Hemkomna efter en påsk i Åre

Det har verkligen varit tyst här på bloggen de senaste veckorna. Jag har helt enkelt inne hunnit med. Eller kanske inte är helt sant, jag har helt enkelt inte haft tillräcklig inspiration. Bloggen ska enbart vara rolig för mig. Inga måsten, ingen press. Så då får det helt enkelt bli lite tyst ibland.

För den sakens skull har det inte varit tyst på resefronten. Jag var ju i Dubai med en kompis för någon månad sedan och därifrån väntar flera inlägg att skrivas. Och sen var ju hela familjen Lif i Åre i påskas. Vi hade besök av familjen H-M så kvällarna bestod av trevligt umgänge istället för bloggande. Men här kommer en sammanfattning av vår vecka.

Lördag (Påskafton)
Vi lämnade Stockholm för att åka halva vägen till Åre, nämligen till Sundsvall. Vi brukar göra lunchstop i stan då vi normalt sträckkör Stockholm–Åre men vi hade inga påskplaner så vi bestämde oss för att ta en hotellnatt i Sundsvall och glädja barnen med ett äventyrsbad. Tyvärr var jag själv dunderförkyld och resen av familjen krasslig i olika stadier så för att inte sabba skidveckan skippade vid badet. Ungarna var väl inte direkt överförtjusta så vi fick muta med några timmar på lekland innan det var dags för en trevlig middag på restaurang Invito.

Söndag (Påskdagen)
Åre välkomnade oss med strålande sol. Efter en snabblunch skyndade vi oss ut i backarna. Tog en fika på fjällgården innan det var dags att bege oss hemåt och välkomna våra gäster.

Foto genom bilruta på Åreskutan.
Alltid lika härligt att mötas av Åreskutan från bilen.
Barn i skidbacke med sittliftar i bakgrunden.
Sadeln och Morris i sol!
Tre skidåkare med fjällen i bakgrunden.
Veckans första åk blev Hermelinen.

Måndag (Annandag påsk)
Rufus gick på skidskola hela veckan med start kl 9.15. Bästa tiden tycker vi få då kommer man ut i backarna direkt på morgonen och hinner sen åka runt som man vill när skidskolan är slut. Efter att vi hämtat upp Rufus hade vi bestämt oss för att göra vårt första försök med hela familjen tillsammans uppe på Högzon. Solen strålade så det var den perfekta dagen. Via VM-8an och Gondolen tog vi oss upp och fick njuta av fantastisk utsikt. Planen var att ta oss ner mot Rödkullen i blå backar. Allt gick bra till en början men sen körde vi helt enkelt fel på ett ställe och hamnade i en röd, smal och ganska brant backe. Vi var inte riktigt beredda och därmed inte heller Rufus som fick för hög fart och gick omkull ordentligt. Lättare breda röda backar klarar han bra men inte den här så han tappade sugen lite efter det. Vi kom i alla fall ner via blå backar på slutet så han fick upp humöret en del i alla fall. Hemkomna han vi med en stund på balkongen och ungarna avslutade kvällen med bastu och snörullning.

Massor av skidåkare och en fjälltopp i bakgrunden.
Längst där uppe är Åreskutans topp. Bilden tagen vid Kabinbanans bergsstation.
Två skidåkare med utsikt över fjällen.
Roger och Rufus laddar för vår nedfärd.
Kalfjäll, skidåkare och snö.
Än så länge går nedfarten bra.

Tisdag
Ännu en dag med strålande sol. Finns det något mer underbart en vårvinter i Åre? Familjen H-M, Morris och jag begav oss upp till Högzon via kabinbanan och fick några härliga åk i backarna där innan Fun slopen i Rödkullen drog för mycket. Lunchpremiär på 720 som fick högt betyg och sen tog pappan i familjen H-M alla ungarna till fun slopen så jag och mamman fick några perfekta åk vid VM-8an innan vi all begav oss hem till Björnen igen för en fika på Kastrullens uteservering. Roger och Rufus passade på att åka lite längdskidor på eftermiddagen.

