Tågsemester 2019 – Färjan Gdansk till Nynäshamn

Till Gdansk anlände vi med tåg från Warszawa och efter en sen lunch tog vi en taxi ut till färjeterminalen. På biljetten stod det att man skulle vara på plats senast 90 min innan avgång men att ombordstigningen stängde 30 min innan avgång. Lite spretig info så vi siktade på 60 min.

Ombordstigning på M/F Wawel

När vi kom till Polferries terminalen hade först lite svårt att se vart vi skulle gå. Vi såg båten men inga människor som verkade vara på väg till den. Men efter lite letande hittade vi en ingång till terminalen där vi fick gå till biljettkassan och få ut våra nyckelkort till färjan.

Sen en hiss upp där vi först fick visa passen och sen gå ombord. Vi var glada att vi inte hade allt för stora och tunga väskor för det var lite släpande i trappor på båten. Fanns säkert hiss men ingen som vi såg. Ganska snart hittade vi vår hytt och kunde lämna av våra saker för att sen gå ut på däck och titta när vi la ut ifrån Gdansk.

En korridor med några människor.
Dags för ombordstigning på M/F Wawel.
Ett barn tittar ut över en stad från en färja.
Hejdå Gdansk!

4-bäddshytt insider

Vi valde att inte lägga mer pengar än nödvändigt på färjan så det blev den billigaste hytten för fyra personer – 4-bäddshytt insider. Dvs en hytt för fyra personer med dusch och toalett men utan fönster.

Två våningssängar, några krokar och ett litet väggfast bord med en pall utgjorde hytten, förutom badrummet. Helt funktionellt även om det luktade en hel del i badrummet och vår toalett slutade att fungera på morgonen innan vi anlände Nynäshamn. Kan väl inte påstå att hytten var någon höjdare men funkade. Ganska sliten, ok sängar men knöliga kuddar. Finns ju finare hytter om man är beredd att betala med men denna funkade för oss.

Av någon anledning så tog jag inga bilder i hytten men ni kan kika på Polferries egen webbplats.

Restauranger på M/F Wawel

Färjan avgick kl 18.00 från Gdansk och anlade Nynäshamn kl 12.00 dagen efter så vi åt två mål mat ombord. Till middag såg vi tre alternativ. Ute på däck fanns en grillbar som serverade typ korv och burgare till ett hyfsat pris. Vi var rätt trötta på sådan mat så vi hoppade den.

Ett båtdäck med en liten kiosk.
Grillbaren ute på däck.

Inne i båten fanns en kafeteria med enklare rätter. Såg inte jätteroligt ut så vi gick till À la carte-restaurangen. Inte så stor men det fanns en del fina fönsterbord. Menyn var heller inte så stor och helt ärlig inte så rolig heller. Men alla blev i alla fall mätta.

Vita stolar, vita dukar och gula servetter.
À la carte-restaurangen på M/F Wawel.
En tallrik med en halv grillad kyckling, potatisbullar och grönsaker.
Min middag i á la carte-restaurangen.
Olika maträtter i disk. Människor som står och väntar med brickor.
Brickmiddag i kafeterian.

Vi hade bokat frukost redan när vi köpte våra färjebiljetter och den serverades som buffé i à la carte-restaurangen. Som ni kanske räknat ut var inte heller den så rolig men ok även här blev vi mätta.

Uppläggningsfat med skinka, korv och ost.
Pålägg till frukosten.

Förutom dessa restauranger fanns också en bar där jag tror man kunde få sig en macka också.

Övrigt på båten

Förutom restaurangerna och baren fanns ett disco, en liten lekhörna och en bio som visade någon Disney-film.

Det fanns också en mindre taxfree-butik med det vanliga utbudet av parfymer, godis och alkohol. Det som nästan inte fanns var smink och hudvårdsprodukter.

Vad gjorde vi på färjan då?

Ja, inte mycket. Vi stod på däck och tittade när vi lämnade Gdansk bakom oss. Åt middag och gick och lade oss i hytten och tittade på film. Sov och åt sen frukost. Roger och jag hann med var sin tur i taxfree-butiken men det var bara han som handlade ett par presenter. På förmiddagen hängde vi i hytten innan det var dags att lämna den och då gick vi upp på däck igen för att se skärgården utanför Nynäshamn och vinka till en Gotlandsfärja.

När man åker M/F Wawel får man inte tro att det är som ett kryssningsfartyg till Helsingfors utan det är en enklare (och lite äldre) färja som tar dig från A till B.

Ett gönt däck på en stor båt med två stora skorstenar.
Det finns ett stort däck på MF/ Wawel där man kan få ut lite spring i bena, sitta i solen eller spanan ut över havet.

Anlände Nynäshamn med lunch på Nynäs rökeri

Vi stod på däck och såg när färjan anlände Nynäshamn på utsatt tid och kom sen ganska snabb av båten. Det var lunchtid och vi var alla lite småhungriga så vi passade på att äta en god lunch på Nynäs rökeri innan det var dags att hoppa på pendeltåget in till Stockholm.

Restid enligt tabell

 • Gdansk–Nynäshamn: 18 hr (18:00–12:00)

Pris

 • Biljett för två vuxna och ett barn (det var gratis för Rufus som är under 7 år): 2 196 sek
 • 4-bäddshytt insides: 1 254 sek
 • Frukost för alla fyra: 228 sek

Rederi

6 reaktioner till “Tågsemester 2019 – Färjan Gdansk till Nynäshamn

  1. De går typ varannan dag. Nova star var slutsåld kring de datum vi ville åka så vi kunde inte välja. Tror den är finare men kan också tänka mig att den är dyrare…

   Gilla

  1. Nä spännande är inte ett ord jag skulle använd om den färjan så jag tycker ändå tåg var roligare men å andra sida sov vi klart bättre på färjan än på nattåget några dagar tidigare. Och Nynäs är mysigt! I alla fall på sommaren… 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.