Tågsemester 2019 – Från Frankfurt till Ljubljana

På vårt hotell i Frankfurt hade vi bokat med frukost. Och eftersom det fanns Nutella tyckte ungarna att den var toppen. Att dagen inte började lika tidigt som dagen innan tyckte jag var toppen.

Lite tågförvirring innan start

Hemma i Sverige hade vi bokat platsbiljetter på sträckan Frankfurt–Ljubljana och fått en biljett med tåg, vagn och fyra sittplatser angivna. När vi på järnvägsstationen i Frankfurt skulle hitta tåget till Ljubljana gick det inte lika bra, dock hittade vi ett som avgick samma tid och hade samma tågnummer men som gick till Klagenfurt i Österrike.

Vi gick till informationen och frågade. De förklarade att vår vagn skulle kopplas loss och sättas på ett annat tåg någon stans men de visste inte var.

En tågperrong med ett rött tåg.
Vårt tåg på perrongen i Frankfurt.

Vi letade upp vårt tåg och försökte hitta vagnsnumret utan att lyckas. Frågade en tjej som jobbade på tåget som hänvisade oss till ett helt annat nummer men där hittade vi våra platser. På det här tåget satt det papperslappar över alla säten som var bokade och det stod vilken station man skulle gå av på. Vid våra säten stod det Ljubljana så det kändes tryggt.

En papperslapp med texten Frankfurt-Ljubljana
Här är våra platser.

I hela vagnen satt man fyra och fyra med ett lite minibord mellan dem som satt närmast fönstret. Tåget var mer eller mindre fullt och det var många som åkte utan platsbokning så det var ett fasligt om flyttande att platser hela tiden. Skönt att vi hade våra och för att vi säkert skulle behålla dem så gick vi och åt lunch två och två i restaurangvagnen. Ganska skönt för ungarna att vara ifrån varandera några minuter också.

Vinodling som klättrar upp på bergskanten.
I södra Tysklan passerade vi hel del vinodlingar.

Lunch i restaurangvagnen

Restaurangvagnen på tåget hade vita dukar och bordsbeställning. Morris tog en mac ‘n’ cheese från barnmenyn och jag åt lax och sallad. Med var sin läsk gick det på 20 euro.

Det fanns också chips, en chokladbit och några kex att köpa för fika.

Vitduk med två maträtter uppdukade.
Lunch för två.

Fullt på tåget

Det var inte bara fullt med människor på tåget utan det var också ganska mycket packning. Många med stora rullväskor som de hade lite svårt att få plats för men framför allt var det en hel del cyklar på tåget. Det fanns några hållare där man kunde hänga sin cykel med tydligen gick det bra att ta med sin cykel även när dessa var fulla. Och inte bara cykel, längs bak i vår vagn stod en hel cykelkärra och blockerade toaletten.

Toaletterna på tåget var för övrigt ganska slitna men helt ok rena.

Innefrån en tallet på ett tåg.
Genomgående funkernade toalleter och helt ok städade.

Tågbyte

När vi lämnat Tyskland och åkte en bit i Österrike började vi fundera hur det skulle gå till det där med omkopplade vagnar och framför allt när. Ungarna ville gå till restaurangen och köpa chips och frågan var om vi vågade släppa iväg dem fem vagnar fram eller om vi helt plötsligt skulle bli omkopplade och fortsätta till Ljubljana medan ungarna fortsatte till Klagenfurt. Vi frågade personalen och fick då svaret att vi skulle byta tåg i Villach. Hm… Vi visade vår platsbokningsbiljett där det stod Frankfurt–Ljubljana och platserna på det tåg vi satt. Ingen fara, försäkrade de oss, ni har samma platser på nästa tåg.

Bergsmasiv.
Genom Österrike och Slovenien var det bitvis otroligt vackert även om det inte riktigt går att fånga dess maffighet i farten genom tågfönstret.

Och allt stämde. När vi rullade in i Villach hade vi cirka 10 minuter på oss att gå på tåget som stod inne på andra sidan på samma plattform. Och på det tåget fanns vagnsnumret vi hade på vår platsbiljett och samma sittplatsnummer. Något som inte fanns på det tåget var någon form av försäljning så vill man ha något att äta får man passa på på tåget innan.

Framme i Ljubljana

I Österrike började det komma berg utanför fönstret och naturen blev fantastiskt vacker. Vi passerade bland annat skidorten Bad Gastein och såg kabinbanor gå upp på mot topparna. Efter bytet i Villach passerade vi gränsen till Slovenien. På hela vår resa från Sverige har det inte varit en enda gränskontroll och vi har aldrig behövt visa våra pass. När min faster åkte åt andra hållet här om veckan fick de visa vid alla gränser utom in i Sverige.

I Slovenien passerade vi bland annat Bled där vi ska bo några nätter efter att vi varit i Ljubljana.

Efter en lång dag på tåg kom vi så äntligen fram till Ljubljana. Lite sega i kroppen men jag är verkligen impad av mina barn som klarade den långa resdagen så himla bra. Hungriga var vi dock när vi kom fram så snabblösningen blev take away från Mc Donalds som vi åt i en park på andra sidan gatan.

En man och två barn sitter och äter mat från Mc Donlads vid en staty.
Det var skönt att lämna Danmark och Tyskland bakom oss för att få lite värme i Slovenien. Take away-middag i kvällssolen utanför järnvägsstationen i Ljubljana.

Incheckade på Hotel Slon

En knapp kilometers promenad till hotellet var sen ganska skönt. Vi checkade in i vårt rum där en bäddsoffa redan stod uppbäddad åt ungarna. Efter välbehövliga duschar ska vi nu sova och ladda för en dag i Ljubljana.

Tågtid enligt tabell

  • Frankfurt am Main–Ljublijana inkl tågbyte i Villach: 10:12 hr

 

4 reaktioner till “Tågsemester 2019 – Från Frankfurt till Ljubljana

  1. Oj, oj vilket äventyr med att hamna på rätt tåg. Kaos med cyklar vid toaletten och en massa resväskor 😀 Tänkte på det med att barnen och ni vuxna om ni skulle ”kopplats ifrån” varandra för att ni var i olika vagnar. Fy så hemskt det kunde blivit. Verkar inte ha varit helt lätt att komma rätt. Men härligt med utsikten ni fick under resan.
    Jag har varit i Österrike med bil på sommarsemester. Vackert där!
    Ha en fortsatt trevlig resa!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.