En veckas dykning och hemfärd från Oman

När resan till Oman, första natten på hotell och första natten på båten var avklarade var det så äntligen dags för dyksemestern att börja på riktigt.

Första morgon, precis som alla följande mornar, var det väckning 06.15 genom att våra dykguider kom och knackade på hyttdörrarna. 20 minuter senare var det dykbriefing inför morgondyket.

Redan innan vi väcktes hade båten lämnat marinan och var på plats på veckans första dyksajt.

En dykbåt från sidan.
Vår båt MY Oman Explorer.

En vecka av dykning

Sen rullade dagarna på ombord på båten. Dyka, frukost, dyka, lunch, dyka, mellis, dyka middag, sova…

Där emellan pratade vi dykning och tittade på nytagna bilder och filmer. Vi var 18 gäster på båten, 2 dykguider och 9 övriga personal, allt från kock och kapten till mekaniker och däckkillar. Jag som reste solo fick bo ihop med en tysk tjej och dyka med en österrikisk. Det funkade jättebra.

4 dykare i vattnet.

En vit snäcka med oranga prickar på.
Nakensnäcka.

 

Höjdpunkterna

Vad var då höjdpunkterna under resan? Snorklingen med valhajarna var absolut en av dem men att hitta en sjöhäst, ligga stilla och titta på en sköldpadda som åt eller stingrockorna som nyfiket lekte kring oss var inte heller fel. Men det jag nog var mest imponerad av, och som jag saknat vid min dykning under de senaste åren, var de fantastisk friska och levande korallreven. Rev täckta av både hård- och mjukkorall och anemoner. Den otroliga mängden och variationen av djurlivet imponerade också på mig.

Jag kommer så klart att skriva mer om dykningen i Oman och tvinga er att titta på åtskilliga bilder…

En valhaj bakifrån och en snorklare.
Vi hade turen att få snorkla med flera valhajar.
Närbild på en mörkbrun sjöhäst.
På 25 meters djup hittade jag denna sjöhäst på botten.
En mjukkorall som är vit och rosaröd.
Färgglada och friska koraller.

Gå iland på Dimaniyat Island

Mitt i veckan fick vi chansen att lämna båten någon timme och känna fast mark under fötterna. Vi tog en av gummibåtarna in till en ö med klippor och en strand. Ön Dimaniyat Island är obebyggd och känd för sina fåglar. Skönt att promenera fram och tillbaka ett tag på stranden, plocka plastskräp som flutit iland och beundra solnedgången innan det var dags att åka tillbaka till båten igen.

En tjej med solglasögon där en solnedgång speglas.
Beundrar solnedgången på Dimaniyat Island.
En strand med en snolnedgång i havet.
Dimaniyat Island.

Hemfärd

Sista natten tillbringade vi i en vacker lagun. På intet sätt grön och frodig, med mäktig med sina kala rödbruna berg omkring. Jag är faktiskt väldigt förvånad hur bergigt Oman är. När jag tidigare besökt grannlandet Förenade Arabemiraten så har allt varit så platt.

Sista dagen var det ett morgondyk som gällde och jag fick tyvärr lov att stå över det då jag skulle flyga senare på natten. Efter så här mycket dykning bör du ha mins 18 timmar emellan sista dyk och flygning men gärna 24. Inget jag vill chansa med.

Så när övriga hade ett bra dyk på ett vrak fick jag lite sovmorgon till klockan 8. Efter frukost gled vi så in i marinan igen. Sen packning, betalning av avgifter och en sista lunch på båten.

Sen började en lång väntan på att få komma hem till familjen igen. Efter lunch var det bara att gå tillbaka till hotellet vi bodde på innan avresan för att tillbringa några timmar där och en sista middag med dykgänget innan jag blev upphämtad av en chaufför som tog mig tillbaka till flygplatsen.

Sen var det samma väg tillbaka som gällde. Muscat till Istanbul där jag köpte ett par presenter till ungarna. Vågade inte riktigt komma hem utan. Sen Istanbul till Stockholm men när jag landade i Stockholm regnade det och efter en hel natts resande skippade jag bussarna och tog en taxi direkt hem. Och med endast korta stunders sömn här och där så däckade jag rätt snabbt i min säng och fick några timmars sömn innan övriga familjen kom hem efter helgens innebandymatch.

Solnedgång bakom en klippa i vatttnet.
Godnatt Oman!

5 reaktioner till “En veckas dykning och hemfärd från Oman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.