Besöka Postojna Cave Park i Slovenien

Jag har tidigare skrivit om vårt besök vid slottet i Predjama och med smidiga kombobiljetter var det självklart att även besöka grottan eller grottorna en bit bort i Postojna. Eller i ärlighetens namn så är det väl egentligen tvärt om, grottorna är nog huvudattraktionen i området. Hur som så ska du inte missat något av det om du är i Slovenien.

Utanför Postojnagrottan

Om vi hade tyckte det var lite turistigt utan för slottet med restauranger och souvenirbutiker så var det en fläkt av vad som väntade oss vid Postojnagrottan. Här kändes det nästan som att komma in i köpcentrum fullt med restauranger, glassbarer, butiker och hotell.

En hint om detta var nog de väldigt omfattande parkeringarna inklusive bussparkeringarna i anslutning. Vi hade tur och fick en plats nära entrén men från parkeringsplatserna längst bort är det nog en bits promenad.

Vi hade lite väntan innan det var vår tur att gå in i grottan. Man bokar nämligen en fast tid, antingen via webben eller vid entrén. Vi passade på att äta dagens andra glass och gå på toaletten.

Ett barn pekar på en stor karta över Postojna Cave Park.

En gång väg kantad av restauranger.
Gott om restauranger och affärer utanför ingången till grottan.

Tåg in i grottan

Vid ingången till själva grottan fick man vänta i olika ”fållor” för olika språk, slovenska, engelska, tyska, fransk och sen en för audioguider där framförallt asiaterna samlades. Sen blev vi upphämtade av vår engelskspråkiga guide som tog oss med in till vårt tåg.

Så fort tåget började rulla så blev det ordentligt kallt och våra skaljackor åkte fram. Men kylan glömdes snart de olika grottsalarna öppnades framför oss. Vi blev alla helt betagna. Så otroligt vackert och mäktigt.

Ett tåg som åker i en grotta.
Tåg tog ungefär 10 minuter och hela besöket ungefär 1,5 timmar. Innan tåget fanns fick man gå och då tog det 4 timmar.

Vackert, vackrare, vackrast, Postojnagrottan…

Efter att ha sagt wow mest hela tiden under tågresan in och ned i grottan stannade tåget efter cirka 10 minuter och vi fick kliva av för att påbörja rundvandringen till fots. Och allt det fina vi sett från tåget bleknade snabbt då vi kom in i den första gigantiska salen. Från det otroligt höga taket växte stalaktiter i olika former och färger och från marken lika imponerande stalagmiter.

Guiden berättade historien om hur grottsystemet hittades och om hur stalaktiter och stalagmiter bildas (och vad som är vad) men jag kommer knapp ihåg något för jag var fullt upptagen med att förundras. Jag har besökt några andra grottor, både under vatten och på torra land, men det här är något helt annat. Läste någon stans liknelsen med en sagovärld och det stämmer precis. Det känns liksom inte riktigt som att Postojnagrottan är på riktigt.

Och när vi lämnar det första salen är det dags för flera salar, alla fantastiska på olika sätt. En är tillexempel vit och en är svart beroende på de olika bergarterna.

En stor grotta.

Vitgula stalakmiter.
Stalagmiter väser från marken och uppåt.
Vita stalagtiter i taket.
Gnistrande vit.
En grotta med en grupp människor.
Ja det var en hel del folk i rörelse i grottan men i och med att det hela tiden var en väl avdelad gångväg så fick man se det mäktiga utan en massa människor i vägen.

Åk till Postojnagrottan!

Efter rundturen till fots är det sen dags att sätta oss på tåget upp till marken igen. En och en halv timme senar går vi ut i värmen och bländas av den starka solen. Och den enda sammanfattningen av vårt besök som behövs – åkt till Postojnagrottan – du kommer inte att ångra det.

Tips inför ditt besök i grottorna i Postojna:

  • Gå på toaletten precis innan du går in i grottan, där inne finns ingen som helst möjlighet att gå på toa förrän precis i slutet av din rundtur.
  • Ta med ordentligt med kläder, det är klart kallt i grottorna (runt 10 grader). Vi såg barn i t-shirt och shorts och de njöt inte det minsta av rundturen. Våra byxor, tröjor och skaljackor var toppen. Det går också att hyra kläder om man inte har med sig på semestern.
  • Cirka 1,5 hr är totaltiden i grottan.
  • Här kan du boka biljetter till Postojna cave park.

Vi också passa på att be om ursäkt för att bilderna inte håller någon vidare kvalitet. Att fota nere i det dunkla ljuset i grottsystemet var inte det lättaste.

5 reaktioner till “Besöka Postojna Cave Park i Slovenien

  1. Fin grotta eller hur!? Och bra tips! (Ser att du råkat göra samma stavfel som jag gjorde första gången jag skrev om grottan, dvs rätt i rubriken men fel i texten. Lätt hänt!)

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.