Safarimagi i Sydafrika

Väckning sker via komradion från ”stora huset” vid 05.30. Vi klär oss snabbt i våra boendetält. Mornarna är svala så det är skönt med ullunderställ under kläderna. Efter en snabb kopp te med skorpor är det dags för dagens första så kallade game drive.

Hela vårt gäng på åtta personer – familjen Lif, kompisfamiljen C, mormor Lif och bästefaster Lif – klättrar upp i safaribilen. Vår guide Herbert har jobbat som guide i 17 år varav nästan två på Wild Ivory. Bilen är öppen och så fort Herbert börjar köra blir det kallt men vi värmer oss under våra vindtäta och fleecefodrade ponchos som vi får låna.

safaribil2
Sandra och Rufus myser under våra ponchos.

Komradion sprakar till och alla lystrar på anropet. En annan bil från en annan lodge har fått syn på en lejonhona med två ungar. Herbert bestämmer sig för att göra ett försöka och kör åt det hållet.

När vi kommer fram finns redan två andra safaribilar på plats. I varje bil sitter ett gäng förväntansfulla besökare med kikare och kameror i varierande storlekar. Allt från mobilen till jätteobjektivet.

Vi pratar med en av de andra bilarnas guide och får höra att i linjen med en svart stubbe och ett större träd mellan en grön buske och en vissen buske ska lejonen hålla till. Efter några försök tror vi oss förstå vilka grästuvor vi ska spana emot. Nu börjar väntan och fokusen efter rörelse i gräset.

Minuterna tickar, Herbert tror sig se rörelse. Vi andra är inte lika säkra. Efter en stund till ger vi upp. Det finns ju så mycket mer att se än ett par grästuvor. Även om en lejonhona med två ungar är något av en dröm.

Medan vi kör vidare ser vi åtskilliga gnuer, zebror, vårtsvin och impalor längs vägen. Bilen skumpar och kränger. Vi sitter tre och tre i olika höjd. Längst bak är sätena placerade högst upp och här gungar det rejält. Tur att det finns säkerhetsbälten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gnu.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Impalor som jag nästan bara lyckades fota bakifrån, springandes.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vårtsvinen var skygga.

Efter ett tag saktar Herbert in och tar upp sin kikare. En bit bort ser vi flera noshörningar. Både vuxna och ungar. Vi kör närmare. Riktigt nära. Precis bredvid bilen bestämmer en rejäl noshörning sig för att gå på toaletten. Vi fångar det på bild.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mamma och barn noshörning.

Vi lämnar noshörningarna och kör vidare. Tre giraffer har bestämt sig för att ta en paus på vägen. Dessa märkliga djur. Vi står en stund och beundrar och fotograferar innan vi sakta rullar framåt och de bestämmer sig för att vika av åt sidan.

tre giraffer.jpg
Tre giraffer som blockerade vår väg.

Upp för en backe och sen kommer vi fram till en minder sjö. På kanten ligger en krokodil och solar. Vi spanar ut över vattnet. Det är en flodhäst som brukar hålla till här som vi spanar efter. Plötsligt bryter den ytan. Frustar en gång och dyker igen. Jag hann knapp ta ett kort. Herbert berättar att den kan vara under i upp till sex minuter. Vi kör vidare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Min enda flodhästbild.

Nu är det dags för ett fikastopp. Herbert dukar fram kaffe, te, varm choklad och fler skorpor. Vi tar kort på varandra med den obeskrivligt vackra fonden. Vi fortsätter sen vår färd och beundrar en babian som springer över vägen. Vi följer den med blicken och inser att dess familj sitter i trädet bredvid. Ja hela släkten är faktiskt utspridda bland träden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Såg man en babian var det bara att vänta för det fanns alltid fler i närheten.

Efter flera gnuer, zebror och fåglar med namn som är svåra att komma ihåg är det dags att vända om och åka tillbaka till lodgen. Där har vår kock dukat upp för en efterlängtad frukost. Och eftersom vi är enda gästerna så sitter vi på vår alldeles egna altan och äter. Nedanför står ett gäng zebror och dricker ur vattenhålet. Nu är det dags för vila, lunch och bad för ungarna i minipoolen innan det är dags för dagens andra gamedrive. Den där vi får se ett lejon och som avslutats med solnedgångsbilder över savannen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fågel som jag inte kommer ihåg namnet på.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Girafferna poserade gärna på bild.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
I alla fall inte helt bakifrån.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Noshörningarna passerade gärna nära vår bil.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vår utsikt under morgonfikat.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vad tänker zebrorna på när de ser oss?

Här kan du se fler foton från vår safarivistelse.

Här kan du läsa alla inlägg från vår resa till Sydafrika och Lesotho.

13 reaktioner till “Safarimagi i Sydafrika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.