Dykbilder från Sudan

Världen förändras, länder förändras. När jag reste till Sudan 2007 för att dyka fanns ett land som idag är två länder – Sudan och Sydsudan. Jag reste till hamnstaden Port Sudan (som idag ligger i Sudan) via Kairo och skulle stanna en vecka i landet. Under den veckan skulle jag bo på en stor segelbåt och bara dyka.

Resan dit gick bra även om det kändes lite konstigt att behöva lämna ifrån sig sitt pass innan vi klev på båten. Orsaken var att man egentligen behövde åka till huvudstaden Khartoum för att få en stämpel i passet men tydligen gick det lika bra att bara skicka passet och betala en slant istället.

Under veckan i Sudan fick jag uppleva fantastisk dykning. Totalt sett den bästa dykningen jag varit med om om man slår ut det på hela resan. Varje morgon dök vi med stim av hammarhajar, vi såg aldrig några andra dykare än dykarna från vår båt, otrolig artrikedom och vackra färger, mycket haj och många nakensnäckor. Vi fick också dyka på Jacques Cousteaus undervattensvärld Precontinent II.

Resan hem blev dock inte lika enkel. Det fanns bara flyg en gång i veckan mellan Port Sudan och Kairo och lördagen när vi skulle åka hem var flighten inställd pga maskinfel och vi blev fast i Port Sudan. Det var bara att ringa till jobbet och meddela att jag inte komma på måndagen och att jag inte heller visst när jag kunde tänkas komma. Vi blev dock inkvarterade på hotell i staden och 1,5 dygn senare hade de lagat planet och vi flögs till Kairo. Från Kairo hade vi däremot inga biljetter vidare då vi hade varit bokade på två separata flygbiljetter så det var bara att försöka få tag på nya. Det var dock inte helt enkelt för vi var inte välkomna in i transithallen då vi inte hade några biljetter och betala för visum in i Egypten var vi inte så sugna på så vi stod i en korridor och ringde till KLM medan beväpnade vakter försökte få oss att gå igenom passkontrollen. Vi lyckade att, 12 timmar senare, komma med ett flyg till Amsterdam, som vi fick betala ganska dyrt för, men anslutningarna till Stockholm var fullbokade så vi hamnade på en standby-lista hos SAS. I Amsterdam vände dock vår otur och vi fick i sista stund följa med fösta anslutningen till Stockholm och i farten glömde de till och med att ta betalt för den sträckan.

Det kryllade inte direkt av turister i Port Sudan, några kinesiska affärsmän och så vi dykare som åkte mellan flygplatsen och hamnen en gång i veckan. Men på fredagseftermiddagen när vår dykbåt och ett par andra dykbåtar kom och la till så samlades det en hel del sudaneser i hamnen. Unga, gamla och barnfamiljer. Vi frågade besättningen vad det gjorde i hamnen och fick till svar ”de är här för att titta på er”. Vi vinkade lite försiktigt och de skrattade, vinkade tillbaka och ropade ”Welcome to Sudan”.

Idag är det tyvärr för oroligt i Sudan för att en motsvarande resa ska vara möjlig.

Dykning_Sudan_4Dykning_Sudan_5Dykning_Sudan_13Dykning_Sudan_3Dykning_Sudan_2Dykning_Sudan_10Dykning_Sudan_20Dykning_Sudan_12Dykning_Sudan_18Dykning_Sudan_16Dykning_Sudan_14Dykning_Sudan_8Dykning_Sudan_7Dykning_Sudan_17Dykning_Sudan_6Dykning_Sudan_15Dykning_Sudan_9Dykning_Sudan_19

2 reaktioner till “Dykbilder från Sudan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.