Att åka på safari med små barn

Här kommer ett inlägg för er som är sugna att åka på safari men har barn. För er som tror att det är en ekvation som inte går ihop. Eller för er som planerar att åka men som bara känner er lite osäkra inför det stora äventyret.

När vi berättade att vi skulle åka på safari med våra barn, som då var 4 och 7 år gamla, fick vi en hel del kommentarer.

– De kommer ju inte komma ihåg något, varför inte vänta tills de blir äldre?
– Barn kan väl inte sitta stilla så länge?
– De kommer ju att tröttna, vad gör ni då?
– Men de kan ju vara farligt, är ni inte rädd?
– Det finns väl inga safariställens om tillåter så små barn?

Vi var tre dagar på safari i Sydafrika och här ger jag lite tips och delar med mig av våra erfarenheter. Safariupplevelse är ju så klart olika på olika ställen i världen men en hel del kan nog räknas som ganska generella.

Personer sitter i en safaribil och tar kort på zebror.

Välj safaripark/-område med omsorg

A och O för en lyckad safari med barn är research och planering. Först ut är att välja land och sedan park/område. Vårt val föll på Sydafrika för att det var så många andra delar av resan som gjorde att det var just dit vi ville.

I Sydafrika finns många olika safariparken där Krugerparken är den mest välkända. Parkernas storlek varierar också mycket från safariparker som påminner mer om djurparker till ovannämnda Kruger som är 345 km lång och är sammanvuxen med Limpopoparken i Moçambique och Gonarezhouparken i Zimbabwe.

Olika parker har också olika djurliv. Vissa har de så kallade Big-five – leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel. Andra kan t ex ha mer fåglar.

Vissa parker har åldersgränser vilket så klart är superviktigt att ha koll på. Det kan vara en gräns att få vara på safarilodgen men en annan att få åka på s k game drives. En game drive är helt enkelt en tur där man kör omkring och letar efter djur. Vanligast gör man det två gånger om dagen, kring soluppgång och solnedgång, då djuren är som aktivast. De kan också ha en åldersgräns för att åka i en öppen safaribil eller att följa med på ”game drives” till fots.

Vi valde Welgevonden Game Reserve, en park i nordvästra Sydafrika med en storlek på 36 000 hektar. För jämförelse är Öland ungefär 135 000 hektar. Den var lätt att ta sig till från Johannesburg (3 hr med bil). Hade alla Big-Five. Malariafri. Ingen åldersgräns för game drives eller öppen safaribil.

Här kan du se lite av mina bilder från Welgevonden.

Ett barn tittar i en kikare.
Morris spanar på en zebra vid vår lodges vattenhållet.

Välja safarilodge

Hur vill ni bo? Lyxigt eller budget? Stort med mycket faciliteter eller litet och personligt? Rum med AC eller tält? Ska det finns pool för badsugna barn?

Vi ville ha en liten och personlig safarilodge som inte ruinerade oss och fastnade ganska direkt för Wild Ivory Big 5 Eco Lodge som du kan läsa mer om i länken. Det är en väldigt liten lodge och man bor i tält. Det rörde sig dock inte om camping utan glamping dvs lyxcamping och här hade tälten både golv, veranda och murat badrum men underbart mysigt med alla ljud på natten.

På Wild Ivory Big 5 Eco Lodge var barn mer än välkomna. De fick följa med på alla game drives i deras öppna bilar. De hade en lite gullig pool att bada i och en helt fantastisk uteplats där maten serverades och där vi hängde och tittade på alla djur som besökte vattenhålet ett bit bort. Enda begränsningen för barnen var att de inte fick röra sig själva mellan huvudbyggnaden och sovtälten utan behövde ha en vuxen med sig i fall något djur skulle dyka upp. Området var alltså inte inhägnat så det gällde att stänga tältet ordentligt annars var aporna snabbt där och stökade runt.

Två barn i en våningssäng tittandes på iPads.
Uppe i ottan och till sängs sent gör att mitt på dagen behöver man vila. Tur att vi hade så sköna sängar i vårt tält.

