Böcker som ger ressug

Jag har tidigare skrivit en lista över filmer som ger mig ressug. Nu tänkte jag tips om böcker med samma effekt. Tilläggas bör nog göras att böcker som lockar fram min reslängtan inte alls behöver vara  vackra målande skildringar av fantastiska platser utan min nyfikenheter kommer lika gärna av ganska så deprimerande historier.

Här kommer i alla fall listan över böcker som får mig att vilja boka biljetter:

#1 Pärlfarmen

Den här boken fick mig verkligen att börja googla på biljetter till Cooköarna. Och hur man tar sig vidare till ön Manihiki där den vackra lagunen finns. I boken får man följa Kiona som är pärldykare och hur hon sen reser ut i världen för att leta efter sin svenska man som är intrasslad i affären med ryssar och kineser om den amerikanska centralbanken. Låter ju som en solklar handling eller hur?
Författare: Liza Marklund

#2 Kvinnorna på 10:e våningen

Otäck deckare om den svenska läkaren Ellen Elg. Kvinnorna på 10:e våningen är den andra i serien och utspelar sig i Hanoi. Bebisar försvinner från sjukhuset och säljs på gatan för adoption till västerländska barnlösa par. Jag läste boken precis innan jag reste till Hanoi och tänkte på den mest hela tiden. Resterande böcker i serien är också värda att läsas och de utspelar sig i olika länder och tar upp olika hemskheter.
Författare: Karin Alfredsson

#3 Shantaram

Denna tegelsten är en klassiker bland reseböcker. Boken bygger på författarens eget liv och handlar om Lindsay som rymmer från ett långt fängelsestraff i Australien och tar sig till Indien och Mumbai där han håller sig undan myndigheterna och skapar sig ett liv i ett av stadens slumområden. Jag har inte varit i Mumbai men väl Kolkata där den totala fattigdomen ständigt är nära.
Författare: Gregory David Roberts

#4 Harry Potter

Böckerna om Harry Potter lockade Morris och mig till London för att besöka Warner Bros Studios. Här kan du läsa mer om vårt besök.
Författare: J.K. Rowling

#5 Möt mig i Patong!

En mamma åker till Thailand för att hälsa på sin dotter som jobbar som dykguide. Ja, ni förstår ju varför jag började läsa. Hemsk på flera sätt men Thailand lockar alltid.
Författare: Annika Frostell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.