Dykning på Gran Canaria – min dag med Davy Jones Diving

Så var det äntligen dags för mig att dyka. Tänk att det gått drygt 1,5 år sedan senast. Jag hade mejlats med ett par olika dykcenter hemifrån och fastat för Davy Jones Diving som dök i den marina nationalparken Arinaga Marine Reserve eller ”El Cabrón” (The Bastard) som den kallas.

Upphämtad på hotellet
På morgonen blev jag upphämtad med minibuss på vårt hotell och körd till dykskolan i staden Arinaga på sydöstra delen av Gran Canaria. Jag fick en snabb genomgång om vad som skulle hända under dagen och blev presenterad för min dykguide Brian. Det visade sig att jag hade turen att få en egen guide helt för mig själv. Vet inte om det bara var turen eller att jag lite försynt i mejl hade frågor om de hade stora grupper och risk att bli ihop parad med en oerfaren dykare. När en själv har jobbat som dykinstruktör är det ganska skönt att få nöjesdyka helt på sina egna villkor.

Dagens första dyk
Efter att har gjort i ordning vår utrustning, fått en kort dykbriefing och bytt om till våtdräkt så åkte vi en kort bit i bil till själva dykplatsen. Den här förmiddagen gick det en hel del gäss på havet och vår planerade dyksajt var hel enkelt för svår att ta sig ner till och vi fick välja en lite lugnare på andra sidan en stor klippa. På med utrustningen, en snabb säkerhetscheck och sen klättrade vi ut på kopporna med fenorna i handen. Vågorna sköljde över våra ben så det var lite svårt att hålla balansen men Brian lotsade mig säkert bort till avsatsen där vi skulle gå i.

Dykare som gör sig redo för dykning på en klippa vid havet.
Dagens första dyksajt i ”the El Cabrón Marine Reserve”.

Trots närmare 600 avklarade dyk så har jag aldrig tidigare dykt i Atlanten. Jag hade bävat för temperaturen som skulle ligga på 20–22 grader men tack vara den nästa nya våtdräkten (7 mm) med huva så klarade jag mig väldigt bra. På Atlantpremiären fick jag förutom en hel del småfisk även följa en bläckfisks klättring över havsbotten och spana in en flundra som låg halvt nedgrävd i sanden.

En bläckfisk som nästan smälter in i bakgrunden.
Låg en stund och tittade på en bläckfisk som rörde sig över havsbotten.

Lunchpaus och dagens andra dyk
Vi lyckades även ta oss upp ur vattnet helskinnade och åkte tillbaka till dykskolan för en lunchpaus. I priset ingår inte lunch så man får antingen gå iväg och köpa något eller göra som jag ha med sig lite matsäck. Då övriga gäster på dykcentret var tyskar och min tyska är högst begränsad så hade jag en lugn stund i solen.

Selfie på dykare i huva.
Tack vara tjock och bra våtdräkt med huva så frös jag inte alls på första dyker och bara lite mot slutet på andra dyket.

Med nybytta tankar var vi tillbaka i bilen och iväg till dagens andra dyk. Brian och min plan vara att gå i på ena sidan i en vik, simma över sandbotten till andra, ta en titt och simma tillbaka. Det vi framförallt tänkte hålla utsikt efter var en sjöhäst. Vi hade dock ingen tur med detta men hann laga både en ankarlina och samla in tappade fiskedrag istället. Roligast i fiskväg var en muräna som gömde sig under en sten.

Sandbotten med sjögräs och klarblått hav.
En tur över sjögräset letandes efter sjöhästar.

Glad över en dag med dykning
Även om det kanske inte vara några fantastiska dyk så är jag väldigt glad över att jag fick en in en dykdag på vår vecka här på Gran Canaria. Det funkade bra att dyka med Davy Jones Diving så det skulle jag kunna tänka mig att göra en gång till om jag kommer tillbaka till ön igen.

Här kan ni läsa mer om Davy Jones Diving i Arinaga.

Jag betalade 75 euro för två dyk inkl transport till och från hotellet samt 20 euro för komplett utrustning (utan dykdator).

Siluetten av en dykare med bubblor.
Sandra i motljus.
En dykare som tar kort på 3 andra dykare.
Ett gäng andra dykare som gick kurs.
Dykskolans gula hus från gatan sett.
Jag dök med Davy Jones Diving i Arinaga.
Öppen dörr in till ett mörkt utrymme. Tvättkar utomhus samt vit plaststolar .
Utrustningsrum och tvättavdelning hos Davy Jones Diving.

Bubblor som rör sig uppåt i vattnet mot solen.

Bläckfisk på botten.

Stim av småfisk.

En klippa under vattnet i motljus.

Sandbotten i närbild.

5 reaktioner till “Dykning på Gran Canaria – min dag med Davy Jones Diving

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.