Vår resa mot Delta du Saloum

Efter sex dagar i storstaden Dakar var det så dags för familjen Lif att lämna Atlantkusten och åka inåt landet. Vi lämnade också det förhållandevis svala vädret strax över trettio grader för att istället närma oss fyrtio grader. AC:n i vår hyrbil fick jobba på max nästan hela tiden. Undantaget var när vi hamnade bakom ett fordon som spydde ut svarta avgaser. Och det hände tyvärr titt som tätt i Senegal.

I bilen mot Saloum

Enligt Google skulle resan ta 4,5 timmar men det blev snarare 6 timmar trots att vi skippade lunchstop och köpte med oss lite snacks från en mack istället. I byarna och småstäderna längst vägen fanns liksom ingen restaurang där jag ens kunde tänka mig att ungarna skulle smaka något.

Det var länge sendan jag kände mig så uttittad på en resa, till och med mer än när vi var i Lesotho förra året, men alla var bara nyfikna och vill gärna prata med oss. Tyvärr gick det inte så bra när de pratar franska och inte vi. Men med gester och enstaka ord fick vi hjälp att hitta både toalleter och köpa bröd på ett litet bageri.

En överfull färgglad buss med människor på taket.
När bussen är full fyller man på uppåt.

En gris passerar framför en bil.

Roger fick verkligen vara på helspänn när han körde. Kor, getter, åsnor och grisar sprang fritt över vägen hela tiden.

Längst vägarna fanns det gott om försäljning av framförallt frukt och jordnötter.

Passera Kaolack

En av städerna som vi passerade på vägen heter Kaolack. Nästan precis som namnet på en by i Thailand med härliga stränder och många turister men ungefär där slutade alla liknelser. I Kaolack fanns varken turister eller stränder utan bara en väldigt intensiv stadsmiljö som inkluderade, inte bara människor och bilar, utan även olika sorters djur och tyvärr väldigt mycket skräp. Tror faktiskt inte jag sett så mycket skräp någonsin. Kaolack slog till exempel Kolkata i Indien med hästlängder. Vi åkte snabbt vidare istället.

En gata full med människor, bilar och motorcyklar.
Det tog lite tid att passera de folkrika gatorna i Kaolack.
Två getter som går och bökar i skräp.
Ungefär så här såg det tyvärr ut överallt i Kaolack.

Framme vid vårt hotell Keur Saloum i byn Toubakout

Ungefär när vi passerade Kaolack visade bilens termometer 38 grader och när vi kom fram till vårt hotell Keur Saloum så kände vi verkligen en klar skillad mot Dakar. Vi ckeckad in för våra tre nättar och firade med var sin baugette med omelett och ett poolbad.

Bild på instrumentbrädan i en bil sär temperaturen visar 38 grader.
38 grader är varmt även om man vant sig några dagar med 32 grader.
En pool med två lekande barn.
Äntligen ett svalkande dopp.

Ni får ursäkta kvalitén på de flesta av bilderna i det här inlägg. De är tagna med min mobil genom vindrutan på bilen men jag vill ändå försöka visa hur det ser ut längst vägarna i Senegal.

2 reaktioner till “Vår resa mot Delta du Saloum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.