Sommarens stora resa börjar ta form

Tror inte vi varit så obeslutsamma angående en sommar som den som är på gång. Ja, inte just idag då det blåser nordan och haglade, men maj brukar verkligen gå snabbt så snart är det sommar och semesterdags.

6 veckors semester

Vår plan är att i sommar ha sex veckors semester tillsammans. Lyxigt, jag vet, men det är en av orsakerna till att både Roger och jag är egenföretagare, för att just kunna vara lediga mycket och tillsammans.

Två veckor i Åre har varit spikade sen länge. Men sen har vi fyra kvar. Våra planer har verkligen gått åt alla håll allt från en långresa till många kortare turer. Men nu har vi en plan och en del bokningar är gjorda.

3 veckor tåg i Europa

Som så många andra den här sommaren så fanns tåg med i våra tankar från början. Jag som är van bokare av flygresor och hyrbilar började försöka med tågbokningar men efter en hel del slit var jag mest frustrerad. Hur sjuttsiken skulle jag få till det precis som jag ville med avgångar och platsbokningar för hela familjen?

Morris
Hela familjen Lif ser fram emot att få susa fram genom Europa på tåg.

Arg och sur gick planerna vidare till bil istället. Flexibelt och lätt med packning men här om året när vi bilade halva Östersjön runt blev vi lite trötta på att packa upp och ner och stuva in i bilen så då gick planerna över på husbil. Tänkt vad smidigt att ha allt med sig inklusive boendet. Jag chattade en hel del med bloggkollegan Helena som är ena halvan av bloggen Freedomtravel och är specialist på just husbilar. Helena peppade som sjutton och jag läste en massa av deras inlägg, bland annat om Europas största städer och blev sugen på en sväng till både Rom och Madrid. Men så kom det till det här med att få tag på en husbil att hyra. I tre veckor, under högsäsong och ganska så sent ute. Och skulle vi verkligen ge oss ut 3 veckor i Europa på första försöket. Och köra husbil i Rom…

Vi hamnade tillbaka på tåg igen men den här gången insåg jag min begränsningar som nybörjare och tog hjälp. Tågbokningen.se svarade snabbt och proffsigt och vipps så hade vi bokat både interrailkort och en massa platsbiljetter. Visst har de ett påslag men i min frustration har det varit värt varenda krona.

Tåv barn och en vuxen spelar kort på ett tåg.
Så är hoppas jag att vi ska ha det i sommar. Spela spel, äta matsäck och vara tillsammans.

Så vart ska vi då?

Rutten startar hemma i Stockholm för ett första stopp i Köpenhamn och Tivoli. Sen vidare ner genom Tyskland och Österrike till vårt första längre stopp som blir Ljubljana i Slovenien. Där plockar vi ut vår hyrbil som vi använder till dagsutflykter runt om i Slovenien. Med hyrbilen åker vi sen vidare till Kroatien för en vecka med mestadels sol och bad. Här har vi ännu inte bestämt oss för plats utan letar vidare för att hitta den perfekta blandningen av lugn och chans till lekkamrater för ungarna. I Zagreb lämnar vi sen hyrbilen för att bege oss med tåg via Budapest och Warszawa upp till Gdansk i Polen och färjan som ska ta oss till Nynäshamn och pendeltåget till Stockholm. Antagligen trötta men förhoppningsvis glada efter tre veckor på resande fot tillsammans.

Kvarvarande veckan

6 veckors semester – 2 i Åre och 3 på tågresa så blir det ju 1 vecka kvar. Ett par dagar hemma för tvätt och ompackning, ett par dagar hos Rogers föräldrar i Tranås och ett par dagar hos mina föräldrar på Nyckelön.

Men hemma då? Nope, inte den här sommaren. På måndag börjar vår ombyggnad av huset. Det första de gör är att riva delar av huset inklusive vår altan och gräva upp större delen av gräsmattan. Så nej, den här sommaren håller vi oss borta!

Tips mottages!

Alla tips om bra utflykter i Slovenien och mysiga platser och hotell i Kroatien mottages tacksamt. I Kroatien är vi ute efter ett hotell där det finns chans till barn i samma ålder som våra ungar (6 och 9 år) men ändå inte ett gigantiskt hotellkomplex där man får gå upp i ottan för att boka plats vid poolen. Hoppas att det inte är allt för motsägelsefullt… Så era bästa tips, tack!

5 reaktioner till “Sommarens stora resa börjar ta form

 1. Vilken häftig resa ni gör med hela familjen! Ska bli så kul att höra vad ni tyckte om tågluffarlivet efteråt. Önskar dig en riktigt härlig sommar!

  Gillad av 1 person

 2. DRÖMRESA ju! Särskilt delen med Nynäshamn, hahaha! I Slovenien tycker jag att Piran är ett givet stopp, sötare stad är svår att hitta. Kroatien och hotell är inte min starka sida, däremot hoppas jag att ni får chans att besöka Plitvice nationalpark. Väldigt fint och uppskattat av hela familjen. Ser fram emot att läsa mer om den här resan!

  Gillad av 1 person

  1. Ja Nynäs kommer att vara pricken över i:et! 😂 Nä det här med hotell är inte helt lätt. Vi gillar Airbnb normalt och kommer nog hyra något i Slovenien men så är det det här med att kompromissa. Ungarna vill ha lekkamrater och stora poolen, vi vuxna något annat…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.