Guide till lunchställen i Åre Björnen

Uppdaterad februari 2020

Det är ny sju år sedan vi blev delägare i vår lägenhet i Björnen i Åre. Det var när vi låg på BB och Rufus hade kommit ut frisk och glad som vi bestämde oss. Roger ringde till och med mäklaren från sjukhuset och sa att vi ville köpa.

Eftersom vi hela tiden har haft barn med oss så har vi hängt en hel del i barnvänliga Björnen. Och när man åker skidor blir man hungrig så här kommer en sammanställning av de matalternativ som finns i Björnen.

Bistro Café Idet

Den kanske vanligaste restaurangen att äta på i Björnen är Idet. Perfekt läge för barnfamiljen precis vid Nallebacken. Och som namnet antyder kan du både äta och fika här. De har en italiensk meny med pasta och pizza och en barnmeny med bland annat Rufus favorit, pannkakor. Idet har också öppet på kvällen med á la carte-meny. En och annan hemtpizza har vi klämt här också.

Bistro Café Idet.

Ett rött trähus med en skylt på taket: Bistro Café Idet.

Carins krog

Det här är nog min personliga favorit. Kan inte riktigt säga varför men kanske för att vi ofta hamnade här i början när ungarna var riktigt små. Läget är närmast rullbandsliftarna helt enkelt. Här går det både att fika och äta och menyn består av många standardskidrätter så som hamburgare med pommes och gulaschsoppa. Pommesen är för övrigt i en klass för sig. Men på menyn finns också Morris favorit moules frites om än inte från barnmenydelen. Carins har också en minihörna för barn med en tv som visar film. Ett plus är också att de har öppet på sommaren.

Carins krog.

En tallrik med mussolr och pommes.
Moules frittes på Carins är en höjdare enligt Morris. Pommesen är stans bästa enligt mig.

Copperhill mountain lodge

Högst upp i Björnen ligger det stora hotellet Copperhill. Hit tar man sig via backen Järvsvängen och sedan liften som heter just Copperhill. Här serveras god mat, ofta med jämtländsk anknytning. De har både barnmeny och lekrum i källaren. Hotellet är i sig spektakulärt och värt ett besök även om man inte vill äta lunch.

Copperhill mountain lodge.

Entrén till en stor byggnad.
Förutom för lunch är Copperhill värt ett besök för middag, en drink eller en stund i deras spa.

Lilla Tyrolen

Restaurangen ligger mitt i Järvsvängen med klassisk fjällinredning och brasor. Också standardskidrätter men på barnmenyn är pannkakorna utbytta mot våfflor. Fika går också bra här. Rekommenderar hjortkorven.

Lilla Tyrolen.

Barn med varmchoklad framför eldstad.
Morris ger Lilla Tyrolen tummen upp.

Crowded house (Kåtan)

Mitt uppe i backen ovanför Vargliften och Björnliften ligger Crowded house. Här fikar vi ofta för att det är himla mysigt och ligger så ”på vägen”. Förutom fika finns också enklare mat så som hamburgare, korv, toast och gulschsoppa. Det finns också en barnmeny med burgare, korv och pannkakor.

Crowded house.

Barn framför en braskamin.
Hög mysfaktor på Crowded house. Extra plus är den varma chokladen som är Björnens godaste.

Kastrullen

Mitt i Viksvängen hittar du Kastrullen. Båda våra barn har haft som skidmål att kunna ta sig till Kastrullen (och därifrån) för att dricka varm choklad. Förutom fikadel och bardel finns också en restaurangdel. Även här med skidstandardrätter men också en gedigen korvmeny. Olika sorters korv som serveras i en baguette med senap och surkål. Vad sägs om Lammkorv, Alpenwurst, Jägerwurst eller Älgkorv? Kanske inte den snyggaste serveringen men gott!

Kastrullen.

Trähus mitt i backen.
Fram i påsk hoppas jag att temperaturen tillåter att vi sitter ute och myser på Kastrullen.

Björngrillen

”Korvkiosken” som jag tror tillhör Carins krog ligger nära påstigningen till Vargliften och tunneln under vägen. Här kan du köpa korv, hamburgare och pommes. Det finns också några bänkar att sitta på. Perfekt om man vill ha något snabbt och sen ut i backen igen.

Korvkiosk med skidåkare som köar.
Ett snabbt alternativ mitt i Björnen även om den inte alltid är öppen.

SkiStars värmestuga

Värmestugan ligger vid Mårdenliften. Här kan du äta din medhavda matsäck eller värma din matlåda i mikron. Här finns torkskåp där du kan värma på blöta kläder medan du fikar/äter. Tidigare fanns här en kiosk men den är numera stängd.

En pjäxbag och 8 barnstolar.
Hittade ingen bra bild från värmestugan utan ni får nöja er med att se en bild som Roger skickade till mig för att visa var väskan med extrakläder stod… Bilden ger i alla fall bevis om att det är gott om barnstolar i värmestugan.

SkiStars Lounch (Café)

Under värmestugan finns numera Björnen Livs där du kan handla det mesta du behöver för att laga enklare mat. Där kan du också köpa fika som du sen kan slå dig ner i den intilliggande lounchen för att att äta. Här går också bra att köpa en matlåda som du sen värmer själv i mikron.

Ett rum med bruna fotöljer och träbord i små grupper.
Här finns en kaffeautomat, mugg köper du på Björnen Livs.

Korvgrillning

När vi är upp på senvintern och temperaturen inte är så bitande har vi ofta grillat korv vid Valles torg. Här finns flera grillar, bord och en lite läktare att sitta på. Bredvid finns bland annat Valles verkstad, Valles musikstudio och Valles scen där ungarna kan leka av sig ordentligt. Läget är precis vid skidskolan och rullbandsliftarna.

Det går också att grilla korv vid toppen av Lokattsliften. Där finns också en liten kåta att gå in och värma sig i.

Två grillar, ett par bänkar och bord och en liten läktare.
Vid sol så kan det vara trängsel här. Denna bild är dock tagen vid 16-tiden…

 

Barn som sjunger i en leksaksmikrofon.
En lite yngre Rufus leker på Valles torg.

3 reaktioner till “Guide till lunchställen i Åre Björnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.