Maspalomas sanddyner på Gran Canaria

Innan vi åkte till Gran Canaria läste vi en del och tittade på bilder från sanddynerna i Maspalomas. Det var en av de utflykter som vi hade bestämt att vi ville göra redan innan vår resa. En av sakerna vi läst var att det blir väldigt varmt mitt på dagen när solen står som högst, speciellt för oss som var på Gran Canaria i juli månad. 

Eftermiddagsutflykt

Vi bestämde oss för en eftermiddagsutflykt och efter en lunch hemma på hotellet packade vi in oss och våra badkläder i hyrbilen. Vi hade inte riktigt koll på bästa stället att komma till med bilen men vi siktade mot Hotel Riu Place som ligger i direkt anslutning till sanddynerna. Efter ett par varv med bilen så hittade vi en parkeringsficka och gav oss ner mot sanden och havet.

Sanddyner med hav i bakgrunden.
Havet ser närmare ut än det är.

Klockan var efter 15 när vi kom fram men bilens termometer visade ändå 33 grader så varmt var det. Det var en imponerande vy som mötte oss. Tänk att det finns en öken på Gran Canaria. Inte så stor men ändå en öken.

Var plan var att passera sanddynerna ner till havet och bada en stund. Vi siktade mer eller mindre rak ner och det såg inte så långt ut. Men att gå i sand, sand som glider, är klart jobbigare än det ser ut. Och väl nere i sanddynerna kändes sträckan också längre än den såg ut. Inte så att det var några problem att orka fram och ungarna var duktiga men varmt var det. Framförallt om fötterna. Eftersom sanden gled så fick vi varm sand över vår flip-flop- och sandalprydda fötter. Det var i varmaste laget där på eftermiddagen. Tricket blev att leta upp (där det gick) de mörkare sandområdena. Där var sanden fuktig och packad vilket gjorde att det dels var lättare att gå och dels så slapp man bränna sig på sanden.

Två barn som går bland sanddyner, hav i bakgrunden.
Badsugna ungar i Maspalomas sanddyner.

Bad bland glada nudister

När vi kom ner till vattnet fick vi syn på några nudister som låg och solade. Det här var något vi missat i vår research. Vi tänkte att vi bara skulle gå lite längre bort men insåg att det var nudister lite överallt, upplandat med folk med badkläder. Så vi bestämde oss helt enkelt för att göra som alla andra och bada där vi också. Vi upplevde det som att det var fler med badkläder än utan. Ungefär som det blev vi vår familj. Tre med badkläder och en lycklig Rufus som fick bada naken.

Det var rätt stenigt i det grunda vattnet där vi hade lagt oss tillrätta. Men när vi väl kom förbi stenarna så var det härliga vågor att leka i. Ungarna ville aldrig gå upp igen fast de var blåa om läpparna. Det fanns fler som lekte i vågorna, ett gäng kite-surfare visade upp sig. Så lätt det såg ut men vi insåg att just de var riktiga proffs som gjorde halsbrytande trix och hoppade högt på vågorna.

Ett barn sitter på en strand och blicker ut över vågorna i havet.
Härliga vågor att leka i.

Lite fika och hemfärd

När vi kände oss färdigbadade tog vi en promenad bort längs stranden till en liten enkel kiosk där vi köpte glass. Mannen före oss i kön var naken och kvinnan efter hade bikini.

Sen var det bara att vandra genom öknen tillbaka till bilen. Nu var klocka närmare halv sex och betydligt svalare och skönare men även lite blåsigare. Småblästrade och med sand i hårbotten kom vi tillbaka till bilen och påbörjade letandet efter en middagsrestaurang.

Två barn kastar sig i sanddynerna.
Påväg tillbaka till bilen var sanden svalar och inbjöd till lek.

Fakta om Dunas de Maspalomas

  • Ligger längst ner på södra Gran Canaria.
  • Är 4 kvadratkilometer stort område.
  • En sanddyn är en sandformation som skapats av vinden.
  • Kom troligtvis till kring millenniumskiftet 1700-tal till 1800-tal.
  • Det finns en nudistdel av stranden och dynerna. Inte helt lätt att förstå dess gränser.
En satelitbild över området.
Längst ner på söndra Gran Canaria ligger Maspalomas sanddyner. Vi parkerade vår bil vid Hotel Riu Palace som var en bra utgångspunkt för en vandring genom dynerna. Där såg vi också att det gick en del lokalbussar förbi.
Två barn vandfrar på sanddyner.
Den mörkare sanden var funktig och betydligt lättare att gå på.

IMG_3999

Lång sandstrand med bebyggelse i fjärran.
Vy mot Playa del Inglés.

IMG_3992IMG_4040IMG_4024

En reaktion till “Maspalomas sanddyner på Gran Canaria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.