Favoritländer i världen topp 10

Om jag tittar i appen Been där man kan hålla koll på vilka länder man varit i har jag besökt 22 procent av världen. Men Been är väldigt frikostig med vad som räknas som länder. Själv brukar jag säga att jag hamnar på 50+ av de närmare 200 som finns (beroende lite hur man räknar). Därmed blir min lista verkligen inte komplett. Jag saknar till exempel helt länder i Syd- och Mellanamerika.

Mina favoritländer

Supersvårt att jämföra men här kommer i alla fall mina favoriter vad gäller att resa till/i:

#1 Thailand

Är och kommer nog alltid att vara nummer ett i mitt hjärta. Djurlivet, naturen, människorna, maten, lukterna, känslan och väldigt mycket minnena. Nu är det inte många dagar tills det är årsdag för tsunamin 2004.

Ett barn på en gunga på en strand.
Vill alltid alltid tillbaka.

#2 Sydafrika

Sydafrika tog mig med storm. Fantastisk safari, mäktig natur och en känsla som är svår att förklara.

Tre vuxna elefanter och en bebiselefant vid ett vattenhål.
Safari i Welgevonden Game Reserve, Sydafrika.

#3 Slovenien

Också ett land som fångade mig direkt. Vackert och så otroligt rent. Renast landet jag varit i.

Två barn blickar ut över ett bergsmasiv.
Hissnande vacker natur i Slovenien.

#4 Sverige

Sverige är det ju verkligen inte mycket som slår, med skidor på vintern och sjö och hav på sommaren.

En skidåkare som tar en selfie med ett snöklätt berg i bakgrunden.
Åre – min favoritplats i Sverige.

#5 Hongkong

Räknas väl inte riktigt som ett land enligt de mest vedertagna sätten att räkna men för mig är Hongkong inte Kina. Här finns nästan allt på en väldigt liten yta. Storstad och natur.

En sandstrand med berg i bakgrunden.
Hongkong är inte vara en storstad ut där finns också en skärgår med sandstränder och vandringsleder.

#6 Lesotho

Detta lilla land långt söder ut i Afrika har så mycket att upptäcka. Berg, människor och landsbygd. Och faktiskt en skidanläggning.

Gröna och frodiga berg.
I dessa berg red vi på en hästras som heter Basutoponnies.

#7 Island

Så mycket att se, uppleva och känna med hela kroppen, trots storleken på landet.

Två barn som tittar på ett vattenfall.
Gullfossen.

#8 Filippinerna

Dykning i världsklass och fantastiska stränder. God mat och hur många öar som helst att välja på.

En röd- och gulrandig smal fisk.
Banded pipefish.

#9 Japan

En tre veckors rundresa gjorde mig än mer fascinerad av landet. Från storstad till landsbyggt. Nutid och historia.

IMG_7316

#10 Portugal

Jag har lite svårt för grannlandet Spanien men Portugal älskade jag från dag ett. Där fanns ett lugn och ett fantastiskt hav.

En man och ett barn som tittar på fiskar.
Morris och Roger på akvarium i Lissabon.

4 reaktioner till “Favoritländer i världen topp 10

 1. Detta med favoritländer är svårt tycker jag. Det beror ju på vad man är ute efter. Jag menar, det är svårt att jämföra ett land där man varit på cityweekend med ett solresmål, etc. Peter brukar svara Korsika som favorit (inte ett land iofs, men vi gillar Frankrike generellt). Sedan gillar jag Island … och massor av andra länder 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Åh jag tycker det är svårt att rangordna sånt här och ibland känner jag att länder jag nyligen besökt kan ranka högre pga ”nyhetens behag”. Men jag testar ändå: Australien är min överlägsna 1a, sen tror jag det får bli Israel-Palestina, Bosnien, Montenegro, Singapore, Tyskland, Sverige, Thailand, Spanien-Teneriffa(bott på ön), Tjeckien. Undvek att ta med länder där jag bara besökt en plats samt hemlandet Finland. Ok Singapore är undantaget då det är en mikrostat och jag spenderade en hel vecka där 😉

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är näst intill omöjligt. Singapore är ju också en favorit hos mig och hade lika väl kunnat slå ut någon annan från listan om jag skrivit den om en vecka istället… 😅

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.