Vaccination inför Senegal

Idag har vi roat oss med att åka och vaccinera oss i Vällingby. Hela familjen har ett ganska bra skydd med Hepatit A och B, stelkramp osv men till Senegal behöver vi också skydda oss ordentligt mot myggor.

Gula febern
Roger och jag har skydd mot gula febern sen tidigare men idag var det ungarnas tur att få var sin spruta. Allt gick bra och de tyckte bara att det stacks lite grann. De fick välja var sitt snyggt plåster och tatuering som också hjälpt till.

Både Roger och jag hade tagit våra sprutor för mer än 10 år sedan och på den tiden sa man att det bara räckte i 10 år därför slängde jag mitt kort för ett drygt år sedan utan att ha läst på ordentligt. Under 2017 har WHO nämligen ändrat sina regler att skyddet anses livslångt och gäller även gamla sprutor så man kan helt enkelt bara förnya själva intyget. Jag var helt säker på att jag tagit min spruta på SveaVaccin, där vi var idag, men tydligen så sviktade mitt minne för de hade ingen notering om detta. Resultatet var att jag helt enkelt blev tvungen att en ny spruta jag också. Lite onödigt men nu är i alla fall hela familjen utrustade med gula kort med gula febern-stämplar.

Malaria
En annan febersjukdom som sprids av en annan mygga är malaria. För att skydda sig mot det tar man ingen spruta utan man äter tabletter. Nu finns ett e-recept för oss att hämta ut. Jag trodde vi skulle behöva börja äta långt innan resan men det visade sig bara vara en dag innan, under resan och sen några dagar efter. Och sköterskan försäkrade oss om att biverkningarna vara mycket mindre nu än vad det var förr.

Kolera
I Senegal förekommer det utbrott av kolera även om det inte pågår något just nu. Mot kolera kan man ta ett drickvaccin som heter Dukoral. Är ser vi lite olika på det Roger och jag så jag kommer inte dricka det medan han och ungarna kommer att göra det. Så tre doser står nu i kylen här hemma och väntar på att de ska börja tas om några veckor.

Ett barn sitter på en brits i ett undersökningsrum.
Morris är inte jätteroad inför spruttagningen men efter tyckte han att det var ju ingen ting.

Vaccinationsråd från 1177 Vårdguiden.

Fakta om Gula febern.

Fakta om Malaria.

Fakta om Kolera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.