Resetrender 2018 – Resiabarometern

Idag på morgonen var jag på Downtown Camper By Scandic för att höra Resia presentera sin ”Resiabarometern 2018”. Jag fick god frukost, höra om intressanta resetrender, träffa trevliga resebloggskollegor och bestiga Mount Fuji med hjälp av VR.

Resiabarometern 2018

Resiabarometern bygger dels på Resias bokningsstatistik och dels på en undersökning gjord av Kantor SIFO. Lina Ekelund från Resia presenterad rapporten för en samling av resebloggare och -journalister.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lina Ekelund, PR-specialist och redaktör på Resia.

Fyra resetrender 2018

Trend 1: Inspirerande boende och kulinariska äventyr
Svenskarna är villiga att betala för bra hotell med centralt läge, hög standard med bra faciliteter samt att hotellet har service minded och trevlig personal. För den yngre resenärer (16–34 år) är boende och mat lika viktiga men för 35–55-åringar går mat före boende. Här kan vi till exempel ana frammarschen för Sydafrika och dess vingårdar.

IMG_8312
Min lunch på en vingård i Sydafrika under vår resa dit i november.

Trend 2: Avkoppling och bortkoppling
Trots träningstrender och mycket prata om träning på semestern så visar undersökningen att majoriteten (53%) inte tränar alls på sin semester. Och många klickar för svarsalternativet ”Nej, jag brukar ta med mig tränignskläder men de är oftast oanvända när jag kommer hem.” Önskan om wi-fi på hotellet har störtdykt men där har nog de nya roaming-reglerna i Europa gjort stor skillnad.

Trend 3: Kulturspotting
24 procent av svenskarna placerar kulturspotting överst på listan om vad som är viktigast för dem när de reser. Men är man i åldern 35–55 år så vill man helst fly vardagen. Här kanske allt för många VAB-dagar spär på önskan om semester.

Trend 4: Minbreaks 2018 års hetaste trend
Mitt emellan weekends och en-tvåveckorsresor så hittar man minibreaks, dvs 4–5 dagars resor, inte nödvändigtvis över en helg. Svenskarna väljer att åka på fler minibreaks istället för en längre resa. Det var en trend redan 2017 men ökar för 2018. En trend som tyvärr inte är någon höjdare för miljön med ökat antal flygresor under året.

På önskelistan för Sveriges kvinnor ligger en lyxsemester på Maldiverna i topp. Männen däremot vill helst åka på roadtrip i USA.

Hit vill svenskarna INTE åka

Det fanns ju så klart en lista för det också. Och smaken är ju som vanligt olika.

  1. Turkiet
  2. Egypten
  3. Ryssland
  4. Indien
  5. Thailand
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Resebloggarna Helana och Peter från FREEDOMtravel och Ingela Schönning från Resia.
IMG_8756
Och jag själv bestiger Mount Fuji. 

Downtown Camper by Scandic

Dagens frukostmöte Downtown Camper by Scandic var mitt första besök på hotellet men det gav mersmak. Hit kommer jag gärna tillbaka för en middag, en drink eller varför inte en hemester i min egen stad.

2 reaktioner till “Resetrender 2018 – Resiabarometern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.