Mina bästa dykresmål

Ni som följt bloggen ett tag vet att dykning är något som jag gillar skarpt. Är ni nya läsare så är det helt enkelt så att jag dyker gärna och mycket under mina resor och jag har jobbat som dykinstruktör både i Thailand och i Sverige.

Mina favoritdykresmål

Det finns så klart massor av platser runt om i världen där jag ännu inte har dykt med här kommer mina favoriter bland dem jag har haft turen att besöka:

#1 Sudan

Just nu verkar det tyvärr inte vara så många dykresor till Sudan pga läget i landet. Jag hoppas att det ska ändras snart, självklart för människorna där, men också för att jag gärna vill komma på besök igen.

Det jag fick upplev i Sudan var öde dyksajter (vad gäller andra dykare inte djurliv). Massor av haj som t ex stim av hammarhaj. Massor av makro som t ex min favorit nakensnäckor. Färgsprakande rev. Över 40 granders värme ute på öppet hav. Resterna från Jacques Cousteaus undervattensvärld Precontinent II där de på 60-talet undersökte hur människor kunde leva på olika djup under havsytan. Otroligt bra dykning helt enkelt!

En snäcka utan skal som är organge, gul, svart, blå och vit.
Nakensnäckor finns i oändliga färger och mönster.

#2 Oman

Min senaste dykresa gick till Oman. Jag hade höga förväntningar då jag läst om orörda rev och att det jämfördes med hur Egypten såg ut under ytan för 50 år sedan. Även om jag dykt flera veckor i Egypten så lyckas det inte ta sig in på min topp 5 men för 50 år sedan…

Oman till och med överträffade mina förväntningar. Jag bodde på en dykbåt, en sk liveaboard, en vecka och i hela landet finns det bara två sådana båtar. Sen finns det så klart dykcenter med mindre enklare båtar som göra dagsutfärder men vi var nästan alltid ensam båt på dyksajterna vi besökte. Jag har i ett tidigare inlägg berättat om vad jag såg under min dykning i Oman men några exempel är valhaj, stingrockor, sjöhästar, sköldpaddor, bläckfiskar och nakensnäckor. Och jag tror faktiskt att jag även fick se de friskaste rev jag någonsin sett.

En gul kantig fisk med svarta prickar.
Hur söt (och snabb) får man va’? Yellow boxfish.

#3 Yap, Mikronesien

Hit åker man för mantor. Mitt favoritdjur, alla kategorier. Mäktiga, stora och otroligt vackra. Ön Yap är också den dykdestination som jag varit på som ligger längst bort från Sverige. Men för dess mantor är resan värd det.

En stor manta mitt i blått hav.
På ön Yap känns det som att man har kommit till mantahimlen och där kan man stanna.

#4 Similand Islands, Thailand

Thailand är det land som jag gjort flest dyk i (flera hundra), till och med fler än i Sverige. Och den marina nationalparken Similan Islands har den bästa dykningen i landet. Du kan åka dagsutflykter dit från fastlandet runt Khao Lak eller som jag har gjort, åka dit med en liveaboard. Till och med mina ungar har varit på Similan en vecka, för det går alldeles utmärkt att fortsätta dyka även om man fått barn.

En gul haj med svarta fläckar som simmar i blått hav.
Min favorithaj – leopardhajen. Bild tagen för många år sedan på Similan.

#5 Väderöarna, Sverige

En utfärd till naturreservatet Väderöarna ger dig bra dykning i Sverige. Här på östkusten är det mest vrak som lockar men på västkusten finns ett rikt marint liv med bland annat krabbor, hummrar, kantnålar, simpor, sjöstjärnor och så nakensnäckor förstås.

En svart hummer gömmer sig bland stenar på båtten.
Är du på den svenska västkusten är det hummer som gäller.

Andra bra dykdestinationer som inte lyckades ta en plats på min top 5

 • Palau
 • Maldiverna
 • Filipinerna
 • Egypten
 • Malta

Drömdestinationer

Åh, det finns så många ställen jag vill åka och dyka på. Listan skulle nästan kunna bli oändlig men jag stoppade mig själv vid 10.

 • Galapagos, Ecuador
 • Narvik, Norge
 • Island
 • Sipadan Island, Borneo
 • Blue Hole, Belize
 • Rangiroa, Franska Polynesien
 • Salomonöarna
 • Stora barriärrevet, Australien
 • Moçambique
 • Boracay på Filippinerna

3 reaktioner till “Mina bästa dykresmål

 1. Manor vore verkligen otroligt häftigt att uppleva!! Jag har aldrig dykt men snorklat i Australien – bästa snorklingen där fann jag i Western Australia där det finns stränder där man bara kan gå i och börja snorkla bland reven typ direkt! Mest fantastiska upplevelsen var ändå att snorkla med valhaj utanför Exmouth 😍

  Gillad av 1 person

  1. Valhaj är ju verkligen häftigt och få förundrat men jag gillar faktiskt mantorna mer. De minst revmantorna är ju inte lika imponerande men det stora… Magiska!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.