En dag på Kaphalvön del 1 – Cape Point

Under en av våra dagar i Kapstaden valde vi att helt fokusera på Kaphalvön. Vi startade tidigt från vårt boende i Camps bay och körde söderut. Planen vara att åka längst västra sidan ner åt Cape Point och Godahoppsudden och sen ta östra sidan hem till Camps bay igen.

Vägen slingrade sig längs bergen och utsikten blev bara mer och mer magnifik runt varje hörn. Vägen var bra men det gällde att inte ha allt för mycket svindel för det stupade brant ner mot havet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vägen var slingrande med fantastisk utsikt. Man ville stanna hela tiden och ta kort.

Hout bay och Noordhoek

Vi stannade till flera gånger längs vägen för att beundra utsikten. Vi beundrade också vackra hus i Hout bay. När vi stannade för att ta kort av utsikten vid Noordhoek gick det knappt att ta in skönheten. Färgerna var helt overkliga. Den vita sanden och kontrasten till det nästan självlysande blå havet.

Strax söder om Noordhoek stötte vi dock på problem. En skogsbrand hade brutit ut längre söder ut. Vi både såg och luktade oss till röken på långt håll. Polisen hade stängt av vägen vi planerat för blåsten gjorde elden svår att kontrollera. Vi fick helt enkelt korsa Kaphalvön och fortsätta ner på den västra sidan istället.

Ett barn vid en sten med utsikt över en vik med berg i bakgrunden.
Rufus blickar ut över Hout bay.
En vit sandstrand och ett lysande blått hav.
Noordhoek beach. Hit skulle jag tveklöst vilja åka tillbaka. Har bland annat läst om att rida på stranden och det skulle jag verkligen vilja göra.

Table Mountain National Park

De båda uddarna Cape Point (Kapudden) och Cape of Good Hope (Godahoppsudden) ligger längst ut på Kaphalvön i nationalparken Table Mountain National Park. Det kostar en slant att åka in i område. När vi var där (nov –17) betalde vi R145 för vuxna och R75 för barn (cirka 100 respektive 50 svenska kronor).

Förutom det magnifika havet som hela tiden är nära finns här också en rik växtlighet med vackra blommor och en del djur. Vi såg bland annat strutsar och babianer men det ska också finnas zebror här. Men var försiktig, babianerna är skickliga småtjuvar med väldigt vassa tänder.

Bilar som köar för att köra in genom en port.
Infarten med betalningsstation till Table Mountain National Park.
Bildväg med vidsträckt natur på båda sidor.
Vidsträckt hed med låg vegetation.

Restaurangen Two Oceans

Lagom när vi kom fram till Cape point och dess fyr var det lunchdags. Vi hade planerat att äta på restaurangen Two Oceans och fick ganska snabbt ett bord ute på deras terrass. Otrolig utsikt över False bay men med väldigt störande fåglar som störtdök bland borden och åt allt de kunde komma över.

Vi åt en tvårätters lunch där man kunde välja fritt bland rätterna och antingen välja förrätt eller efterrätt. De hade också ett par barnrätter som inte stod på menyn. Det var fisk och skaldjur som gällde och det mesta var väldigt gott.

Som vi förstod det, så var Two Oceans den enda riktiga restaurangen i området men det fanns också en mindre affär där man kunde köpa sig något enklare att äta.

Restaurangbord med utsikt över havet.
Vårt bord med utsikt på Two Oceans restaurante.

Cape Point och dess fyr

Efter lunchen tog vi spårvagnen upp till fyren. Ja ändå upp kommer man inte utan man får gå sista biten i trappor. Dagen för vårt besök var en väldigt blåsig så när vi väl kom upp till fyren var det svårt att stå upprätt på vissa ställen men utsikten var ändå värd det.

Fyren stod klar år 1859 och befinner sig 238 meter över havet.

Spårvagn i uppförsbacke med havet i bakgrunden.
Spårvagnen man kunde åka upp till fyren på Cape Point. Självklart kunde man ta sig en bra promenad också.
Trappa upp till en fyr.
Sista biten upp till fyren vid Cape Point fick man gå.
Hav med berg i bakgrunden.
Utsikt tvärs över False bay.
Vägskylt med avstånd utsatta till Sydney, Rio, Amsterdam, London och New York.
Högst uppe vid fyren kunde man få veta att det var 9 623 km till London.
Klippor och brusande hav.
Man kan verkligen förstå att detta inte var ett favoritställe för sjöfarare.

Läs mer i övriga inlägg från dagen på Kaphalvön:

Del 2 Godahoppsudden

Del 3 Pingviner på Boulders beach

Alla inlägg från vår resa till Sydafrika och Lesotho.

8 reaktioner till “En dag på Kaphalvön del 1 – Cape Point

    1. Haha ja vi kanske också hade varit lite snopna om det inte funnits några när vi var där. På lite avstånd är de ju kul att titta på men fasiken vad snabba och bitska de kan vara. Men det är verkligen en otroligt vacker plats. Och ganska fascinerande att det första land jag tänkte på när jag funderade på vad som liknade området var Island. Och det är ju en bit därifrån.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.