Köra med egen (hyr-)bil eller ett specialanpassat fordon med guide

När vi började planera så tänkte vi direkt att det bästa med barn vore att köra själva så att vi helt kunde anpassa game drivesen efter våra barn.

Jag läste om flera sällskap som varit nöjda med detta upplägg men också om en del fördelarna med att ha en guide. Guiden vet hur djuren rör sig så man slipper köra på måfå. Guiden kan kommunicera med andra bilar och få tips om var t ex en flock elefanter befinner sig. Guiden kan berätta om djuren och förklara deras beteenden.

Vissa parker tillåter öppna fordon vilket så klart påverkar känslan och i en safaribil sitter du också oftast högre upp än i en vanlig bil. Så både fördelarna med guide och anpassat fordon gjorde att vi valde en park och ett boende där vi kunde få detta. I Welgevonden är det inte tillåtet att köra själv så det är inget alternativ i just den parken.

En grupp människor runt en safaribil.
Vår guide berättade gärna om djuren och deras beteenden, här under en fikapaus.

Orkar barn sitta still? Och måste de?

Under våra game drives var barnen tvungna att hela tiden sitta stilla i bilen och ibland helt blickstilla när t ex en elefanthjord gick förbi. Det var viktigt för hela bilens säkerhet. Att sitta still och vara tyst gör också att man får se mer. Barnen förstod detta och tyckte att det var oerhört spännande när vi ”smög” på djuren.

Våra game drives varade i mellan tre och dryga fyra timmar, två gånger om dagen. Första driven hade vi smugglat ner ungarnas iPads med hörlurar för att ha som nödlösning om det inte funkade. Vi vuxna hade också pratat om att, behövdes det, fick vi turas om att stå över game drives för att vara kvar på lodgen med ungarna. Men inget av detta behövdes. Tror en av ungarna sa att de ville åka tillbaka till lodgen i slutet av en av de längre turerna. Ungarna älskade det helt enkelt. Och även om vi trodde på upplägget var vi ändå lite förvånade.

Under varje game drives vi var på hade vi en paus. Guiden körde till ett ”säkert” ställe, ofta mitt ute på ett öppet fält. Där fick vi gå ur bilen och röra lite på benen medans vi bjöds på dricka och snacks. Det var skönt för oss alla att få röra lite på oss och vi uppmuntrade barnen att spring varv på varv runt bilen en stund.

Två barn har klättrar in längst bak på en safaribil där det står snacks framdukat.
Under de långa game drivesen var det skönt med en paus för snacks.

Våra barn har normalt spring i benen och tröttnar snabbt på aktiviteter men game drivesen fascinerade och stimulerade dem. Sen är så klart alla barn är olika och du känner bäst dina egnat barn. Har de för mycket spring i benen kanske du ska vänta ett år för att alla ska bli nöjda med resan och äventyret.

För vilken ålder passar safari?

När vi var på safari var våra barn 4 och 7 år. De klarade av att sitta still och tyckte det var jättespännande och pratar fortfarande om det som en av de bästa resorna de gjort. Men nej, de kommer antagligen inte komma ihåg resan som vuxna men vi känner att för oss spelar det ingen roll. Meningen är att få uppleva saker tillsammans i nuet.

Vi var åtta personer i vårt resesällskap men ett par dagar innan resan fick vi reda på att vi var själva på hela lodgen vilket gjorde att vi fick en safaribil och guide för oss själva. Det fanns inga främmande människor att ta hänsyn till. Just den delen hade vi varit mest nervösa inför. Vi ville ju inte gärna att våra ungar skulle förstöra upplevelsen för ett par på bröllopsresa…

Vi mötte ju en del andra safaribilar under våra game drives. Ibland hade de barn med sig i varierande åldrar och i en bil såg vi till och med ett babyskydd med en bebis i. Kanske inget jag skulle rekommendera med vill man så funkar det tydligen.

