Världsvattendagen den 22 mars

Idag är det Världsvattendagen (World Water Day) som initierades av FNs generalförsamling 1992. Dagen är till för att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang kring vattenproblem utifrån FNs Globala mål nr 6; Rent vatten och sanitet. Årets tema är ”Leaving no one behind” och syftar på målet att 2030 ska hela jordens befolkning ha tillgång till rent vatten.

Vatten som en självklarhet

För oss i Sverige är rent vatten en självklarhet. Något vi inte behöver fundera så mycket över men på många platser runt om i världen så är det inte så. Varje dag dör 800 barn för att de inte har tillgång till rent vatten. 800! Varje dag!

För mig personligen så betyder vatten så mycket. Det möjliggör till exempel ett av mina största intressen, dykning och mina barns absolut favorit att bada. Och detta vill vi ju så klart göra i rena vatten med ett rikt och välmående djurliv. Båda barnen har också fått sina mellannamn med inspiration från vatten. Morris heter Naam i mellan namn. Det betyder vatten på thailändska. Rufus heter Anda i mellannam efter Andamanska havet.

Så idag tycker jag att ni ska tänka lite extra på just vatten. Tänk vilken tur vi har som bara kan slå på vattenkranen eller ta ett dopp i närmaste sjö. Och tänkt på dem som inte hade samma tur att födas till denna lyx.

Stötta vattenprojekt

Här kommer några bra organisationer att stötta. Organisationer som jobbar med vattenproblem runt om i världen. Just idag betala jag lite extra till två av dem. Gör det du också!

WaterAid: En organisations som jobbar med vatten- och sanitetsfrågor.

Unicef: FNs barnfond som jobbar bl a arbetar med vattenfrågor.

Plan International: Barnrättsorganisation som bl a arbetar med att installera vattenpumpar för att barn inte ska behöva vandra långt för att hämta vatten utan istället få möjlighet att gå i skolan.

Två barn på en brygga.
Mina vattenbarn Naam och Anda.
Vatten som porlar över stenar.
Rent vatten i svenska fjällen. Så rent att det går att dricka rakt av. Vilken lyx!

 

Ett barn som vågsurfar.
Det finns inget roligare än vattenlek.
Selfie på dykare i huva.
Jag dyker alldeles för sällan nu för tiden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.