Mountain cart i Åre

Det finns massor av fartfyllda aktiviteter att ägna sig åt i Åre, både på sommaren och på vintern. En av våra favorit på sommaren de senaste åren har varit att åka mountain cart.  Förenklat tar man liften upp och åker trehjuling ner.

Vi samlas vid Timmerstugan bredvid kabinbanans dalstation. Får en kort introduktion och vår utrustning innan det är dags att släpa iväg våra carts till VM-6:ans lift. Där samsas vi med alla cyklister som åker downhill men vi hjälps åt att få upp carten på liften och sen börjar färden upp på berget.

En kort träningskörning ner till Hummelliften som ska ta oss upp till Hummelstugan där vår start går. Efter lite fotografering är det så dags. Först kör vår guide och honom får vi andra inte köra om. Med jämna mellanrum samlar vi ihop gruppen, oftast för att det kommer korsande cykelleder som vi måste se upp med. Men där emellan kan vi stå på och prova att sladda i svängarna.

Man sitter lågt i carten så risken att välta är väldigt lite och det känns inte osäkert ens med ett barn i knä. Det finns en handbroms till varje bakhjul vilket gör att man lätt kan få sladd om man vill genom att bara använd en broms i taget. Klart roligt!

Vägen ner går mestadels på smala grusvägar som på vintern är transportsträckor mellan de olika skidbackarna. Ibland kör man igenom tunnlar och mot slutet får man trixa sig ner i en skidbacke mot målet som ligger där vi startade. Det hela tar 1,5 till 2 timmar ungefär.

Vi har bokat vårt åk via Explore Åre och jag tycker att det är en relativt prisvärd aktivitet, speciellt nu när våra barn är för unga/korta för att köra själva och därför åker med gratis i våra knän. Priset ligger på 490 kr per körande person (sommaren 2018) och då ingår förutom cart och liftkort även lån av tröja, hjälm och glasögon. Vi brukar ha med våra egna cykelhjälmar och, om vädret är soligt, våra solglasögon.

Familjen Lif älskar att åka mountain cart och kommer säkert göra det igen. Om inte annat så kommer Morris, som i år hade några centimeter kvar för att få köra själv, se till att det händer.

Så boka, stå på och ha kul!

Två vuxna, två barn och en mountain cart med vacker utsikt i bakgrunden.
Familjen Lif poserar uppe på Mörvikshummeln.
En rad med mountain carts.
Samling vid Timmerstugan för genomgång och utdelning av utrustning.
En person som lyfter upp en mountain cart på en sittlift.
Roger som gjort det här några gånger tidigare hjälpte till att lyfta övrigas carts på VM-6:an.
En person och en mountaincart som åker lift.
Morris är fotograf i Hummelliften.
Ett gäng människor står och lyssnar på en guide.
En snabb genomgång av regler för en säker nedfärd.
En grupp människor sittande på mountain carts.
Uppsamling inför sista sträckan ner mot mål.

7 reaktioner till “Mountain cart i Åre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.