Besöka Predjama Castle i Slovenien

På vår väg från Ljubljana till Bled körde vi en omväg via Predjama och Postojna, en omväg vi verkligen inte ångrade. Både slottet i Predjama och grottan i Postojna var riktigt imponerande.

Vi kom med bilen längst vägen till slottet och bakom en krök dök det upp. Mindre än vad vi trott men ändå fascinerande i sin vackra omgivning. Tänk att komma på tanken att bygga ett slott ut ur en bergsvägg.

Parkera fick vi göra nere i en backa och gå genom en hage upp till slottet. Några djur i hagen såg vi inte till men jag såg får i min fantasi.

Två barn som går på en stig i en hage.
Promenaden från parkeringen gick i uppförsbacke genom en hage.

Biljetter till Predjama Castle

Kvällen innan vårt besök köpte vi biljetter på nätet och valde en kombobiljett med både slottet i Predjama och grottan i Postojna och fått dem via mejl. Väldigt smidigt tyckte vi tills vi insåg att det bara var någon form av voucher och att vi ändå behövde byta in dem mot riktiga biljetter när vi kom fram till slottet. Vi var dock lite sena iväg från Ljubljana pga strul med att få ut vår hyrbil och till grottan hade vi fått välja en fast tid. Nu var vi lite stressade att hinna men vid biljettkassan vid slottet hjälpte de oss smidigt att flytta fram vår tid för grottan med en timme.

Audioguidning

Vid ingången fick vi var sin audioguide som ingick i biljetten. Fanns många språk men inte svenska. Morris hängde med lite grann med för Rufus var det mest kul att trycka fram rätt siffra. Vi vuxna tyckte guidningen var riktigt bra. Inte för lång men heller inte för ytlig.

Två barn sitter på var sin bänk och lyssnar i en radio.
Audioguidningen var intressant och lätta att hänga med i.

Predjama Castle

Slottet är inte så stort men ändå väldigt maffigt där det hänger på klippväggen. Klippväggen är 123 meter hög och slottet har hängt där i över 800 år. Bakom slottet in i berget finns grottor och hemliga gångar. De användes som skydd, hemliga utrymningsvägar och ett sätt att få in mat och förnödenheter i slottet om fienderna vaktade utanför. I grottorna bor också fladdermöss men de höll sig gömda under vårt besök.

Och för er som gillar rekord och ”världens största/längsta/minsta” osv så är Pedjama Castle med i Guinness-rekordbok som världens största grottslott.

Det finns många berättelser om människorna som bott i slottet. Den mest berättade är nog legenden om riddaren Erazem. Jag blev inte riktigt klok på om han var en rövare eller en ”Robin Hood” men han stod i alla fall emot i över ett år när slottet belägrades. Allt tack vare de hemliga gångarna in i berget. Erazem ska tydligen sen ha dödats av en av sina egna genom att skjutas på toaletten.

Ett vitt slott som hänger på ern bergvägg.
Klippan som skjuter ut ovanför slottet är 25 meter hög.
Predjama 4
Ovanför taket skymtar den stora grottan bakom slottet.
Ett barn ligger på mage på en bänk och kikar ner i ett hål.
Rufus spanar in hålet vi precis fått lära oss användes till att hälla kokande olja på fienderna.
En utställning inne i ett stenslott.
Livet i slottet verkade inte varit någe vidare trevligt. Kallt, fuktigt och hårt arbete.
Utsikt med gröna skogar och små vita hus.
Utsikten från slottet var däremot desto bättre.
En trappa med en vit vägg och en grön vägga och ett välvt tak.
Här ser man hur slottet är ihopbyggt med berget. Det grön är bergvägg och det vita är murat. Övergången mellan de båda smälter ihop.
En grotta med en trätrappa upp i mörkret.
Den stora grottan bakom slotet där invånarna tog skydd när slottet anfölls.

Utanför slottet

Utanför slottet fanns en hel del restauranger, några souvenirshopar och toaletter. Vi provade glassen och den var god…

Mina tips inför ett på besök på Predjama Castle

  • Räkna med ungefär en timme i slottet. Självklart kan du dra ut på det om du vill titta närmare på saker eller utsikten.
  • Parkeringen är gratis (i alla fall när vi var där).
  • Biljetter kan antingen köpas på plats eller förbokas på nätet. Det finns kombobiljetter med slottet och grottan i Postojna. Till slottet är det bara att komma när som men till grottan får man en specifik tid så dit kan det vara bra att förboka så det inte blir fullt. Här kan du boka biljetter.
  • Vi var där en varm dag men jag tyckte det var skönt att ha en tunnare tröja med in i slottet. Våra ungar tyckte dock att t-shirt räckte. Vi hade alla tunna långbyxor. Är det inte högsommar vid ditt besök så tror jag att det kan bli lite
  • Passa på att gå på toaletterna som finns direkt upp till höger när du kommer från parkeringsplatsen (gratis).
  • Det finns även en shop inne i slottet med bland annat riddarkläder och tidstypiska vapen för barn och andra souvenirer. Våra ungar ville ha allt.
  • Ring i klockan (som finns precis utanför butiken) och få din önskan att gå i uppfyllelse.

5 reaktioner till “Besöka Predjama Castle i Slovenien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.