Mina favoritfiskar

Ja, jag tycker att världens fiskar förtjänar en egen lista. Det finns så oändligt många, vackra och fascinerande fiskar. Här har jag valt ut mina topp fem:

#1 Manta

Finns olika sorters mantor bland annat Manta birostris (jättemanta) och Manta alfredi (revmanta) men också andra släktingar. De flesta som hör manta, manta ray eller djävulsrocka tänker nog på jättemantor som kan mäta mer än 7 meter mellan vingspetsarna och väga upp mot 2 ton.

Jag har sett mantor på flera ställen i världen men blir lika lyckliga varje gång jag vi möts. Mantar är min absoluta favorit i havet.

matnta 2.jpg

#2 Yellow box fish

Om mantor är stora så är den gula koffertfisken desto mindre. När de blir vuxna blir de blå-grå-gröna och inte alls lika söta som när de är unga och gula. Hittar jag en lite gul, stor som en sockerbit, så skulle jag kunna ligga ett helt dyka och bara följa dess snabba och lite ryckiga färd in och ut mellan korallerna. Finns inget sötare.

yellow boxfish

#3 Frog fish

Den här fisken har fascinerat mig allt sedan jag såg min första vid Similan Islands, Thailand för minst 15 år sedan. Liten och välkamouflerad sitter den still eller rör sig väldigt sakta för att sen blixtsnabbt göra ett utfall och fånga sitt byte. Många sorters frog fish kan också byta färg för att smälta in i olika bakgrunder. De simmar helst inte utan rör sig genom att gå med sina fenor på underlaget.

frog fish 1

#4 Leopardhaj

Min personliga favorit bland alla hajar. Leopardhaj eller zebrahaj, jag blir aldrig riktigt klok på detta med namn på fiskar. Alla säger olika och sen har vi det där med att raköversätta engelska namn till svenska som heller inte funkar någe vidare. Ta bara lionfish och drakfisk som är samma fisk men det är ju lite skillnad på lejon och drakar. Jag kallar i alla fall denna haj för leopard shark även om mönstret på unga individer är mer randigt än prickigt.

leopardhaj

#5 Valhaj

En valhaj är ju ändå en valhaj. Denna haj är den största hajen och därmed den största av alla fiskar (för valar är ju däggdjur och inte fiskar). Valhajen kan bli upp till 20 meter lång och väga 36 ton. Men du kan vara lugn i dess närhet, valhajar äter bara plankton och småfisk. Lättast att få se dem är vid ytan där man kan snorkla. Och ligger du stilla så stannar gärna valhajen och visar upp sig, simmar en lov och kommer tillbaka till dig. Den är nyfiken. Börjar du däremot jaga den och simma efter så blir du snabbt lämnad.

DSC00914

Fiskar jag ännu inte sett men väldigt gärna vill se

 • Mola mola (Klumfiks/solfisk)
 • Pygmy seahorse (Pygmésjöhäst)

 • Thresher shark (Rävhaj)
 • Mandarinfisk (jag har ju ifs sett en under ett par sekunder men jag skulle verkligen vilja se en ordentligt)

4 reaktioner till “Mina favoritfiskar

 1. Åh valhaj är min överlägset bästa fisk hittills ❤️ Manta är fisken jag drömmer mest om att få se näst, har sett någon typ av manta på avstånd uppifrån en klippa, men inte på nära håll i vattnet 💕 Eller ja, örnrocka var det, men de hör väl till samma släkt

  Gillad av 1 person

  1. Manta är en art i familjen örnrockor om jag fattat det rätt. Samtidigt så är det en speciell rocka som brukar kallas eagle ray (som jag tror egentligen är felaktigt) men den rockan är klart mindre än, i alla fall, jättemantorna. Men ett stort lycka till i ditt sökande efter mantor.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.