Ersättning vid försenat flyg – orkar du kräva det du har rätt till?

Samarbete med partner

Trots att jag rest och flugit mycket har jag aldrig begärt ersättning för försenat flyg. Och det är ju verkligen inte så att jag aldrig blivit försenad… Största orsaken har nog varit att jag inte har haft koll på vad jag har rätt till. Nästa att jag helt enkelt inte orkat.

Utan att ens tänka efter ordentligt kan jag rabbla en hel del förseningar. Jag skulle på en dykresa till Egypten och tvingades upp otrevligt tidigt för att på Arlanda få informationen om försenat plan. Mitt resesällskap åkte till jobbet medan jag låg på ett hotellrum på Arlanda och tittade på film innan flyget kom iväg lagom till kvällsmaten.

Kortare förseningar på några timmar har jag ju också varit med om men dessa är lite svårare att komma ihåg men till exempel hem från London för några år sedan blev vi försenade på grund av ”flygplansbrist”.

Hade varit i Singapore över en långhelg när jag bodde i Hongkong och planerat att vi skulle komma hem i bra tid på söndagskvällen för att orkat upp till jobbet dagen efter. Vi blev drygt 4 timmar försenade och landade mitt i natten istället. Tröttsamt och slitigt. Nej, just ja… Det var ju inte på grund av försenat flyg utan för att jag hade tittat fel på avgångstiden och vi fick lov att köpa nya (dyra) biljetter hem. Ingen ersättning att kräva där inte…

flygförsening samarbete2

När har jag rätt till ersättning?

Rätten till ersättning styrs av EU-regler och på länken kan du läsa mer om detaljerna men här kommer en kort sammanfattning.

Du har rätt till ersättning om du anländer minst 3 timmar försenad till din slutdestination. Om flyget helt ställdes in eller om du missade ett anslutande. Flyget måste avgå från en flygplats inom EU eller landa på en flygplats inom EU och även ha sitt säte i ett EU-land. Flygbolag måste också betala ut ersättning till passagerare som inte kommer med på grund av överbokning. Detta gäller jobbresor, privata resor, lågprisflyg, charter, biljetter från bonusprogram och barn som har eget säte.

Hur mycket har jag rätt till?

 • Korta resor, upp till 1 500 km (t ex Stockholm–Berlin): 250 € i ersättning.
 • Medeldistans, mellan 1 500 och 3 500 km (t ex Stockholm–Aten): 400 € i ersättning.
 • Långa resor, på mer än 3 500 km (t ex Stockholm–Tokyo): 600 € i ersättning.

Men när har jag inte rätt till ersättning?

Ja det finns ju så klart en massa saker som gör att du inte har rätt till ersättning. Här är några exempel.

 • Olika sorters strejker, så som pilotstrejk.
 • Extrema väderförhållande och naturkatastrofer (t ex askmoln).
 • Turbinskada som orsakats av fågelkollision.
 • Radarstörning och stängt luftutrymme.
 • Du checkade inte själv in i tid.
 • Flygningen skedde inte till er ifrån EU eller flygbolaget har inte sitt säte i ett EU-land.

flygförsening samarbete5

Hur kan jag få hjälp?

Om du, som jag, är lite smålat så finns det hjälp att få. Hjälp med att få ut den ersättning som du har rätt till. Det finns en rad företag som specialiserat sig på att hjälpa sina kunder i processen. Ett exempel är Flightright.se. Kortfattat går du in på deras webbplats, fyller i dina uppgifter och en kalkylator räknar direkt ut om och vad du har rätt till, deras jurister driver sen processen mot flygbolaget och när ersättningen kommer drar de av en provision innan ersättningen utbetalas ut till dig. Lyckas de inte driva igenom ersättningskravet så blir det deras förlust och du slipper betala någon för deras arbete. Visst, de tar en provision (29,75 %) men samtidigt står de för all risk om det inte blir någon ersättning alls.

flygförsening samarbete3

När flyger jag själv nästa gång?

Jo, redan på fredag! Då bär det av på min efterlängtade dykresa till Oman. Håller dock tummarna för att jag slippa flygförseningar.

Följ gärna Lifsresor på Instagram för bilder från resan.

Namnlöst-1

 

4 reaktioner till “Ersättning vid försenat flyg – orkar du kräva det du har rätt till?

  1. Kul att höra! Ja, jag har hört flera som varit nöjda. Vi blev nästan ett dygn försenade i påskas och tänka att vi ju ändå kunde kräva ersättning. Men tji fick vi när vi insåg att flygbolaget behövde ha sitt säte i EU.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.