar i en glashytta.

Vattenfall

Tännforsen

Tännforsen, Sveriges största vattenfall. Imponerande storslaget och mäktigt dånande. Parkering och väl markerad promenasväg till fallet. Drygt två mil från Åre mot Norge.

Ristafallet

Klart minder än Tännforsen men vackert och väl värt ett besök. Det var också Ristafallet som var inspelningsplats för Ronja Rövardotter. Ristafallet är alltså Glupafallet. Knappt två mil från Åre mot Sundsvall.

Ett barn står och blickar ut över ett högt och vilt vattenfall.
Morris spanar efter vildvittror vid Glupafallet.

Handölsforsen

Här ska man absolut stanna om man är på utflykt till Storulvåns fjällstation. Vattenfallet är mäktigt och man kommer riktigt nära. Det finns en hängbro över fallet.

Ett barn på en hängbro som går öer ett vattenfall.
Rufus på gångbron över Handölsforsen.

Rida islandshäst

Det finns några olika företag som erbjuder ridning kring Åre och de har lite olika åldersgränser. Jag har provat två olika men då utan barn.

Utsikten över berg från en hästrygg.
Fjällridnig kring Huså.

Fjällmaraton

Varje år går ett fjällmaraton i om kring Åre. En vecka fullt med olika lopp och alltså inte ”bara” ett maraton. Vi har tyckte det varit kul att titta på Vertical K-loppet där löparna startar på torget och springer rakaste vägen upp till Åreskutans topp. Ungarna har själva sprungit minimaraton för barn två gånger.

Läs mer här: Minimaraton

Löpare som är påväg i starten.
Starten av Vertical-K sker på Åre torg.

Saker som vår familj inte har testat, med som vi är nyfikna på:

3 reaktioner till “Att göra på sommaren i Åre med barn – aktivitetstips

  1. Wow! Tack för en superb lista på roliga grejer att göra i Åre. Vi ska upp för andra sommaren och stanna mer än två nätter. Hade listat några punkter men nu har jag många fler!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.