Äldre barn kan ju så klart ta in och lära sig mer om djuren, naturen och livet på savannen. Men absolut inte säkert att de njuter av resa lika mycket som våra barn gjorde. Fundera på när det passar ditt barn bäst.

Tre barn klättrar på en öppen safaribil med plats för 10 personer och en chauför
Från den här bilen fick vi bra blick över djuren.

Saker som hjälpte oss till en lyckad safariupplevelse

  • Snacks. Även om det ingick en ”fikapaus” på våra gamedrives så var det bra att ha med något extra att knapra på när vi blev sugna. Dock väl undanstoppat i väska och togs bara upp när det passade. Men är man hungrig är det svårt att sitta still och njuta. Nötter, frukt och lite godis kan vara bra att bunkra innan man kommer till safarilodgen, speciellt om man bor på en mindre variant.
  • Kläder. Underskatta inte kalla nätter. Vi hade både ullunderställ, fingervantar och varma fleecetröjor. I safaribilen fanns varmfodrade ponchos att låna men ändå var det lite kallt på morgonen. Fryser man är det jobbigt att sitta still och njuta.
  • Pool. Vi valde en lodge med en lite pool. Det gjorde mycket för ungarnas humör att kunna leka av sig i vattnet emellan game drivesen. Sen är det mycket lättare att sitta still och njuta.
  • Preppning. Vi pratade mycket med barnen om hur det skulle gå till, innan vi reste till Sydafrika. Vi berättade vad vi visste och vad vi trodde och var noga med att förklara att det också var saker som vi inte alls visste hur det skulle bli. Vi pratade också mycket om vilka djur vi hade chans att se och tittade på bilder både på olika djurarter och på safaribilar. Är man förberedd är det lättare att sitta still och njuta!
  • Solskydd. Keps eller solhatt som avskärmar ordentligt för att du ska kunna se så mycket som möjligt. Och solglasögon.
  • Lagom stor park. Väljer man en för stor safaripark kan det var mycket körande och barnen tröttnar innan man hittar några djur. Väljer man en för liten så kan det kännas som att man är i en djurpark. Vår var lagom för tre dagars safari men kanske inte så mycket mer.

Här kan du läsa om hur en dag i Weldevonden var för oss.

Ett uppdukat middagsbord med levande ljus.
Middagen intogs sent men med en fantastisk inramning.
Två barn går på en stenlagd gångväg.
Enda begränsningen på vår safarilodge var att barnen inte fick röra sig själva mellan tälten och huvudbyggnaden.
Ett barn hoppar ner i en pool.
Att det fanns en liten pool att svalka sig i var en hit.
Två barn med ruffsigt hår tittat ut genom en glasdörr.
Efter middagsvilan var det spännande att se vad för djur som hade samlats utanför vårt tält.
En vuxen och två barn spelar kort vid ett bord. I bakgrunden en savann.
Mellan morgonturen och kvällsturen hängde vi på lodgen. Vilade middag, badade i poolen, läste och spelade spel.

8 reaktioner till “Att åka på safari med små barn

  1. Åh vad häftigt! Jag drömmer också om någon liknande resa när mina barn blir lite äldre (idag 1 och 4 år). Hur bokade ni allt? Ungefär vad landade ni på i pris? Kombinerade ni safari med något annat?

    Gilla

    1. Ja det var en underbar resa. Safaridagarna var en första del av en två veckor lång resa i Sydafrika och det lilla landet Lesotho (som ingen har hört tals om…). Vi bokade stor delar av resan själva men tog också hjälp av en liten lokal resebyrå som drivs av svenskar då vi hade problem med att bl a boka bil i Lesotho som vi sen vill lämna tillbaka i Sydafrika. Jag kommer tyvärr inte ihåg vad priserna låg på men safarilodge vi valde var inte en av de dyrare. På bloggen finns en hel del inlägg från övriga resan också. Jag har samlat dem i ett inlägg med själva rutten: https://lifsresor.se/2018/02/07/reseupplagg-for-rundresa-i-sydafrika-och-lesotho-var-resa-dag-for-dag/

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.