Besök på ön Ile de Ngor i Dakar

Under våra dagar i Dakar bodde vi i området Ngor som ligger så långt väster ut som du kan komma i staden. Jag faktiskt på hela det afrikanska fastlandet. Vi bodde på den norra sidan men åkte flera gånger över till den södra för att äta på olika restauranger. Vi trivdes bra i Ngor och på vårt hotell La Madrague.

Båt till Ile de Ngor

Från ”vår” strand i Ngor gick det båtar över till ön Ile de Ngor som ligger precis utanför. Så fort man kom bort mot båtarna på strand kom killar och frågar om man ville åka över. Man betalar för sin biljett, får en flytväst och får sen snällt vänta på sin tur.

Jag har tidigare skrivit om att vi hade lite problem att förstå turordningen men efter lite väntan var det i alla fall vår tur. Ungefär en kvart tog överfarten i en öppen och lite guppande båt.

En man står i havet och skrubbar en vit get.
Medan vi väntade på att få åka med en båt ut till Ile de Ngor så kikade vi på en mann som tvättade sin getter. En i taget droga han ut dem i havet, skrubbade dem och lät de sen springa upp till sina kompisar på stranden.
Vy från havet mot en ö med hus och grönska.
Mot Ile de Ngor.

På Ile de Ngor

På ön finns, förutom bostadshus, några hotell och restauranger. Vi började med att köpa var sin läsk på en restaurang som låg precis där vi kom iland med båten. 35 grader i skuggan tär på orken även om man inte gör så mycket.

Efter att ha piggnat på oss tog vi en promenad upp på ön. Gränderna slingrar sig fram med murar mot bakgårdar och trädgårdar. I muren fanns dörrar ut mot gränden. Den ena mer speciell än den andra. Jag tror bestämt att det får bli ett eget blogginlägg men alla bilder jag tog på dörrar på Ile de Ngor.

Gränderna är smala, slingrande och bilfria. Ön är inte stor så det är ingen riska att villa bort sig. Vi gick över på den nordvästra sidan där svarta klippor sträcker sig ut i havet. Stora fåglar skriade och det är här surfarna håller till i de stora vågorna. Vi spanade på dem ett tag innan vi veka av mot öst och en mer badvänlig sandstrand.

Några hus och palmer på en strand sedda från havet.
Där båtarna kommer i land finns ett par restauranger.
Sandgolv, bänkar och bord i rött, gult och grönt.
På den här färgglada men öde restaurangen tog vi oss var sin läsk.
Två barn med gröna fotbollströjor och texten Mane 10.
Innan vi åkte ut till Ile de Ngor hade ungarna fått var sin fotbollströja med Senegals stolthet Mane.
Sandgång omgärdad av murar och grönska.
Gränder slingrar sig över hela ön.
En stenmur med grafitti.
En bit av muren var målad med, vad vi tror var, politiska budskap.
Svarta klippor och mörkblått hav med vita vågor.
Den västra sidan av Ile de Ngor med svart klippor och vågor.

Snorkling och lunch på stranden

Vi kom ner på en sandstrand på öns sydöstra del. Solen gassade ordentligt så vi hyrde ett par solstolar med parasoll. Barnen hoppade i direkt för att svalka sig och snorkla. De simmade runt länge och väl och tittade på småfiskar som flockades kring stenbumlingar i vattnet.

Det fanns en del försäljare på stranden men nästan inga turister. En äldre dam kom och satte sig hos oss och visade sina halsband, armband och hårsmycket. Jag köpte några färgglada armband och ett matchande halsband, allt gjort av mönstrade tyger. Försökte betala men hon saknade växel. Hon tog min sedel, sa något på franska och gick iväg. Efter en kvart kom hon tillbaka men hade inte lyckats växla. Hon pratade franska och jag förstod inte ett ord. Jag fick tillbaka sedeln och jag tror att hon sa lunch.

Ungarna hade badat färdigt och vi var lunchhungriga. Vi satte oss på en av restaurangerna på stranden. En meny på franska. Grillad fisk eller grillad kyckling på grillen. Vi beställde lite av varje med pommes och fick sällskap av ett par hundar. Lagom när vi skulle betala kom damen med smyckena och jag kunde betala även henne. Vi hade antagligen kommit överens om det. På franska.

Två barn står i vattnet med masker på.
Ungarna snorklade vi stranden på nordöstra sidan av Ile de Ngor. I bakgrrunden syns ett bygge på faslandet.
En färgglad restaurang med ett oljefat som grill.
Här åt vi lunch. Till vänster syns grillen där kocken stod och grillade kyckling och fisk. Ingen grilltång, bara händer. Att hon inte brände sig.

Tillbaka till Ngor

Vi strosade upp bland gränderna igen och tillbaka till stranden där vår båt hade kommit in. En båt kom precis så vi fick åka med tillbaka utan att behöva vänta. Väl tillbaka på fastlandet igen tyckte vi alla att det var dags för mer bad innan middagen.

En trång gränd med höga murar.
Ibland var gränderna väldigt trånga. Och nyfiken över vad som fanns bakom murarna var stor.

Stranden i Ngor

Fram på seneftermiddagen samlas människorna på stranden. Man har picknick med familjen eller vänner, grillar fisk, tränar eller spelar fotboll. Många tar också ett svalkande bad efter dagens arbete. Vi var inte de enda turisterna men vi var inte många. Och vi var väldigt bleka.

En handfull män spelar fotboll i stranden.
Kvällsmatch på stranden.
Männsikor som badar i havet i kvällssol.
Kvällsdopp på stranden i Ngor. Bland alla bruna människor kan en blek Roger skymtas.

3 reaktioner till “Besök på ön Ile de Ngor i Dakar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.