Dag 3 och 4 i Dakar – en rosa sjö, rally och ett besök på slavön Ile de Goree

Nu har vi landat ordentligt i Dakar och börjat vänja oss med temperaturer på 32–33 grader. Tredje dagen på plats gjorde vi en heldagsutflykt till Lac Rose.

Lac Rose och en tur i sanddynerna

Efter frukost satte vi oss i bilen och började köra mot den rosa sjön Lac Rose. Google maps tyckte vi skulle se mycket på vägen och tog oss in på en många småvägar. Obefintligt med asfalt men fullt av människor och djur.

Framme vid sjön där de utvinner salt blev vi omringade av ”guider” som ville visa oss runt. Vi kände oss nästan lite trängda så vi åkte bort till en restaurang och tog var sin läsk istället. Efter omladdning och fundering vad vi ville se åkte vi tillbaka och tog en guide som tog oss med ut på sjön. Vi fick se hur saltutvinningen gick till och ungarna fick flyta som korkar i vattnet. När det började svida för mycket åkte vi tillbaka för en lunch vid sjökanten.

Vägen till Lac Rose. I alla fall om Google maps får bestämma.
Lac Rose. Så värst rosa var inte sjön vid vårt besök. Mer brun men flytet var det inget fel på.
Vi kände oss lite som om vi bar med på rallyt Paris–Dakar.

Jeeptur i sanddynerna

Guiden lyckades övertala oss till en tur med jeep också. Ungarna blev överlyckliga. Vi vuxna tyckte också det var ganska kul.

Vi åkte i en halvtimme i en allt annat än ny jeep. Först lite sanddyner och sen ner mot havet och det lååånga sandstranden där sista etappen av Paris–Dakar gick en gång i tiden. Det var alltså vid Lac Rose som själva målgången var.

Ett besök på slavön Ile de Goree

Nästa dag tog vi färjan ut till ön Ile de Goree. Det var här mycket av slavhandeln bedrevs. Här hade man auktioner och slavarna hölls fångna tills del lastades ombord på båtar som tog dem över till Amerika.

Vi besökte museet House of slaves. Även om vi inte förstod något av utställningen då allt var på franska så kändes den mörka historien genom väggarna. Så fruktansvärt och så viktigt att förklara för våra barn.

Ön hade också många vackra hus och gator att ströva omkring bland.

Vackra hus, gränder och människor på Ile de Goree.
Vi blev ”guidade” av en pelikan till House of Slaves.
”The door of ni return” i House of Slaves. Båtarna la till direkt utanför huset och landgången sköts ut mot dörren. Passerade man dörren och landgången fick man aldrig återse Afrika.

För dagsfärska uppdatering följ Lifsresor på Instagram.

4 reaktioner till “Dag 3 och 4 i Dakar – en rosa sjö, rally och ett besök på slavön Ile de Goree

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.