Tågsemester 2019 – Zagreb till Budapest

Nu var det äntligen dags för tåg igen på vår resa. Vi åt en snabbt frukost på hotellet och gick sen snett över gatan till Centralstationen i Zagreb. På torget utanför stationen hittade vi frukt, i en liten supermarket i stationsbyggnaden köpte vi mer frukt och kex och inne på stationen köpte vi bröd och bullar från ett litet bageri sen var vi redo för tåget mot Budapest.

Två barn med väskor går på en gata med en tågstation i bakgrunden.
Ungarna påväg till stationen i Zagreb.

Banarbete i Ungern

Som vi hade fått höra på stationen kvällen innan så var det någon form av banarbete i Ungern men när vi skulle gå på vårt tåg, hitta vår vagn och platser gick det inte så bra. Det var inte ett IC-tåg som kom utan ett litet lokal-/pendeltåg utan varken vagnsnummer eller platsnummer. Roger försökte fråga men personalen sa bara gå på och sätter så kommer vi.

Vi hittade fyra lediga platser och sen kom en trevlig konduktör och förklarade läget.

En kvinna sitter på en bänk på en tågperrong och fyller i papper.
Det gäller att fylla i Interrailkorten (rätt) innan man går på tåget.
Tågvagn med småsoffor för två personer.
Så här såg sittplatserna ut på dagens första tåg. Lite ”love seats” över det hela…

Tåg – Buss – Tåg – Tåg

Det första ”lokaltåget” åkte vi med i någon halvtimme. Sen var det dags för buss. Enkelt att hitta, bara följa med alla andra och tågpersonalen som också åkte med bussen. Sen kom vi till en ny station där vi och tågpersonalen gick på ett nytt tåg som vi åkte med i en (1) station innan det var dags att gå av för att byta tåg. Det var här det tog stopp. Eller kanske inte stopp men paus.

På en mycket liten station någon stans på landsbyggden i Kroatien fick vi och massor av backpackande ungdomar vänta i ungefär en timme. Det stod på tavlan att vårt tåg var en timme försenat så det stämde ganska väl när det tillslut kom. Undertiden tog vi en fika på perongen med bullarna från stationen i Zagreb.

Bullar och en kopp kaffe står på en perrong.
Perrongfika någon stans i Kroatien.

När tåget kom så var det också ”vårt” tåg med rätt vagnsnummer och våra sittplatser. Dock var inte sittplatserna ihop utan utspridda men det ordnade sig för runt oss fanns ett gäng belgiska scouter som gärna lät oss sitta tillsammans. Tåg var heller inte fullt så det var inga problem.

Gula lappar i taket på en tågvagn. Budapest-Deli-Zagreb Gl kol.
Så hittade vi äntigen våra bokade platser. Små fina lappar satt utsivna över våra huvuden med sträckan vi skulle åka.

Det som dock var problem var temperaturen på tågen (och bussen). Verkligen varmt! Så dagen efter har jag träningsvärk i armarna efter att ha fläktat mig med solfjäder i timmar. Hade läst om tipset med solfjäder i Tågsemestergruppen på Facebook och min för 19 kronor var verkligen en mycket bra investering.

Ett barn med en handvevad fläkt och en solfjäder.
Fläkt 19:- och solfjäder 19:-. Inköpta hemma i Sverige och nu flitigt använda.

Byte av tågstation i Budapest

När vi kom fram till Budapest var vi tillslut bara en halvtimme sena. Jag tror att tidtabellen hade lite luft dels för våra byten men också för gränskontrollen som skedde mot Ungern. Vi fick till och med visa våra pass två gånger, först ”vanlig” koll och sen kom de och skannade alla pass.

När vi köpte våra platsbiljetter så hade vi inte koll på att vi köpt till och från olika stationer i Budapest. Det hade vi dock upptäckt ett tag innan vår resa och kollat upp hur man lättast tog sig emellan och det är med tunnelbana.

När vi klev ner på perrongen Budapest-Deli frågade vi en man i tåguniform om vägen till tunnelbanestationen och han följde då snällt med oss hela vägen ner till tunnelbanan och visade var vi kunde köpa biljetter i automat. En knapp kvart senare klev vi upp ur tunnelbanan på Budapest-Keleti.

En rulltrappa full med människor.
Påväg ner i tunnelbanan i Budapest. Smidigt snabb och billigt sätt att ta sig mellan de olika järnvägstationerna i staden.

Budapest-Keleti är verkligen en skönhet om än lite bedagad. Pampig är nog ordet som kommer för mig först. Men vi lämnade stationen ett tag för att få i oss lite middag och bunkra för nästa tågsträcka. Middagen blev på Burger King och shoppingen på en Spar-butik precis på andar sidan gatan. Mycket vatten är A och O i värmen som kan vara på tågen.

Fasade på en station. Grå, hög, glaspartier och statyer.
Stationsbyggnaden på Budapest_Keleti. Pampig!

Nattåg mot Warszawa

Vi frågade på Budapest-Deli om det fanns någon servering på vårt nattåg eller om det ingick frukost. Personalen i informationsdisken tittade på våra biljetter och sa att jo vi skulle få frukost serverad i vår kupé men tyvärr fanns ingen annan försäljning på tåget. Här får det bli en liten cliffhanger till kommande inlägg från vår resa med nattåget mellan Budapest och Warszawa…

 

5 reaktioner till “Tågsemester 2019 – Zagreb till Budapest

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.