Skidåkare med fjäll i bakgrunden.
Morris och jag njuter av Högzon.
Skylt med texten: Fun slope. Slalombacke i bakgrunden.
Årets nyhet Fun slope drog väldigt i ungarna.
Solnedgång i fjällmiljö.
Njuter solnedgång över Åresjön från vår balkong.

 

Onsdag
Dagen började i grått med vind. Högzon stängd, likaså Sadelexpressen så vi blev fast i Björnen. De äldre ungarna provade på Skogis (en skogspist i Björnen). På gränsen till för svårt men kul hade de. På eftermiddagen kom faktiskt solen tillbaka men vinden höll i sig. På onsdagar är det alltid Valles skid-VM i Björnen och våra ungar vill gärna vara med, få sin medalj och krama Valle. Efter det tog Roger ett pass på längden medan jag avslutade i kvällssolen på balkongen.

Bild tagen ur en sittlift. Mulet och grått väder.
Solen skiner inte alltid i Åre.
Utklädd snögubbe kramar om barn.
Morris och Rufus får varsin välförtjänt kram och medalj.

Torsdag
Rufus började bli lite sliten så efter skidskolan la han in sitt veto och ville göra något annat. Morris och Roger åkte vidare medan Rufus och jag åkte in till byn. Vi gick på biblioteket och gjorde Pride-pins. Det var Åre Winter Pride i byn med aktiviteter hela påskhelgen. Vi hann också läsa ett par böcker innan vi blev för hungriga och gick bort till Crêperie & logi. Vi äter ofta här när vi är i Åre. Gott och trevligt men den här dagen var det lite för segt. Trots lite folk fick vi vänta vad som kändes som en evighet innan vi fick vår mat. Mitt i maten kom jag på att jag glömt betala parkeringen men vi hade i alla fall tur det. En promenad i byn innan det var dags att öka hem och käka middag med resten.

IMG_1068
Vänta på mat när man är hungrig är inte alltid så kul.
Korttaget ut genom fönster med utsikt över fjäll och sjö.
Jag får aldrig nog av utsikten från vår lägenhet i Åre. Sjön åt ena hållet och skutan åt andra.

Fredag
Fredag är lika med skidskoleavslutning. Det innebär uppvisning, dragkamp, dans och diplomutdelning. Jag blir lika nostalgisk varje gång. Efter skiddagen firade vi varmchoklad på vår balkong. Dagen bjöd också på en fantastisk solnedgång.

Utklädd snögubbe och barn som gör high five.
Valle är och hälsar på även på skidskolans veckoavslutning.

Lördag
Våra gäster valde att köra hem på lördagen men vi ville även utnyttja den här skiddagen. Vi beslutade oss för att prova något nytt och tog bilen bort till Tegefjäll. Åkte Vildmarksstigen, tog en tur bort till Duved, åt lunch, tappade en vante i sittliften och hittade vanten på vägen nere. En trevlig variation som vi nog kommer göra fler gånger. Klämde också in ett besök på Åre bageri på väg tillbaka till Björnen. Hade sen tröttnat lite på matlagning så vi bestämde att veckans sista middag fick bli inne i byn så det blev afterski på Broken. Ungarnas favorit och jag gillar deras fish tacos.

Två skidåkande barn och en skylt med texten: Vildmarksstigen.
Vildmarksstigen i Tegefjäll var kul. Tummen upp från båda barnen.
Två barn i en soffa av is.
Utanför Åre bageri kundan man vila i en issoffa.

Söndag
Bil, bil och bil. Hemma i Bromma till kvällen. Vi har verkligen fantastiska bilungar!

Två barn som åker ankarlift.
Att ha kompisar på besök gör det hela mycket roligare. Och skönare för oss vuxna som slipper åka med ankaret i knävecken…

 

 

En reaktion till “Hemkomna efter en påsk i Åre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.