Åka hundspann i Åre

När jag fyllde jämt för ett tag sedan (ja ja några år sen) så fick jag i present att åka hundspann här i Åre. Jag gjort ett försök som blev avbokat pga snöstorm men så tänkte Roger och jag att vi skulle göra det till en familjeaktivitet och en överraskning för ungarna. Lite av en familjejulklapp.

Hundspann som överraskning

Idag var det så dags och ungarna visste inget förrän vi kom dit men så fort vi fick syn på hundgårdarna och fick höra att hundarna stod parkerade ner i slänten förstod Morris att vi skulle åka hundspann. Rufus däremot trodde att vi skulle köpa en hund eller två men som tur var så gick det ändå ganska smärtfritt att få in honom på att åka hundspann istället.

Vi hade tänkt boka en halvdagstur men fick bara plats på en tvåtimmarstur. Så här i efterhand så var det nog tur då värdet inte riktigt var med oss – minus 8 grader, snöfall och vind.

IMG_9276
De flesta av hundarna var väldigt ivriga att komma iväg. Det ylades en hel del när de insåg att det snart var dags.

Inte bara åka hundspann

Vi var ett gäng som samlades och delades upp på 4 olika ekipage. Familjen Lif fick en egen släde med sju ivriga hundar. Jag och ungarna fick slå oss ner på en renfäll medan Roger fick ställa sig bak och ansvara för bromsen. Och skjuta på i uppförsbackarna. Med alla nysnö som kommit de senaste dagarna så var det tungt före för hundarna så Roger fick också jobba lite.

Fikastopp

Efter en stund stannade vi till och blev instruerade att parkera våra spann vid var sin stolpe. Det vill säga sätta fast ett ”ankare” i marken och ett rep kring stolpen. Allt för att hundarna inte skulle kunna dra iväg på en egen springtur.

Där ute i skogen fanns också en stuga där vi fick komma in. Vår guide tände en brasa i öppna spisen och bjöd på varmsaft, glögg och pepparkakor. Vid det här laget vara mångas tår och fingrar stelfrusna så det var skönt att kunna värma upp sig lite vid elden innan det var dags att ge sig iväg igen.

Flera hundspann i snön.
Här parkerade vi våra spann vid fikapausen.
Barn som klappar en av hundarna i ett hundspann.
Det här var Rufus favorithund. Den lät sig snällt klappas utan att vara för ivrig och hoppig för Rufus smak.

Att flyga fram i skog och över vidder

Trots att vi inte riktigt hade vädret med oss och att vi alla frös en del, trots väldigt mycket varma kläder, så var det ändå en underbart härlig åktur. Den gnistrande vita snön och hundarnas lyckliga ylande när de visste att det vara dags att få spring. I början tyckte båda barnen att det var jättekul men det avtog lite mot slutet pga de helt enkelt frös för mycket. Tänk om vi hade haft minus 4 och strålande sol istället. Då hade jag absolut kunna tänka mig en heldag.

7 hundar framför en släde
Det var mysigt att sitta hopkurade på släden tillsammans.

Åre Björnen Hundspann

Vi bokade vår tur med Åre Björnen Hundspann och det var lätt att hitta dit, ett par minuter från Björnens skidcenter bara.

Tips! Ta med skidglasögon. Hade varit toppen idag med snö och vind men jag tror även i andra väder.

En vit hund som rullar sig i snön.
Den här hunden var en av dem som man gärna fick gossa med.
Två vilande hundar som rullat ihop sig i snön.
Hundarna vilade också under vår fikapaus.

7 reaktioner till “Åka hundspann i Åre

  1. Vad härligt det ser ut! Synd att detvinte var bättre väder, men det där vädret kan man ju inte styra över … Vi har oxå haft upplevelser med djur här på Israel, nämligen delfiner 🙂 Önskar Gott Nytt 2018!

    Gillad av 1 person

    1. Ja det var verkligen mysigt. Mindre barn kan funka. Beror ju på barnen till viss del. När man kör behöver hen ju sitta stilla och vara ok med att vara ordentligt fasthållen. Vi åkte i en grupp med andra så det var liksom inte läge att stanna till om ungarna villa pausa. Kanske jag skulle vänta något år eller två för Meja. Men era större skulle säkert gilla.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.