Guide till lunchställen i Åre Björnen

Det är snart fem år sedan vi blev delägare i vår lägenhet i Björnen i Åre. Det var när vi låg på BB och Rufus hade kommit ut frisk och glad som vi bestämde oss. Roger ringde till och med mäklaren från sjukhuset och sa att vi ville köpa.

Eftersom vi hela tiden har haft barn med oss så har vi hängt en hel del i barnvänliga Björnen. Och när man åker skidor blir man hungrig så här kommer en sammanställning av de matalternativ som finns i Björnen.

Bistro Café Idet

Den kanske vanligaste restaurangen att äta på i Björnen är Idet. Perfekt läge för barnfamiljen precis vid Nallebacken. Och som namnet antyder kan du både äta och fika här. De har en italiensk meny med god pasta och pizza och en barnmeny med bland annat Rufus favorit, pannkakor. Idet har också öppet på kvällen så en och annan hämtpizza har vi klämt här.

Bistro Café Idet.

Bild på menyns fram- och baksida.
Kan rekommendera pastan med oxfilé och pizzan Mezza Luna.

Carins krog

Det här är nog min personliga favorit. Kan inte riktigt säga varför men kanske för att vi ofta hamnade här i början när ungarna var riktigt små. Läget är närmast rullbandsliftarna helt enkelt. Här går det både att fika och äta och menyn består av många standardskidrätter så som hamburgare med pommes och gulaschsoppa. Pommesen är för övrigt i en klass för sig. Men på menyn finns också Morris favorit moules frites om än inte från barnmenydelen. Carins har också en minihörna för barn med en tv som visar film.

Carins krog.

En tallrik med musslor och pommes.
Moules frittes på Carins är en höjdare enligt Morris. Pommesen är stans bästa enligt mig.

Copperhill mountain lodge

Högst upp i Björnen ligger det stora hotellet Copperhill. Hit tar man sig via backen Järvsvängen och sedan liften som heter just Copperhill. Här serveras god mat, ofta med jämtländsk anknytning. De har både barnmeny och lekrum i källaren. Hotellet är i sig spektakulärt och värt ett besök även om man inte vill äta lunch.

Copperhill mountain lodge.

Fasad på en hotellbyggnad.
Copperhill har god lunch men är även väl värt ett besök för middag.

Lilla Tyrolen

Premiär för oss i år. Restaurangen ligger mitt i Järvsvängen med klassisk fjällinredning och brasor. Också standardskidrätter men på barnmenyn är pannkakorna utbytta mot tjocka våfflor. Fika går också bra här.

Lilla Tyrolen.

Barn med varmchoklad framför eldstad.
Morris ger Lilla Tyrolen tummen upp.
Tallrik med hamburgare och pommes.
God burgare på Lilla Tyrolen om än i dyraste laget.

Crowded house (Kåtan)

Mitt uppe i backen ovanför Vargliften och Björnliften ligger Crowded house. Här fikar vi ofta för att det är himla mysigt och ligger så ”på vägen”. Förutom fika finns också ett mindre urval av mat som grillad toast och gulaschsoppa.

Crowded house.

Barn framför en braskamin.
Hög mysfaktor på Crowded house. Extra plus är den varma chokladen som kommer i två varianter, en mer barnvälig och en med mer vuxensmak.

Kastrullen

Mitt i Viksvängen hittar du Kastrullen. Båda våra barn har haft som skidmål att kunna ta sig till Kastrullen (och därifrån) för att dricka varm choklad där. I år var det Rufus tur att klara detta. Förutom fikadel och bardel finns också en restaurangdel. Även här med skidstandardrätter men också en gedigen korvmeny. Olika sorters korv som serveras i en baguette med senap och surkål. Och på barnmenyn finns självklart pannkakor till Rufus.

Kastrullen.

Trähus mitt i backen.
Fram i påsk hoppas jag att temperaturen tillåter att vi sitter ute och myser på Kastrullen.

Björngrillen

”Korvkiosken” som jag tror tillhör Carins krog ligger nära påstigningen till Vargliften och tunneln under vägen. Här kan du köpa korv, hamburgare och pommes. Det finns också några bänkar att sitta på. Perfekt om man vill ha något snabbt och sen ut i backen igen.

Korvkiosk med skidåkare som köar.
Ett snabbt alternativ mitt i Björnen.

SkiStars värmestuga

Värmestugan ligger vid Mårdenliften. Här finns enklare fika att köpa men också matlådor som du kan värma själv i micron. Hitt kan du också gå om de har egen matsäck med dig och vill sitta inne i värmen. Här finns torkskåp där du kan värma på blöta kläder medan du fikar/äter.

En pjäxbag och 8 barnstolar.
Hittade ingen bra bild från värmestugan utan ni får nöja er med att se en bild som Roger skickade till mig för att visa var väskan med extrakläder stod… Bilden ger i alla fall bevis om att det är gott om barnstolar i värmestugan.

Korvgrillning

När vi är upp på senvintern och temperaturen inte är så bitande har vi ofta grillat korv vid Valles torg. Här finns flera grillar, bord och en lite läktare att sitta på. Bredvid finns bland annat Valles verkstad, Valles musikstudio och Valles scen där ungarna kan leka av sig ordentligt. Läget är precis vid skidskolan och rullbandsliftarna.

Barn som sjunger i en leksaksmikrofon.
En lite yngre Rufus leker på Valles torg.

3 reaktioner till “Guide till lunchställen i Åre Björnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.