Tågresor jag drömmer om

Tåg har ju verkligen fått ett uppsving det här året (2019) då fler och fler vill hitta alternativ till sitt flygande. Så också familjen Lif som i somras var på sin första längre tågsemester. Självklart har vi åkt tåg tidigare som till exempel till Åre i våras eller ja inom Sverige så fort bilen har fått stått eller som transport mellan olika platser i länder vi besökt. Men i somras reste vi genom Europa ner till Slovenien och Kroatien. Här kan du läsa mer om vår resrutt.

Efter att ha blivit inspirerande av allt jag läst om tågresande och av vår egen resa så drömmer jag nu om andra tågresor jag vill göra.

Tågresor jag drömmer om

Här kommer min tåglista:

#1 Från Kandy till Ella, Sri Lanka

Berg, broar, risfält och teplantage. Anses vara en av världens vackraste tågsträckor. Den vill jag se!

Restid: ca 78 timmar 

#2 Bernina Express, Schweiz/Italien

Bernina Express går från/till schweiziska Chur med italienska Tirano i andra änden. Det är ett turisttåg med panoramafönster upp över taket. Platser säljer slut månader i förväg, i alla fall under högsäsong. Man kan åka samma sträcka med ”vanligt” tåg men jag skulle gärna få chansen att sitta vid det där speciella fönstren.

Högsta punkt: 2 253 meter över havet (Ospizio Bernina)
Restid: 4 timmar 

Berg och gröna skog.
Från en annan del av Alperna, tagen under sommarens tågsemester.

#3 Tågsafari i Sydafrika

För ett tag sedan läste jag en artikel om tågsafari i Sydafrika. Kommer inte alls ihåg rutten bara att tågen var otroligt lyxiga där kupèerna hade dubbelsäng, blank träpanel och badrum med riktiga badkar. Man får nog räkna med att priset är därefter.

#4 Transmogoliska järnvägen, Ryssland/Mongoliet/Kina

Den kanske drömmigaste av dem, den Transmogoliska järnvägen från Moskva, via Ulan Bator, till Beijing. Drömmig för jag har list svårt att se hur den skulle passa in i mitt liv just nu men drömma går ju. Om man åker non-stop så tar resan 6 dagar men jag skulle vilja stanna på ett par platser på vägen, framförallt i Mongoliet men även vid Bajkalsjön.

Längd: 7 621 km
Restid: 6 dagar 

#5 360° Machu Picchu, Peru

Tåget som tar dig till Machu Picchu, men det är inte bara slutmålet som lockar utan även själva resan med vyer över Anderna genom dess panoramafönster. Tåget har också en utsiktsplattform utomhus (!). Tåget avgår från några olika platser.

 

Speciella tågresor jag gjort

  • Shinkansen – Jag åkte sträckan Tokyo och Kyoto med detta snabbtåg.
  • Shanghais maglevtåg – Tåget går till och från flygplatsen i Shanghai i en hastighet av 431 km/h, vilket gör det till snabbast i världen. Det går dock inte på räls utan har maglev-teknik och ”svävar” därmed en bit ovanför marken. Då gick det undan vill jag lova!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.