Lourensford – besök på vingård utanför Kapstaden

Under vår sista dag i Kapstaden hade vi planerat att åka upp med linbanan på Taffelberget men som våra tidigare dagar så blåste det för mycket för att linbanan skulle gå. Istället valde vi att besöka vingården Lourensford som ligger knappa timmes bilfärd utanför Kapstaden.

Fika på The Coffee Roasting Co

Vi började vårt besök med att ta en fika på The Coffee Roasting Co som fanns på gården. Det var härligt att sitta ute och njuta av deras många olika bakverk. Förutom kaffe att drick hade de också väldigt goda milkshakes. Här kunde man också äta en lättare lunch om man ville. De har också försäljning av kaffesorter, teer och olika tillbehör. Och är man mer intresserad av kaffe än vin så kunde man här göra en kaffeprovning.

The Coffee Roasting Co.

Två maskiner som mal kaffe.
På The Coffee Roasting Co kunde man se på när de malde kaffe.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det fanns många sorter att välja på. Kände man sig osäker kunde man ju alltid delta i en kaffeprovning.

Lourensford – anno 1700

Lourensford var tidigare en del av en annan närliggande vingård och där började man producera vin redan på 1700-talet. 1998 köptes Lourensford loss och byggdes upp till vad den är idag.

Området var stort och det fanns en hel del att göra förutom att prova vin. Till exempel spabehandlingar, en vacker park, yoga och konstutställning. Själva vinodlingen låg inte i anslutning till vingården så det var inget man gick och tittade på men det fanns en mindre odling där man kunde få se hur det såg ut.

Vinodling där varje rad har en roden buske i början. Varannan röd och varannan vit. Höga berg i bakgrunden.
Rosenbuskarna i början av varje rad är inte bara vackra utan fyller en funktion också. Rosorna är mer känsliga för t ex svampangrepp än vindruvorna så ser man angrepp på rosorna så är det dags att ta hand om vindruvorna så att inte svampen frodas på dem. Rosorna lockar också till sig ”bra” insekter.
En karta över området där man bland annat kan se var vinprovningen, restaurangen, en byggnad från 1700-talet och konstgalleriet ligger.
Bra karta för att hitta runt på Lourensford.
en grönskande park/trädgård med en vit byggnad i bakgrunden och ett barn i förgrunden.
Det fanns många trevliga delare av Lourensford att promenera runt i.

Vinprovning på Lourensford

I anslutning till fabriken på gården hölls vinprovningarna. Man gick bara dit och pratade med personalen så gjorde de iordning provningen vid ett bord. De berättade kort om de olika vinerna (och chokladen) och sen fick man prova själv. Vi valde alternativet ”Belgian choklate and wine pairing” för R85, ungefär 120 kronor.

Jag som inte dricker vin annars tyckte väl att allt smakade mer eller mindre illa men övriga i sällskapet var nöjda. Jag gillade mintchokladen bäst!

Efter provningen valde vi också att beställa hem vin till Sverige. Man fick hjälp att fylla i ett beställningsformulär och sen betalde man hela summan inklusive alla avgifter (frakt, tull osv) till Sverige.

Vi var på vinprovningen vår sista dag i Sydafrika och bara några dagar efter hemkomsten ringde ett UPS-bud på dörren och levererade våra flaskor. Dessa kom dock inte hela vägen från Sydafrika utan från Lourensfords europalager som ligger i Tyskland.

Vitt hus med en stpr dubbeldörr. Text ovanför dörren: Lourensford, Kelder, Cellar. Vinrankor i vintynnor på båda sidorna om dörren.
Ingången till vinprovningen. I tunnorna på sidan om dörren växer olika sorters druvor. Skylten på tunnan talar om vilken sort.
En träbricka med fyra vinglas. Två med röd vätska och två med gul vätska. Framför glasen ligger fyra chokladbitar med olika smak.
Förberett för vinprovning. Ett vitt vin, två röda viner och ett dessertvin. Fyra sorters choklad; citrus, bär, chili och mint.
Blanka maskiner och gångar med räcken.
Från vinrpovarrummet kunde man genom stora fönster se in i själva fabriken.

Lunch på The Millhouse Kitchen

Redan när vi kom på morgon gick vi in och bokade bord på restaurangen där vi tänkt äta lunch. Dagen för vårt besök var dock ganska lugn så det hade inte behövts men vi fick ett trevligt bord utomhus på baksidan.

Maten var rustik och inspirerad från Frankrike och Italien. Väldigt god mat. Jag åt till exempel en otroligt god köttbit.

The Millhouse Kitchen.

Bakom en disk med värmelampor över ser man in i köket där flera kockar arbetar.
Restaurangen The Millhouse Kitchen har ett öppet kök och trevlig personal.
Tallrik med en köttbit, pommes, sparris och tomater
Köttbiten var himmelskt god.

Barn på vingård

Vingård kanske inte är det ultimata utflyktsmålet för en barnfamilj men det funkade i alla fall helt ok. Vi hade försökt läsa på lite innan och valt Lourensford utifrån att barnen skulle kunna få göra en druvsaftsprovning när vi vuxna provade vin. Dock hade denna möjlighet tagits bort så tiden vi tillbringade med att smaka vin tyckte nog ungarna vara ganska trist.

Något som vi också hade läs om var att det skulle finnas en bra lekplats bredvid restaurangen. Och visst fanns det en lekplats men tydligen hade de tagit bort de flesta av klätterställningarna för att de hade blivit dåliga i trät. Kvar fanns en lite men funkade i alla fall att roa ungarna en liten stund. På restaurangen fick de också pennor och ritpapper medan vi väntade på maten.

Men vad gillade ungarna då med vårt besök? Jo, det bästa var nog att få springa. Det fanns gått om ytor att sträcka på benen på. Fikat var också poppis och att det fick var sin studsboll i den lilla butiken.

Ett barn som dricker gul vätska ur ett ölglas och har en espressokopp framför sig.
Morris tyckte han var vuxet cool när han drack öl (äppeljos) och espresso (choklad) på The Coffee Roasting Co. Chokladen hette Babyccino!
Två barn som klättrar i en klätterställning av trädstockar.
Klätteraporna fick lite utlopp medan vi väntade på lunchen.
Ett barn som springer på en gant av tegel mellan en gräsmatt och en grusgång.
Morris (och Rufus) körde springtävlingar mot sig själva. Jag fick vara tidtagare och avgöra om det slog sig själva eller inte.

2 reaktioner till “Lourensford – besök på vingård utanför Kapstaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.