Söndagsresetankar #2, 2018

Den här söndagens tankar kretsar kring #jagstannapåmarken, pressfrukost med Royal Caribbean och etiska resmål. 

Veckans reseevent

I fredags var jag på pressträff med Royal Caribbean. Vi var ett gäng resebloggare och -journalister som fick höra en av Royal Caribbeans svenska kaptener, Mattias Persson, berätta om livet bakom kulisserna på ett kryssningsfartyg. Vi fick också höra Rosita Lincoln (@rositareser), marknadskoordinator på Royal Caribean berätta om deras nya fartyg Symphony of the Sea som kommer i april och blir världens största.

Det var kul att höra Mattias berättelser om till exempel ”personalstaden” på eget däck med allt ifrån affärer till pubar och restauranger. Han pratade också hur det jobbar med vattenreningssystem och sophantering på sina båtar.

Helheten gjorde mig lite mer sugen på en kryssning och då faktiskt en på Medelhavet men jag tror att jag har en lång väg till att få med mig mannen här hemma.

Pressträffen hölls på hotellet Down town Camper och vi bjöds på frukost.

En man framför en presentation. Den skymtas också publik. På presentationen står mannens namn Kapten Mattias Persson.
Kapten Mattias Persson berättade med stor passion om livet ombord på Royal Caribbeans kryssningsfartyg.

Veckans reseämne

Veckans reseämne har utan tvekan varit flygets vara eller icke vara. #jagstannarpåmarken dyker upp allt mer frekvent. Att ha resor som sitt största intresse och samtidigt bry sig om planeten vi lever på, är inte alltid så lätt. Det har länge gjort mig splittrad och just nu blir jag än mer påminde om detta. Jag älskar att åka till svenska fjäll men lika mycket till varma sandstränder. Eller som dykresor till exempel. Jag utbildad att dyka i kallt vatten (ja till och med under is) och har därmed möjlighet till många dykplatser i min närhet men jag älskar verkligen djurlivet i tropiska vatten. Samtidigt vill jag ju att de ska överleva människans framfart. Många tankar kommer att kretsa kring detta även framöver.

Veckans lista

I veckan läste jag ett blogginlägg från Linda (Resamedvetet) och blev påmind om Ethical Destination Report. Det är Ethical Traveler som har publicerat sin lista med etiska resmål för 2018. Det var på den här listan jag hittade Kap Verde på en andra plats förra året och som bidrog till att vår höstresa gick precis dit. Här kan du läsa om vår Kap Verde-resa. I år har faktiskt Kap Verde halkat ur 10-i-topp och en hel del länder har avancerat på listan. Belize, Benin och Chile ligger i topp. Själv har jag bara upplevt ett av länderna, nämligen Palau. Där fick jag verkligen se många tropiska fiskar. Costa Rica som står på min drömlista återfinns på plats fem på etiska listan.

Veckans resebild

Solnedgång över strand och hav. Ett par solstolar och en palm i förgrunden.
Bilden blev från Palau som återfinns på den etniska listan ovan. Jag var där med en kompis för tio år sedan. vi var där framförallt för dykningen som är väldigt bra. På hotellet på bilden med dess fina strand och pool bodde vi dock inte. Vi hade varken strand eller pool på vårt boende… Men här gick det bra att betala en slant för att tillbringa en eftermiddag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.