Tågsemester 2019 – Från Ljubljana till Bled via en grotta och ett slott

Idag har vi lämnat Ljubljana och rest vidare i Slovenien. Packning och utcheckning flöt på bra men sen blev det lite segare när det var dags att hämta ut vår hyrbil.

Segt på Sixt

Vi promenerade tillbaka till järnvägsstationen och Sixts uthyrningskontor. Vi hade bokat bilen till klockan 9.00 men var lite sena och kom dit vid halv 10. Allt men bokningen var i sin ordning men sen började väntan för vår bil fanns inte på plats. Den skulle tydligen köras dit från någon annan parkering trots att det fanns en stor Sixt-parkering vid station. Efter lite väntan så frågade vi vad som hände och fick svaret att den skulle tvättas först, skulle bara ta några minuter. Vi väntade, frågade och fick svaret att den var på väg. Vi väntade och sen tröttnade Roger och gick tillbaka in på själva kontoret. Medan han köade där frågade jag om bilen och då var den och tankade. En irriterad Roger fick tillslut dem att ge oss en annan bil så vi äntligen kom iväg.

Första stoppet var vid Predjama Castle. Jag kommer skriva mer om slottet och vårt nästa stopp, grottan i Postojna i ett eget inlägg längre fram. Här kommer kortversionen.

Predjama Castle

Vi parkerade, gick på toa och käkade en glass innan det var dags för oss att ge oss in i slottet med var sin audioguide. Biljetterna till Predjama Castle och vårt nästa stopp hade vi köpt som en kombo på nätet kvällen innan men man behövde lösa in den digitala vouchern mot pappersbiljetter när man kom fram, vilket vi missade så Roger fick gå svängen ner till biljettkontoret igen.

Slottet är sammanbyggt med grottor i berget. Otroligt häftig byggnad som finns med i Guinness Rekordbok som världens största grottslott. Framförallt Morris som är 9 år tyckte det var coolt och försökte hänga med så gott det gick i den engelska guidningen. Audioguidningen var bra och lagom lång.

När vi kom ner igen hade både Roger och jag klarat våra trapp-mål för dagen…

Ett vitt slitt som sticker fram ur en klippa.
Grottslott byggt i gotisk stil under en naturlig klippavsatts.

Postojna cave

Efter en lunch mitt emellan slotten och vårt nästa mål Postojna cave så var det dags för oss att besöka den omtalade grottan. In i grottan åker man tåg och har man köpt biljetter innan så är man tvungen att boka en viss tid. Köper man biljetter på plats kan det så klart vara full men annars får man helt enkelt åka med nästa tur. När vi var där gick detn en gång i halvtimmen.

10 grader är det i grottan året om så det är bra att ha på sig lite extra kläder. Vi hade byxor, collegetröja och skaljacka vilket var ganska lagom. Vi såg några i short och t-shirt men de måste ha frusit ganska rejält för rundturen tar över en timme.

Först får man åka tåg ner i grottan, sen får man gå en promenad där inne och sen får man åka tåget tillbaka igen. Ungarna tyckte tågturena var kul men promenaden lite för lång. Roger och jag var helt fascinerade. Visst hade vi läst om att det var bra men vi blev verkligen överraskade av att det var så fantastiskt mäktigt.

Både slottet och grottan tycker jag verkligen att ni ska besöka om ni är i Slovenien.

En mur med en skylt med texten Postojnska Jama
Postojnsja Jama överraskade oss vuxna på ett mycket positivt sätt.
Stalaktiter och stalagmiter
Otroligt mäktigt och vackert men otroligt svårt att fånga på bild.

Nytt boende i Bled

När vi kom ut ur grottan hade det börjat regna och vi skyndade oss till bilen igen. Körde den dryga timmen upp till Bled där vi hyrt en liten lägenhet för de kommande fyra nätterna.

Efter att vi checkat in åkte vi och handlade. Hittade en superfin matvaruaffär med bland annat stort utbud av ekologisk mat.

Till middag blev det spagetti och köttfärssås och det var skönt att äta hemlagat igen. Nu laddar vi för att upptäcka Bled och bergen här i norra Slovenien.

3 reaktioner till “Tågsemester 2019 – Från Ljubljana till Bled via en grotta och ett slott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.