Vår första dag i Delta du Saloum

Mitt ute på landsbygden i Senegal ligger den lilla byn Toubakouta och nere vid stranden till deltat ligger hotellet Keur Saloum där vi bodde i tre nätter i ett av deras familjerum. Redan första kvällen när vi kom bokade vi in oss på tre olika utfärder. Bokade utfärder låter kanske lite mer avancerat än var det var. Vi bestämde helt enkelt en tid när vi ville åka iväg med vår guide/chaufför.

Här skriver jag faktiskt enkelt för i receptionen jobbade en tjej som kunde lite engelska. Hon kanske inte pratade så mycket men förstod oss ganska bra och det var ett klart lyft.

Grönska, blommor och vatten
Utsikten från restaurangen på vårt hotell Keur Saloum.

En båttur till ön Sippo

På morgonen vår första hela dag i Saloum åkte vi ut i deltat med en liten öppen träbåt. Vi fick se mycket mangrove och många olika fåglar på vägen mot målet, ön Sippo och den lilla fiskebyn med samma namn. Vår fransktalande guide visade runt oss i byn där vi först fick möjlighet att köpa lite hantverk att ett par kvinnor. Kan inte tänka mig att bynb får allt för många besökare så vi var nog dagens enda kunder. Två små korgar och två träskålar blev det.

I byn bor 63 person varav 27 går i byskolan som vi fick se. Vi var där under lunchtid så eleverna var hemma för att äta. Vi gick vidare till byn sjukstuga där det jobbade en läkare som visade oss det väldigt tomma medicinförrådet och förlossningsrummet. Sjukstugan hade inget rinnande vatten utan det hämtades från byns brunn och filtrerades. Om vi tolkade vår guides gester och enstaka engelska rätt.

Sen åkte vi lite längre bort på ön för att ta oss i svalkande dopp innan det var dags att åka tillbaka till hotellet för lunch. Det behövdes för temperaturen var 37-38 grader.

En man och ett barn i en båt
Med ordentliga flytvästar från Sverige ger vi oss ut i deltat.
Ett barn utanför en enkel vit skolbyggnad
Morris framför skolan i byn Sippo.
Ett barn framför en stor hög med ostronskal.
Deltat var fullt med ostron och det var något som verkades ätas mängder av i byn Sippo. Det fanns många ostronskalhögar som var högre än våra barn.

Fågelutflykt

Efter lunch, poolbad och vila var det dags för kvällens utflykt. Samma guide tog oss nu med ut på vattnet igen men åkte åt andra hålla. Den här turen var fokuserad på fåglar och att få gå iland på en snäckö.

Båten la till på en strand/halvö som bestod enbart av snäckskal. Vi promenerad upp på ön och letade efter apor i träden men tyvärr såg vi bara grenar som vajade av deras rörelse men hörde dem gjorde vi ordentligt i alla fall. På ön promenerade vi upp på till ett utkiksställe och längst vägen passerade vi flera mäktiga Baobaträd. Det största kunde till och med barnen krypa in i stammen på. Utsikten var verkligen vacker. Vatten som slingrar sig åt båda håll och mangrove som växer längst med.

Tillbaka i båten var det så dags för fler fåglar. Vi körde in i en smalare del av deltat och guiden tecknade åt oss att ta fram våra kameror. Runt nästa krök dök en ö upp mitt i, en täckt av växtlighet och täckt av fåglar. Massor av fåglar. Vi kunde säkert räkna till 30 pelikaner högst upp i toppen. Riktigt maffigt. Som vi förstod det så sova fåglarna på den här ön som kanske var 200-300 meter i omkrets för att inga apor kunde ta sig dit. De fick helt enkelt ifred där. Det var coolt men luktade inte direkt hallon om jag säger så.

En svart vadarfågel framför magrove.
Kommer inte ihåg namnet på dessa fåglar men vacka var de.
Ett stort träd med massor av pelikaner.
Massor av pelikaner!
en avlång ö gjord av snäckskal.
Den så kallade snäckön.
En stig med höga träd. En man och två barn på stigen.
På apjakt med vår guide.
Ett barn sitter i fören på en båt och tittar på ett träd med fåglar.
Morris spanar in fåglarna i Saloum.

 

 

 

3 reaktioner till “Vår första dag i Delta du Saloum

  1. Vad intressant att höra om er resa och så vackra vyer du visar! Bilden på pelikanerna var verkligen häftig. Så skönt och praktiskt med egen guide. Men inget rinnande vatten i sjukstugan, oj! Så mycket man tar för givet här hemma.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.