Sommaren 2019

Igår skrev jag höstens första inlägg i serien Lifsresors vardag. Både skönt och vemodigt efter en lång sommar. Dels för att jag verkligen inte gillar hösten och verkligen gillar sommar och semester men också för att det är skönt att få lite paus i att vara med hela familjen 24/7. Vi älskar varandra men vi älskar också att längta till att få umgås.

Början av sommaren

I början av sommaren jobbade Roger och jag fortfarande på våra respektive uppdrag medan ungarna varvade olika sommaraktiviteter. Rufus gick ett par veckor på föris innan det blev dags för dagkollo och Morris hann med fotbollsskola, tennisskola och seglarskola innan vi fick semester tillsammans.

Tågsemester

Den här sommarens stora resa blev vår tågsemester till Balkan. Jag har skrivit en hel del på bloggen men det kommer mer under hösten. Rutten gick i grova drag Stockholm–Köpenhamn–Frankfurt–Ljubljana–Bled–Rijeka–Podgora–Zagreb–Budapest–Warsawa–Gdansk–Nynäshamn–Stockholm. Allt tågresande flöt på som det skulle och var över förväntan smidigt om än lite varmt på vissa sträckor som till exempel nattåget mellan Budapest och Warszawa.

En kvinna och ett barn sitter på ett tåg.
På väg ner genom Europa.

Vårt första längre stopp var i Slovenien som nu har seglat upp som ett nytt favoritland. Fantastisk natur, rent och trevliga människor. Dit kommer det bli fler resor. Ungarna gillade vår dag med forsränning bäst, Roger gillade vandringen i Vrsic-passet och min favorit blev vårdag vid Vogel och Bohinjsjön som jag ännu inte hunnit blogga om.

En stig med en bergskedja i bakgrunden.
Slovenien – så otroligt vackert!

Det andra längre stoppet var i Podgora i Kroatien. Här var fokus på sol och bad. Rufus skadade dock foten så det blev lite mindre bad än planerat men havet var så där fantastiskt klart som alla berättat om. Vi hann med en dagsutflykt till Bosnien-Hercegovina också som jag inte har hunnit att blogga om. Också ett nytt vackert land som vi inte besökt tidigare.

Ett barn sitter på en balkong med havet i bakgrunden.
Vår frukostutiskt i Kroatien.

Att åka på tågsemester är något som hela familjen är överens om att vi ska göra igen. Får se om det blir redan nästa sommar men för sommaren 2021 pratar vi redan om att åka tåg till England och titta på Sverige i fotbolls-EM för dit är vi övertygade om att tjejerna kommer att ta sig. Första kvalmatchen 3 september.

Ett långt tåg i solnedgång.
På ett tåg någon stans i Ungern…

En vecka av smått och gott

När vi kommit hem från vår tågsemester hade vi en vecka innan vi skulle åka iväg igen. Först var vi hemma i Bromma i ett par dagar. Ungarna fick leka av sig med kompisar och Roger och jag fick tvätta, packa om och åka och titta på badrum till vår husutbyggnad. I mitten av veckan åkte Roger och ungarna själva till hans föräldrar i Tranås. De umgicks med kusinerna, träffade det nya kusinbarnet och hade en härlig baddag i Hätte. Jag fick stanna i stan och börja packa ner huset inför vår temporära utflytt när bygget tar fart ordentligt.

På fredagen möttes vi alla igen hos mina föräldrar på Nyckelön. Roger och jag passade på att gå på Gyllenetiders konsert i Sundbyholm när vi hade barnvakt. Sen badade vi (eller ja ungarna och Roger), fikade i mysiga Borgåsund och åkte ut en sväng med båten.

Två barn på en brygga i en sjö.
Underbara Mälaren!

En vecka i Åre

Sen var det dags att lassa in oss alla och fyra cyklar i bilen och åka upp till Åre. Där hade vi en skön vecka med en hel del cykling men även en natt i tält och korvgrillning. De senaste åren har vi tillbringat minst en vecka i vår lägenhet i Björnen. Varje år brukar vi göra gamla favoriter men även prova på nya saker. Årets nyhet för mig var att köra downhill. Så himla kul! Det ser jag fram emot att få göra många somrar framöver.

En kvinna med en utsikt över Åre i bakgrunden.
Älskade Åre!
En kvinna och ett barn i en stolslift med cyklar.
Downhill – sååå roligt!

Resor framöver

För ovanlighetens skull går vi in i en höst utan en planerad höstresa. Framförallt beror det på att vi håller på att bygga ut vårt hus. Dels kostar det en (stor) slant och dels behöver vi vara hemma och följa bygget. En miljon små detaljer måste tas ställning till längs vägen.

Roger har uppdrag en bit in i nästa år medan mitt uppdrag tar slut redan sista september. Mina uppdrag har gått ganska mycket i ett de senaste åren så jag längtar lite efter att få lite tid emellan innan nästa uppdrag tar vid. Funderar på att åka iväg själv en vecka och kanske bara dyka. Har kikat på en resa till Egypten som även innehåller workshops i undervattensfotografering. Men då skulle jag behöva köpa ett nytt (dyrt) undervattenshus till min systemkamera. Vi får helt enkelt se hur det blir.

Nästa resa som vi vet är dock i jul, då vi åker tillbaka till Åre för en vecka med skidåkning, julmys och kanske en skotertur.

Tack sommaren 2019!

En tågresa ner i Europa, massor med familjetid och en vecka i Åre gjorde familjen Lif mycket nöjda med sommaren. För egen del blev det tre nya länder, ett nytt topp-5 favoritland (Slovenien), test ny aktivitet (downhill) och massor av andra minnen. Tack sommaren 2019!

Fem ord som sammanfattar familjen Lifs sommar 2019

  • Tåg
  • Utsikt
  • Cykling
  • Bad
  • Tillsammans
Två barn på en stenstrand i solnedgång.
Tack sommaren 2019!

En reaktion till “Sommaren 2019

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.