Sheikh Zayed Mosque i Abu Dhabi

Sheikh Zayed Mosque eller Schejk Zayed-moskén som den heter på svenska, ligger i Abu Dhabi och är nästan ett måste om du är i staden. Moskén är också ett bra mål för en dagsutflykt från Dubai. Med bil tar det knappt en och en halv timme mellan städerna men att få besöka moskén är väl värt resan.

Schejk Zayed-moskén stod klar 2007 och är Förenade Arabemiratens största moské och har plats för över 40 000 människor. Att moskén är stor känns verkligen när man är där.

Att besöka Schejk Zayed-moskén

Schejk Zayed-moskén tar emot besökare varje dag under sina öppettider med undantag för fredagar då den endast är öppen för troende under dagen. Den har också speciella tider för besökare under Ramadan. Titta in på moskéns webbplats för korrekta öppettider.

Att besöka moskén är gratis och det finns även guidade turer som är gratis. Vill du inte gå med en guidad tur så finns det digitala (e-guider) att låna mot en ID-kort i deposition.

Mat och dryck är förbjudet men det finns vattenautomater om du behöver få i dig vätska i värmen. Inne på området finns också fina toaletter att låna.

En vit moskébyggnad i motljus.

Klädkod för ditt besök

För tjejer gäller det långa vida kläder och täckt hår för män långa byxor men kort ärm funkar. Du hittar exempel på Schejk Zayed-moskéns webbplats. Men inga fara om du inte har ok kläder med dig, du får helt enkelt låna vid entrén.

Ett tips är att ta med egen sjal för huvudet. Känns svalare och skönare med en egen lös sjal i tunn bomull än den huva som ingår i dräkten du får låna.

En skylt som visar hur hudsjalen ska sitta.
Det finns bilder uppsatta som hjälper en med vad som gäller.
En kvinna i blå hellång dräkt med en sjal runt huvudet framför en vit moské.
Den fotsidade dräkten fick vi ta på oss i entrén till Schejk Zayed-moskén. Sjalen är min privata.

Vår utflykt från Dubai

Jag och min kompis ordnade en bil med chaufför från vårt hotell i Dubai som tog oss till Abu Dhabi över dagen. Chauffören släppte oss utanför ingången och vi bestämde en tid när han skulle hämta upp oss igen.

Moskén var oerhört vacker och även om det kändes lite ovant med den fotsidade dräkten och sjalen runt huvudet så var det svalkande att gå omkring barfota på de magnifika stengolven. Och i sina hörn kändes det väldigt fridfullt.

Efter vårt besök i moskén körde vår chaufför också omkring oss i Abu Dhabi en stund och visade staden med strandpromenad och spektakulära byggnader.

Vi letade inte runt eller förhandlade om priset när vi bokade vår utflykt utan tog en av vårt hotells fina bilar och för det betalade vi cirka 1 700:- för en heldag med chaufför.

img_0416

Tre kvinnor turas om att dricka vatten.
Det finns vattenautomater vid toaletterna.
Vita kakelplattor med blå och röda blommönster.
Kakel med vackra blommönster fanns det mycket av i moskén.

img_0443img_0477img_0565img_0513img_0525

En beige matta med blommönster.
Det finns inte bara stengolv i Schejk Zayed-moskén utan också ofantligt stora mjuka mattor.

img_0497

2 reaktioner till “Sheikh Zayed Mosque i Abu Dhabi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.