Tågsemester 2019 – Våra dagar i Bled

Nu har vi varit några dagar här i Bled och i morgon bitti åker vi vidare. Men vilka dagar! Slovenien, jag tror bestämt att jag är lite småkär.

BB Bled

Efter våra dagar i Ljubljana var det så dags för bergen och Bled. Vi hade bokat en lägenhet hemifrån och efter lite problem att hitta hit, för att adressen gick till en gångväg och vi kom med bil, så fick vi checka in i vår tvårumslägenhet. Alldeles nybyggt hus och superfräscht. Klart över förväntan. Roger och jag fick ett sovrum och ungarna fick ta bäddsoffan i det kombinerade vardagsrummet och köket. Blomsterängar precis utanför fönstren med berg i bakgrunden men ändå med gångavstånd ner till Lake Bled med restauranger och affärer.

Ett trähus med berg i bakgrunden.
Recpetionen till vårt boende BB Bled. Kan varmt rekommenderas.
En sjö i förgrunden och ett vitt slott uppe på ett berg.
Preci som i Ljubljana så finns det i Bled ett slott på ett berg.

Dag 1 – tvätt och forsränning

Det första vi fick ta tag i Bled var det mindre glamorösa att tvätta men är man iväg i tre veckor går det inte att ha med sig kläder som räcker.

Efter en pastalunch i lägenheten var det sen dags för vårt första äventyr här i området kring Bled. Vi hade bokat en utfärd med forsränning. När vi frågade ungarna nu ikväll vad som har varit roligast under våra dagar i Bled så röstade båda två på forsränningen. Jag har skrivit ett inlägg om det som du kan läsa här: Forsränning på floden Sava Dolinka.

Vi käkade middag nere i byn med glass till efterrätt innan vi gick hem och spelade en familjeturnering i Sänka skepp. Jag vann finalen mot Roger!

En gull flotte med männsikor på båda kanterna.

Dag 2 – Vandring vid Vrsic-passet och bad i Bled-sjön

Vi vaknade hyfsat tidigt och bestämde oss för att det var lika bra att gå upp och komma iväg. Nu var det dags att se lite mer berg. Vi körde mot skidorten Kranjska Gora och sen vidare upp i nationalparken Triglav där Vrsic-passet finns. På 1 611 meters höjd startade vi vår vandring. Fantastiska vyer och Roger blev gråtmild av att kunna checka av ”vandring i alperna” från sin bucket list. Juliska alperna tog oss verkligen med storm.

En man med berg i bakgrunden.
Juliska aplerna.

Jag har också skrivit ett inlägg om vår vandring som du kan läsa här: Lätt vandring i Vrsic-passet.

Efter en mycket god lunch på Hotel Lipa nere i Kranjska Gora, åkte vi tillbaka till Bled för att ta ett dopp i sjöns fantastiskt grönturkosa vatten. 20–22 grader sa Roger och då stannade jag på bryggan medan övriga i familjen badade på.

En vuxen och två barn simmar i en sjö.
Overkligt turkosgrönt vatten i Bled-sjön.

Det blev middag hemma i lägenheten innan vi tog en glass-promenad ner till sjön igen på kvällen.

x.jpg

Dag 3 – Vintgar Gorge och Bohinj

På förmiddagen var det dags för en ny vandring men den här gången i en kanjon. Även detta otroligt vackert. Börjar få svårt att hitta superlativ för Sloveniens natur…

Vi kom hyfsat tidigt vilket gjorde att det inte var överdrivet mycket folk även om det blev lite småköigt här och där. Vandringen görs nämligen på bryggor i trä eller betong/sten längs sidan på själva ravinen. Man går ungefär 1,6 km och sen vänder man och går samma väg tillbaka. Därav lite köer när det nästan är för smalt att passera.

En träbor över en ravin.
Promenad längs väggarna på ravinen och på broar tvärs över.

Här har jag skrivit mer om vårt besök vid Vintgar Gorge.

Lunch åt vi på ett ställe i den lilla byn Polje en bit från Bohinj-sjön. Lite oväntat så utsåg de tre i familjen som åt pizza, deras pizzor till världens godaste och jag måste säga att jag var också väldigt nöjd med min laxpasta. Stället heter för övrigt Gostlina & Pizzeria.

Efter lunch körde vi vidare till Vogel ski center och deras Cabel Car. Vi hade tur och fick en bra parkering och tog sedan linbanan upp på berget. Den gick bra mycket brantare upp och bra mycket fortare än den vi är van med i Åre. Och utsikten var som vanligt här i Slovenien inget annat än fantastisk. Uppe på berget klappade vi både bergsgetter och fjällkor och spanade in bergstoppar runt om. Vi kunde bland annat nästan se Triglav som är Sloveniens högst men bara nästan för översta biten var gömd i moln. Sen ville vi lite högre så vi tog en sittlift upp en bit till. Lite kyligare med lika vackert. Det var inte läge att utmana ungarna på att gå ner igen så det blev retur med liftarna.

Hissnande utsikt över en bergskedja.
Svårt att ta in allt men toppen lite till höger om mitten, den som sticker upp i molnen är Triglav, Sloveniens högsta berg.

Nere igen var det dags för ett badstopp i Bohinj-sjön. Och försöka få grepp om frågan vilken sjö som är vackrast, Bled eller Bohinj. Roger och jag tyckte olika men eftersom det är jag som skriver här så utlyser jag Bohinj till vinnare.

Två barn badar i en grön sjö med berg i bakgrunden.
Bad i Bohinj-sjön.

Här kan du läsa mer om vårt besöka i Vogel och bad i Bohinjsjön.

Middag blev det hemma i lägenheten samtidigt som vi körde ett par maskiner tvätt till. Skönt att ha allt rent innan nästa del av vår resa. Vi passade även på att boka nästkommande natts boende. Det blir varken i lägenhet, på hostell eller hotell utan på ett botell. Klura på den ni, svar kommer i morgon…

Gärna mer Bled

Våra dagar i Beld är nu över men vi konstaterade alla att här hade vi kunnat stanna minst en vecka till. Finns så otroligt mycket att göra och ett härlgit ställe att bara vara på. Och kanske kommer familjen Lifs premiär av skidåknig i alperna ske här i Slovenien framöver.

Ett slott på ett berg. Vitt med tegeltak
Bled castle som vi inte hann med att besöka den här gången.
Blanka trägondoler vid en brygga.
I sådana här goldoler kan man ta sig en tur på Lake Bled och åka ut till ön i mitten med som har en kyrka.
En sjö med en ö med en kyrka.
Ön med kyrkan mitt i Lake Bled.

3 reaktioner till “Tågsemester 2019 – Våra dagar i Bled

  1. Vilka härliga bilder! Det ser verkligen otroligt vackert ut! Vi hade plan på att åka hit förut, men det blev inte av … så det är kvar på listan! Forsränning har jag däremot gjort två gånger, och tror att det räcker för mig, haha. (Men Peter älskar det)

    Gilla

    1. Jag tycker verkligen ni ska planera in Bled på nästa tur! Förutom campingen där vi forsrände som var gigantisk fanns också en vid Bled-sjön och vi såg massor av husbilar på vägarna.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.