En dag vid Lac Retba (den rosa sjön) utanför Dakar

En av våra dagar i Dakar gjorde vi en heldagsutflykt till sjön Lac Retba eller Lac Rose som den också kallas. Den rosa sjön helt enkelt. Mest känd för att vara målgången på Paris–Dakar-rallyt när det verkligen kördes till Dakar.

Dryga timmen mellan Ngor och Lac Retba

Enligt Google maps skulle det ta en dryg timme mellan vårt hotell i Ngor och Lac Retba. Och det gjorde det ungefär men efter ett tag insåg vi att Google tyckte att vi skulle åka på lite sightseeing också när vi ändå var ute och åkte. Då och då vek vi av från den asfalterade vägen för att åka på väldigt små grusvägar. Ibland var det nog en kortare genväg men ibland var det bara en kringelikrokomväg. Men vad gjorde det? Spännande var det i alla fall.

En grusväg med en häst och kärra.
Den här vägen tyckte Google var bra för oss. Skumpigt men fascinerande.
En asfaltsäg och en rondell full med sand.
Även på asfaltsvägarna var det mycket sand.
Bilar, getter och männsiskor.
På sina ställen blev det småköigt.

Framme vi Lac Retba

När vi närmade oss Lac Retba så var det skyltat och inte alls svårt att hitta. Vi rullade ner med bilen invid sjön och blev helt omringad av guider som vill ta oss med ut. Vi hade inte riktigt tänkt igenom vad vi ville göra och se så vi blev nästan lite stressade över alla som pockade på vår uppmärksamhet. Vi backade undan och började kör runt sjön istället och hittade en liten restaurang där vi tog oss en läska och pratade ihop oss om vad vi ville göra. Det var skönt att sitta en stund i skuggan för det var en väldigt varm dag med närmare 35 grader.

En röd grusväg med en flock vita och bruna kor.
Så här ser vägen runt sjön ut. Korna gick i maklig takt och tyckte inte att de behövde flytta på sig för att släppa fram vår bil.

Bad i sjön

Vi rullade tillbaka till parkeringen med alla guider, frågade om någon pratade engelska och sållade på så sätt bort de flesta. Vi gjorde upp priset med en guide för att få åka ut på sjön och bada. Han sa också åt oss att det var smart att betala en slant till en av männen på parkeringen så skulle han hålla koll på vår bil. Så det gjorde vi och blev då vinkade till en bra plats i skuggan.

Salt, salt och mera salt

Vi fick kliva ombord på en liten och ganska ranglig träbåt. Killen som körde båten, som varken var guiden eller mannen på parkeringen, körde tryggt ut oss i sjön med hjälp av en stör han tryckte ifrån med på botten. Först fick vi åka fram till en man som stod på botten och hivade upp sand i en låg båt. Och han hivade verkligen. Tänk er ett öskar du har till båten för att ösa upp vatten. Ett sådant fast lite större och med hål i hade han som han körde ner på botten och fick upp, helt fullt med salt. Saltet hivade han sen över i båten där det fick rinna av.

Ett barn ligger på mage i en träbåt och tittar ner i vatten.
Den rosa sjön var inte så värst rosa under vårt besök men visst kunde man ana ett rosa skimmer.
En man står med vatten till midjan och framför honom en grund trädbåt full med salt.
Utvinning av salt. Sjön är inte djup, mannen står på båtten som är täckt av grova saltkristaller.

Flyta som korkar

Sen var det vår tur att få bada i den rosa sjön. Eller så värst rosa var den inte när vi var där. Den var mest bara brun men visst anade man även lite rosa i vattnet. Men jag har läst och sett bilder att färgen varierar kraftigt och ibland är sjön alldeles rosa.

Roger och jag hoppade badet men ungarna hoppade glatt i efter förmaning från vår båtkapten om att vara försiktiga med ögonen. Till en början var det bara kul att ligga på rygg och flyta som en kork men när man glömt bort sig och få lite vatten i ansikten var det inte lika kul längre. Det sved som bara den i ögonen men vår kapten var snabbt där med färskvatten och sköljde. Efter en liten stund började det också svida på kroppen så då var det dags att åka in till stranden igen. Där fick ungarna hjälp med att skölja av sig ordentligt i en liten bäck med sötvatten.

Två barn ligger på rygg och flyter i vattnet.
Två flytande korkar i form av Rufus och Morris.
En man med en hink häller vatten över två barn.
På väg tillbaka i båten tyckte ungarna det sved ordentligt och var väldigt glada att få hjälp att skölja av sig i färskvatten från den lilla bäcken som gick ut i sjön.

Lunch vi sjön

I anslutning till Lac Retba finns en hel del små souvenirbutiker och vår första guide, som helt plötsligt dök upp igen, lotsade oss snabbt till ”sin” butik där vi köpte ett litet träfat.

Efter vår shopping var vi hungriga och satte oss på en liten restaurang precis nere vid sjön. Maten var väl ingen höjdare men den gjorde sitt jobb och mättade oss alla. Rufus fick pasta och vi andra åt något grillat.

Jeep bland sanddynerna

Vi tänkte egentligen att ge oss och åka tillbaka in till Dakar och vårt hotell i Ngor men blev övertalade av vår guide att även köpa till en tur med jeep i sanddynerna. Ungarna jublade och tyckte det var bästa på hela dagen. Roger och jag tyckte det var rätt kul vi också. Det var lite maffigt att fara fram på stranden längs havet och drömma av vi var rallyförare.

En jeep som kör över en sanddyn.
En gång i tiden kördes här Paris-Dakar-rallyt.
En kvinna och ett barn sitter i en öppen jeep.
Det var en barnsligt rolig och väldigt skumpig tur.
En lång sandstrand med hjulspår.
Här gick sista sträckan på Paris-Dakar-rallyt en gång i tiden. Målgången var precis vid Lac Retba.

Tillbaka till Dakar

På vägen hem skippade vi Googles sightseeingförslag och körde med hjälp av vägskyltarna på den större asfalterade vägen tillbaka till Dakar. Vi piggade upp oss med ett bad i poolen innan middag och sängen.

Fler utflykter i Dakar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.