Vandra och tälta i Ullådalen

Kortare vandringar med stor variation och vackra miljöer har blivit kompromissen i vår familj. Blir det för långt vägrar våra ungar, blir det för enformigt tröttnar de (och även vi vuxna). Är det inte vacker natur så hittar ingen av oss motivationen. Men kring Åre finns det flera alternativ att välja på.

Ibland gör vi vandringar bara en heldag eller en halvdag men till Ullådalen tog vi med tältet för en övernattning.

Start vid parkeringen i Ullådalen

Vi tog bilen från vår lägenhet i Åre Björnen och stället den på parkeringen vid Ullådalsstugan. Det var första gången vår vandring startade i Ullådalen men vi hittade lätt till leden. Två vuxna, två ungar och fyra ryggsäckar gav sig iväg.

En stolpe med texten S20, Stendalen 1,7 km och Ullådalen 0,2 km.
Vi startade vår vandring vid stolpe nr 20 i Ullådalen.
En man och två barn går upp för en backe med ryggsäckar på ryggen.
Vandingen började med en rejäl uppförsbacke som på vintern är en slalombacke.

Led 210 och 211

Vår vandring började vid stolpe 20 (S20) och gick direkt rakt uppför – rakt upp i en slalombacke. Solen sken och det blev snabbt ganska varmt på ryggen. Lagom upp vid S21 tog vi en fikapaus. Pausar är viktiga för att vi ska hålla humöret uppe. Sen var det dags att lämna slalombacken och vika av norrut, in i bushen på led 210 – Stendalsrundan.

Nu blev det klart lättare att gå och lite roligare tyckte ungarna. Slingrig stig med spångar här och där.  Efter ett tag kom vi fram till en korsning (S22) och vi bytte till led 211 – Åreskutan runt. Här är växligheten klart lägre och vi passerade flera vattendrag, bland annat Tvärån, där vi fick ta oss över hoppandes på stenare. Fantastiska vyer mötte oss och vi hade Västerskutan till höger om oss. Älskar att vara på fjället!

Vi var inte helt ensamma på fjället utan vi mötte både löpare, cyklister, hundägare och andra vandrare som vi hejade och småpratade med. De flesta var ute på dagsturer men vi skymptade i alla fall ett annat tält.

Ett barn tittar på skylten S21.
Vid S21 svängde vi in på led 210 – Stendalsrundan.
Två barn på en fjälled.
Efter ett tag på led 210 bytte vi till 211 – Åreskutan runt.
Ett barn går på en spång.
Tänk vad mycket roligare det är att gå på spångar.
Ett barn går över stenar i ett vattendrag.
Ingen plumsade i.

Vår tältplats

När vår led planade ut på en platå vek vi av ett par hundra meter och hittade en perfekt plats för natten. Nu vara alla lite småhungriga så vi startade både tältresning och middag direkt.

Vi hittade ganska snabbt plan yta, tillräckligt stor för vårt tält och efter att ha rensat lite kottar och småsten så slog vi upp tältet, blåste upp våra liggunderlag och rullade ut våra sovsäckar.

Till middag lagade vi pasta carbonara på vårt spritkök. Eller nja inte spritkök, gasolkök, vi bytte upp oss för ett par år sedan. Frystorkad mat är det bara Roger som äter i vår familj, möjligtvis Morris om han är väldigt hungrig så vi måste hitta ”vanlig” mat som funkar på våra utfärder. Pasta carbonara på snabbmakaroner funkar bra. Vi har en liten minikylväska med en frysklabb som håller grädden till middagen och smöret till frukosten svalt. Till efterrätt med det helt enkelt godis och lite chips och kortspel.

Ett barn balanserar över spång över ett vattendrag.
Balansträning.
Ett rött tält med milsvid utsikt.
Perfekt tältplats!

Barn spelar kort i ett tält.

Sova i tält

Jag har en förmåga att alltid frysa när vi tältar men inför sommarens vecka i Åre hade jag uppgraderat både liggunderlag och sovsäck så den här natten gick det mycket bättre. Sen är det ju inte helt lätt när det nästan är dagsljus hela natten. Ungarna sov som stockar som vanligt och Roger och jag fick i alla fall ok med sömn. Måste sen säga att det verkligen är något speciellt att ta en morgonkiss där vid 5-tiden. Tyst och still och med milsvid utsikt.

Ullådalen_14

Frukost och hemgång

Vi vaknade lite lagom stela i kroppen, i alla fall vi vuxna men alla var sugna på frukost. Kokt ägg och smörgås serverades samtidigt som vi väntade på att daggen skulle torka upp oordentligt på tältet.

Att packningen har en förmåga att svälla när man är ute och reser är inte ovanligt men på något sätt kändes det som att det även gjorde det under vår vandring trots att vi ätit upp en del av den. Men när allt var på plats i våra ryggsäckar begav vi oss av samma väg tillbaka igen till bilen.

Ullådalen_11Ullådalen_10

En lagom tur för familjen Lif

Vår tur från efter lunch till innan lunch är väldigt lagom får vår familj. Det blir lagom långt att gå och inte natt efter natt med för lite sömn. Vi äter en stadig lunch innan vi ger oss iväg och den här turen avslutades med crepes på Åre Crêperie och Logi.

Något som vi dock kan bli bättre på är att minimera vår packning. Vi har lätt att ta med saker ”utifall att”. Men ju äldre barnen blir ju mindre reservombyten behövs och ju mer kan de bära själva.

Vår tur

Start vid Ullådalens parkering och ledstolpe S20. Rakt upp i slalombacken till stolpe S21. Följ led 210 norr ut och vika av in på led 211. Vi tog ungefär 3 timmar på oss i långsam takt och med flera pauser innan vi stannade och slog upp tältet på en platå. Dagen efter gick vi samma väg tillbaka på knappa 2 hr.

3 reaktioner till “Vandra och tälta i Ullådalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.