Forsränning på floden Sava Dolinka

Vi hade tidigare kikat på olika fartiga aktiviteter här i Bled så i morse ringde vi till företaget Fun Turist för att kolla vad det fanns för möjligheter för vår familj med en 6-åring och en 9-åring.

Vi kom ganska snabbt fram till att forsränning lät mest intressant och bäst väderförutsättningar var redan idag så vi bokade på stående fot.

Pick up från vårt boende

Kvart i två blev vi upphämtade här på BB Bled och körda till campingplatsen Camp Šobec som vi fick höra var, om inte den största så en av de absolut största i Slovenien. När den var full hade den 4 000 besökare.

Männsikor som smlas på en gräsmatta och några tallar.
Samling på Camp Šobec innan avfärd.

Vi betalade och det verkade vara cash som gällde och sen samlades vi med resten av gruppen som skulle paddla samtidigt. Det var en ganska blandad grupp med ett par barnfamiljer även om Rufus verkar vara yngst, yngre kompisgäng och äldre par.

Två barn står med flytvästar och hjälm på strandkanten
Förväntansfulla och lite spända innan vi gav oss iväg.

Forspaddling på Sava Dolinka

Vi fick på oss var sin våtdräkt, våtdräktsskor, flytväst och hjälm. Det enda som inte fanns i Rufus storlek var skor så han fick ta sina sandaler för barfota är inget alternativ ur säkerhetssynpunkt.

Sen delades gruppen upp på de fem olika flottarna. Vi hamnade ihop med en danska barnfamilj med tre barn som var något äldre än våra. Och jag tror att vi drog en vinstlott vad gällde guide. Han var proffsig, pratade bra engelska, berätta mycket om ställena vi åkte förbi och skojade friskt med barnen.

En gull flotte med männsikor på båda kanterna.
I paddlingspositin.
Ett barn och en vuxnen med flytvästar och hjälm i en flotte.
Rufus fick sitta längst bak hos vår guide.

Vi satt på kanten på flottarna, en familj på varje sida och fötterna fick vi sätta fast under rep som var spända på botten. Längst bak i mitten satt guiden och styrde, framför honom satt Rufus och det yngsta barnet i den andra familjen. När vi stötte i stenar längs vägen så greppade guiden de yngsta barnen, vi andra fick klara oss själva.

Just nu är det ganska lågt vatten i floden så, så värst mycket fors var det inte men med jämna mellanrum virvlade vattnet på och vi åkte fort fram. Både Roger och jag har forsränt tidigare både i Sverige och utomlands och den här turen var den klart snällaste.

En gul flotte full med människor och paddlar.
Ibland fick vi paddla på och ibland fick vi vila och bara glida med floden.
En grön flod med gula flottar.
Vi var fem flottar som åkte tillsammans. Ibland låg vi först och ibland sist.

Badstopp

Totalt paddlade vi 1,1 mil och det tog cirka två timmar. Under tiden gjorde vi några stopp för bad och vid ungefär halvvägs gick vi också i land och fick sträcka lite på benen.

Första stoppet var där floden Sava Dolinka som vi paddlade på flöt samman med Sava Bohinjka. När vi lite senare stannade för att gå i land fanns också möjligheten att få prova på att åka med floden en bit liggandes i vattnet med bara sin flytväst. Guiderna stod sen och slängde ut linor så man fick hjälp att ta sig tillbaka till strandkanten.

Ett barn som badar med flytväst och hjälm.
Av alla människor på alla de fem flottarna var Rufus först i vattnet vid första badstoppet.
En man och två barn glider med forsen.
Vid andra badstoppet fick man prova på att att åka med en bit utan flotte. Roger tog var sin unge i handen och jag fotograferade.
Två vuxna och ett barn simmar iförda hjälm och flytväst.
Rufus fick inte nog av badandet även om vattent var lite kallt så sista biten simmade han tillsammans med föräldrarna i den danska familjen.

Flottlek

När floden blev lugnare en lite längre sträcka roade vår guide oss med lekar. Bland annat fick vi sätta oss ner på botten i flotten och sträcka upp våra paddlar. Sen fick två och två i motsatt riktningen balansera runt kanten och försöka ta sig förbi varandra. Alla utom en pappa från Sverige lyckades utan att trilla i. Kanske var det en mamma från Sverige och hjälpte honom lite på traven…

Människor på två gula flottar skvätter vatten på varandra med sina paddlar.
Det var också en hel del vattenkrig mellan flottarna. När man minst anade det så kom en annan flotte uppsmygandes bakifrån.

Vacker natur

Även om själva forsränningen var lite lugnare än vad vi trodde så var naturen vi färdades fram i väldigt vacker. Klart grönt vatten, grönska längs strandkanten och höga berg skymtade i bakgrunden. Ett kul sätta att få en naturupplevelse.

En sak vi tänkte på var att naturen faktiskt var väldigt lik svensk natur uppåt i landet och det är ju verkligen inget dåligt betyg.

Grönt vatten med träd längst strandkanten.
Klart grönskimrande vatten och frodig grönksa gjorde turen till en vacker naturupplevelse.

Upphämtning efter 11 km

När turen så var till ända efter 11 km var det bara att lämna sin utrustning och hoppa in i bilarna som kom för att hämta upp oss.

Ungarna var väldigt nöjda även om de frös lite ibland. Jag och Roger var också nöjda och vi alla skrattade väldigt mycket under vår tur. Både Morris och Rufus pratade i kväll om när vi ska forspaddla igen. Kanske blir det i Åre nästa gång…

Forsränning med Fun Turist utanför Bled

  • Pris för 4 vuxna och 2 barn inkl pick up på boende i Bled:
    2×35+2×28 Euro ≈ 1 300 SEK
  • Paddlingstid: ca 2 timmar
  • Totaltid (exkl pick up): ca 3 timmar
  • Passar: från ungefär 5 år och uppåt om man gillar vatten
  • Bra att veta: man kan inte ta med sig något på färden men man kan låsa in en väska i deras bilar.

3 reaktioner till “Forsränning på floden Sava Dolinka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.