Filmer som ger ressug

Inspiration till resor kan man få från en massa olika håll. Något som oftast brukar dra igång ressuget hos mig är filmer.

Filmer som inspirerar till resor

Här kommer en lista på filmer som borde komma med en varningstext.
Varning – reskassan kan ta skada!

#1 The Beach

Resefilmernas resefilm, går inte att komma ifrån. Alla backpackers dröm om den öde stranden i Sydostasien där bl a Leonardo DiCaprio och Tilda Swinton försöker leva ett liv borta från civilisationen. Filmen är från 2000 och bygger på boken Beach av Alex Garland.

Filmen spelades bland annat in på stranden vid Maya bay på en av Phi Phi-öarna i Thailand. Efter filmen kom turisthorderna till stranden och 2018 hade stranden fått nog och behövde vila. Sommaren 2018 stängdes den för turister och vad jag har läst är planen att öppna den igen först 2021.

En strand i solnedgång.
Så här såg Maya beach ut första gången jag besökte stranden 2001. Jag övernattade på en dykbåt i viken och fick ana känslan av den öde stranden från filmen.

#2 Serendipity (Om ödet får bestämma)

Blev påmind om denna film här om dagen när bloggkollegan Cornelia från Lite mera rosa postade en Instastory från glassbaren Serendipity i New York.

Serendipity som också är ett ord betyder ungefär ”oavsiktlig upptäckt som är en positiv överraskning”. Filmen är en romantisk komedi där huvudpersonerna stöter ihop i julrushen i New York och tillbringar några timmar tillsammans med att bland annat äta glas på, ja ni förstår, Serendipity. Filmen är från 2001 med Kate Beckinsale och John Cusack i huvudrollerna.

Och nu till mitt erkännande. Efter att ha sett filmen så åkte jag till New York och åt glass på Serendipity. Ja, jag åkte inte bara till New York för filmen men det var bara för den det blev en omväg med glass.

#3 Lost in Translation

Filmen från 2003 som utspelar sig i Tokyo med Scarlett Johansson och Bill Murray i huvudrollerna. Bob och Charlotte, två omaka amerikaner, möts på ett hotell i Tokyo och börjar utforska staden tillsammans. Jag lovar att du blir sugen på att resa till Tokyo efter att du sett den.

Hotellet de mötes på är Park Hyatt i Tokyo och när Roger och jag var där på vår bröllopsresa passade vi på att besöka hotellet och äta på restaurangen som också finns med i filmen. Också lite nördigt, jag vet…

En trafikerad gata.
Bob och Charlotte åker mycket taxi runt på gatorna i Tokyo. När Roger och jag var där åkte vi mest tunnelbana.

#4 Lara Croft: Tomb rider

Kanske ingen höjdarfilm i sig, även om jag spelade datorspelet som filmen är baserad på för många många år sedan, men den får dig att vilja resa till Kambodja och templen kring Angkor Wat. Och Angkor tycker jag verkligen att du ska besöka.

Lara som spelas av Angelina Jolie springer omkring, löser mysterier och sloss i de olika templen i området. Filmen hade premiär 2001.

IMG_0958
Morris och Roger vid templet Ta Prohm där flera scener i filmen spelades in. På bilden högst upp i inlägget ser du mig vid templet Bayon där andra scener spelades in.

#5 Notting Hill

Vem vill inte åka till London och strosa i Notting hill efter att ha sett denna romantiska komedi från 1999? I alla fall jag skulle gärna spendera timmar i en resebokhandel där Hugh Grant jobbar och leta efter det charmiga huset med den perfekta blå dörren.

#6 De dimhöljda bergens gorillor

Inte heller en helt ny film utan den kom redan 1988 men lockar fortfarande människor att besöka bergsgorillorna i östra Afrika. Filmen innehåller fascinerande djurmöten och magiskt vacker natur. Vem vill inte uppleva det? Filmen är baserad på den amerikanska zoologen Diaan Fosseys arbete med bergsgorillor i Rwanda. I huvudrollen ser du Sigourney Weaver som fick en Oscar för sin insatts.

#7 Madagaskar

Ännu en film som lockar dig att resa till Afrika. Även tecknade filmer kan trigga din reslust. En salig blandning av djur på ett zoo i New York gör ett misslyckat rymningsförsök men omständigheterna gör att de tillslut hamnar på Madagaskar. Filmen hade premiär 2005.

#8 Mamma Mia!

Musikalfilm som bygger på ABBAs låtar och hade premiär 2008. Jag har aldrig haft något jättesug på Grekland men efter filmen så vill jag uppleva vita stenhus, hissnande klippor och glittrande kristallklart vatten.

Stora delar av filmen spelades in på ön Skopelos.

#9 Under Toscanas sol

Författaren Frances är nyskild och inte helt glad i livet. Hon åker till Toscana där hon spontanköper en villa och börjar ett helt nytt liv. Risk finns att du efter filmen börjar leta husobjekt i Toscana.

#10 Amelie from Monmartre

Paris, där filmen utspelas, är ingen av mina favoritstäder med visst har jag promenerat runt i Monmartre och tänkt på Amelie. Filmen är en fransk-tysk samproduktion från 2001 och den nominerades till hela fem Oscars.

Har du tips på någon bra resefilm? 

4 reaktioner till “Filmer som ger ressug

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.