Vogel ski center och Bohinjsön i Slovenien

Vår tredje dag i Bled besökte vi ravinen Vintgar Gorge på förmiddagen och klämde sen in Vogel ski center och Bohinjsjön på eftermiddagen. Både Vogel och Bohinj hade jag gärna vigt en hel dag var åt, men vi hade helt enkelt inte mer tid på oss.

Vogel ski center

Vogel är en skidort i närheten av Bohinjsjön i nordvästra Sloenien. Vi hade tagit sikte på kabinbanan som går upp på berget och när vi närmade oss var det rätt packat med parkerade bilar längst vägen. Vi tänkte åka fram och vända tillbaka men hade då turen att en bil var på väg och vi fick en toppenparkering bara några tiotals meter från entrén.

Kabinbanans dalstationKarta över området Vogel.

Kabinbanan sedd uppifrån med dalen och sjön i bakgrunden.

Kabinbana upp

Vi köpte biljetter till kabinbanan, som gick varje halvtimme, och åkte upp för berget. Kändes klart snabbare och klart brantare än kabinbanan i Åre som vi är vanan med. Men vilken utsikt!

När vi kom av kabinen var det läge för fotografering innan vi gick igenom byggnaden och ut på andra sidan. Ungarna tjatade om glass med släppte det ganska snart när de upptäckte djuren – getter, grisar, kor och höns. Både getter och kor var extremt tama och lät sig både klappas och fotograferas.

En gräsplan med olika klätterställningar och berg i bakgrunden.

Ett barn klappar en svar och vit ko.

Ett barn sitter på ett staket och tittar ur mot en skidlift.

Utsikt från ett berg, dalgång och berg i bakgrunden.

Vogel Cable Car
Byggår: 2016
Diagonal längd: 1 690 m
Hastighet: 9 m/s
Total restid: 4,2 min
Kapacitet: 80 pers/kabin
Kabinbanan går på 2 kablar plus en säkerhetskabel.

Ännu längre upp

Det fanns en hel del vandringsleder att välja på men eftersom vi redan fått ungarna att gå i ravinen på förmiddagen så var det liksom inte läge att pusha här. Vi tog istället ytterligare en lift högre upp på berget. Den här var en sittlift utan vindskydd och färden blev klart kallare än nere på själva berget och skaljackorna åkte fram som skydd.

Där upp fanns en restaurang som spelade svensk musik (Europe) i spruckna högtalare. Lär inge vidare så vi gick vidare upp en bit för att titta på utsikten, äta medhavda nötter innan vi tog sittliften ner igen. Lite fler klappar på korna och sen kabinbanan ner till parkeringen.

Berg och moln.
Sloveniens högsta topp, Triglav med sina 2 864 meter, sticker upp i molnen i mitten av bilden.

Berg och vandringsled

En man, en kvinna och två barn med berg i bakgrunden.

Bad i Bohinjsjön

Nu hade ungarna fått nog av att gå och krävde bad. Ett par minuter senare parkerade vi bilen igen och gick ner till stranden vid Bohinjsjön. Så klart vatten, så vacker bakgrund, så kallt. Roger och ungarna badade och jag ägnade mig åt fotografering.

När allas läppar var blå var det dags för oss att åka tillbaka till vårt boende i Bled.

En grön sjö med berg i bakgrunden.

Grå stenar.
Det här är alltså botten. Jag står med vatten till knäna och fotar rakt ner genom det otroligt klara vattnet.
Två barn badar i en grön sjö där det också syns en kajak.
En heldag vid sjön hade absolut innehållit antingen kajak eller SUP.

Åk hit!

Det var verkigen fantastiskt vackert, både på berget och vid sjön. Jag tror jag att jag har skrivit det om det mesta här i Slovenien men vi är verkligen sålda på landet och dess natur. Så sammanfattningsvis – åk hit!

Här hittar du information om Vogel Ski Center som t ex öppettider och priser.

2 reaktioner till “Vogel ski center och Bohinjsön i Slovenien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.