Lucka 23 – Palau

Välkommen till Lifsresors adventskalender 2018. Här kommer jag varje dag fram till jul visa en eller flera bilder från något resmål jag gillar och vill tipsa om. Häng med!


Så här bakom näst sista luckan i Lifsresors adventskalender hittar du Republiken Palau. Öster om Filippinerna, söder om Japan och väldigt långt borta från Sverige. Palau är en önation som blev självständig från USA 1994 och där huvudstaden heter Ngerulmud. Jag tycker också Palau har ett väldigt fint valspråk, ”Rainbow’s End”.

När jag besökte Palau 2008 var det framförallt för deras fantastiska dykning men vi gjorde också en del andra utflykter. Vi träffade inte några andra svenskar på vår resa utan övriga turister var mest kineser, japaner och amerikaner.

Hållbarhetslöfte för att rädda miljön

Turismen på Palau har exploderat under de senaste åren med stor påverkan på miljön som följd. Turister har helt enkelt betett sig himla illa. Jag såg tyvärr ganska mycket av detta redan för 10 år sedan. Snorklare som klev omkring på korrallrev, dykare som inte klarade av att hålla sin avvägning utan låg eller satt på reven. Och det var inte bara koralldjuren de rörde, för ja koraller är djur, utan även fiskar och sköldpaddor. Jag lyckades skapa dålig stämning på vår dykbåt då jag skällde ut en kinesisk man som hade greppat en sköldpadda och åkt med men sådant beteende ska ju inte kunna passera obemärkt.

För att komma tillrätta med turisternas påverkan på Palau har landets president tillsammans med skolbarn tagit fram ett hållbarhetslöfte. Löftet stämplas nu i passet när du reser in i landet och det är bara att skriva på om du vill kom in. Mer om detta har Reformtravel skrivet. In och läs!

På sjukhus i Palau

Bakom lucka nr 19 kunde du se bild från när Morris hamnade på sjukhus i Hongkong men i Palau var det min tur. Vi var ute på en heldagstur med kajak med målet en otillgänglig vik där det fanns mandarinfisk. Små, färgglada och otroligt vackra fiskar som lever ganska så fast vid sina korallrev.

Efter flera timmars paddlande var vi så framme, jag och min vän Sabine, en amerikansk familj och vår guide. Vi hoppade i med mask och snorkel för att hitta fiskarna. Man ganska snart råkade jag komma åt en korall med foton. Koraller kan vara väldigt vassa så jag fick ett fint snitt in mellan stortån och pektån. Som tur var så vara pappan in den amerikanska familjen läkare. Han band om min fot och så var det bara för Sabine att paddla oss hela vägen tillbaka. Eller tills vi fick mobiltäckning vilket var nästan lika långt. Sen blev det skjuts till sjukhuset och stygn i foten. Ingen mer dykning sa läkaren men efter en vilodag dök jag med en plastpåse tejpad med silvertejp runt foten…

Grönt vatten och grön växtlighet.
Sååå grönt i Palau.
Ljusblått trevåningshus med rosa balkonger och fasaddetaljer.
Vårt färgglada hotell. Lite Villa Villekulla över det hela.
Spetsen på en kajak och regnöver havet.
Delar av vår kajakdag skedde i regn. Lite svårt att se men härligt ändå.
Brun korall och en liten färgglad fisk.
Denna enda och mycket suddiga bild är beviset på att vi i alla fall fick se en mandarinfisk.
Strand med solnedgång i havet.
Vårt hotell låg inte vid havet och hade ingen pool så en dag betalade vi en slant för att hänga på det här hotellet istället.
Nakensnäcka i färgerna vit, gul, lila, blå och svart.
Och så lite dykbilder… Såg många fantastiskt vacka nakensnäcker i Palau.
En haj i blåvatten.
Vi såg många hajar i Palau. Här Revhaj.
Två krabbor, bvita med massor av röda prickar.
Två porslinskrabbor inne i en korall.
En nakensnäcka som är gul men lila prickar och en lila kant.
En nakensnäcka till men de är ju så himla vackra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.