Tågsemester 2019 – Warszawa till Gdansk

Efter vårt stopp i Warszawa var det dags för vår sista sträcka med Interrailkorten. Vi åkte från Warszawa till Gdansk för att gå ombord på färjan som skulle ta oss till Sverige och Nynäshamn.

Boka platsbiljetter på centralstationen i Warszawa

Vi kom in till Warszawa Centralna på förmiddagen efter att ha åkt nattåget från Budapest. Första saken att göra var att försöka ordna platsbiljetter till dagen efter. Det här var den enda sträckan vi inte hade bokat hemifrån. Platsbiljetterna släpptes först 30 dagar innan och de gick inte att köpa digitalt. Och eftersom det var avgångar varje timme så tänkte vi att det löser sig säkert.

Precis en vecka innan läste jag i en FB-grupp om en familj som skulle göra samma resa som vi och som inte lyckades få några biljetter, allt var slutsålt. Lösningen var ett långsammare tåg som inte krävde platsreservation och familjen fick sen sitta på golvet. Kändes lite jobbigt att läsa men var det så, det värsta som kunde hände var, kändes det ändå som något vi skulle stå ut med.

Efter att först via en tunnel ha irrat oss in i en shoppinggalleria bredvid station hittade vi tillbaka till biljettkassorna. Någon engelska var det inte direkt frågan om men med några ord och viftande med interrailkorten fick vi fyra platsbiljetter till den avgång vi ville. Dock var priset ganska högt (drygt 400 sek) så jag trodde först att jag inte bara köpt platsbiljetter utan fulla biljetter men vi var så glada att vi fått platser över huvud taget. Sen läste jag på lite förstod att priset faktiskt var rätt.

Lyxigaste tåget under hela tågsemestern

På förmiddagen efter var vi i god tid på stationen och hann med en fika innan det var dags att gå till rätt perrong. På Warszawa Centralna är det inte bara perrongen man ska hålla koll på utan även ”sektionen”. Varje perrong har flera sektioner, lite som 2a och 2b som inte är så ovanligt men här fanns det, vad vi kunde se, minst 4 sektioner per perrong, men det var inga problem att hitta rätt.

Två barn står på en perrong och ett tåg har kommit in.
Dags att kliva ombord på vårt tåg mellan Warszawa och Gdansk.
Två cyklar hänger i krokar i taket på ett tåg.
Cyklarna hade fina krokar på tåget.
Fyra interrailkort och en penna.
Glömde fylla i interrailkorten innan vi klev ombord men som tur var hann jag innan någon ville titta på dem.

Vi gick ombord och det här var första sträckan det var lite trångt för våra väskor mest för att utrymmet för väskor i början av vagnen samsades med cykelhållare och ovanför vissa sätena var utrymmet väldigt litet för där skulle tv-skärmar få plats.

Vi hade fått lite utspridda platser men övriga var singelresenärer så det hade inget emot att sitta på våra spridda platser istället och vi fick sitta tillsammans två och två efter varandra.

Det var nu vi började förstå varför platsreservationerna varit så dyra. Efter att ha åkt ett par dagar i bastuvagnar som skakade och var trånga satt vi nu skönt, det var svalt och förutom för vårt bagage väldigt rymligt och luftigt. Efter ungefär halva resan kom personalen med en vagn och delade ut kaffe och vatten. Det var helt klart det lyxigaste tåget vi åkte med på vår tågsemester.

En tågvagn med tv-skärmar i taket.
Så här såg det ut i 2a klass på vårt tåg mellan Warszawa och Gdansk.
Ett barn står i en tågvagn.
Gott om plats och inget folk sittandes på golvet.
En kvinna och ett barn sitter på ett tåg.
Här satt vi skönt.

Anlände Gdansk

Tågresans skulle ta drygt tre timmar och 10–15 minuter innan vi skulle ankomma Gdansk tittade jag ut på stationen som vi precis rullat in på och där stod det helt plötsligt Gdansk Glowny. Panik! Vi slet ihop våra saker och slängde oss av tåget. Rufus hade till och med skorna i handen. Precis efter att vi gått av stängdes dörrarna och tåget rullade iväg. Antagligen var det vi som hade missförstått tabellen men när adrenalinet klingat av och vi fått koll på att vi fått med oss allt, insåg vi att det inte hade varit hel världen för vi hade hunnit tillbaka från Sopot, som var nästa station. Hur som helst var det skönt att vi hunnit av.

Deponera bagage i Gdansk

Vi hade nu några timmar i Gdansk innan vi behövde ge oss ut mot färjeterminalen. För att slippa släpa på bagaget bestämde vi oss för att lämna det på stationen. Det fanns både boxar och ett ställe där man kunde lämna in bagage. Båda sätten krävde cash så vi fick ta ut en slant ur bankomaten på stationen.

Lunch i Gdansk

Vi hade tänkt att promenera bort till gamla stan i Gdansk där vi bodde. när vi var där för två år sedan, men vi var i akut behov av mat så vi kom inte längre än till andra sidan gatan. Nog sämsta maten på resan men men…

Tågtid enligt tabell

  • Warszawa Centralna–Gdansk Glowny: 03:16 hr

2 reaktioner till “Tågsemester 2019 – Warszawa till Gdansk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.