Söndagsresetankar #2

När det här blogginlägget publiceras är jag med familjen i Sydafrika och som bäst på väg från Johannesburg till Wild Ivory Big 5 Eco Lodge för tre dagars safari. Men jag har tänkt lite i förväg så här kommer ändå veckans Söndagsresetankar. Som ni kanske märker har mina tankar haft ett visst afrikafokus den här veckan…

Veckans resespaning

Vilka är de bästa flygplatserna gällande totalupplevelsen? Det har Sleepinginairports.net frågat sina läsare. Gällande alltifrån saker att göra och matalternativ till renlighet och möjligheter att sova. På topp 10-listan lyckades Helsinki-Vantaa Airport, Finland slå sig in på en hedrande fjärdeplats. Min personliga favorit, Hong Kong International Airport, kom på en femteplats. Toppar gör Singapore Changi International Airport, vilket jag också verkligen förstår. Där finns det mesta man kan tänka sig i utbud och de gånger jag har varit där så har allt flutit på väldigt smidigt.

Listan över flygplatser i Afrika toppas av Kapstaden med Johannesburg som två. Det bådar gott inför vår resa då vi ska besök på båda två.

Arlanda då? Hamnade i alla fall på en sjätteplats bland Europas flygplatser.

Källa: sleepinginairports.net

Veckans drömresemål

Réunion! En ö tillhörande Frankrike som ligger 80 mil öster om Madagaskar. Har sökt på det till och från men blev extra peppad här om månaden när vi hade en av Rogers pluggvänner på besök som berättade om hennes familjs resa dit. Storslagen natur, vulkaner, berg, hav, stränder och dykning. Låter det minsta intressant så bildgoogla så är du såld.

Veckans reseminne

Vi kör Afrika här också. Afrika och värme. För 10 år sedan var jag på en dykresa till Sudan. Vi bodde en vecka på en stor gammal segelbåt i trä. Ofta när man är ute på havet brukar det ju fläkta lite skönt i värmen men inte under den här veckan. Det var i stort sätt vindstilla hela tiden. Havet  var spegelblankt och ute hade vi 43 grader. Inne i hytterna gick det inte ens att vara. Har kanske pikat varmare på någon resan men aldrig haft så här ihållande varmt. Där vår dykutrustning stod fanns inget solskydd så besättningen fick stå och spola vatten på oss med slang för att vi skulle mäkta med att klä på oss allt innan vi hoppade i. På nätterna sov vi alla uppe på däck och här kan vi  snacka stjärnhimmel. En härlig resa som slutade med att vi blev strandade i Port Sudan med inställt flyg men det är ett annat reseminne.

Bilden höggs upp i inlägget är tagen uppe i en fyr i Sudan. Längst bort kan du skymta segelbåten vi bodde på.

Veckans favoritblogginlägg

Här om dagen fastande jag för ett inlägg skrivet av Linda på resamedvetet.se. Det innehöll 14 skäl till varför sjalen är det bästa resplagget. Det var så mycket igenkänning i hennes tips. Jag reser också alltid med (minst) en sjal. Den använd till allt från förstärkningsplagg vid kyligt väder eller att piffa upp en tråkig klädsel till huvudduk vid moskébesök och solskydd på barnvagn. Och ofta används den bara för att gosa in sig i under en lång nattflygning. För även vi vuxna behöver ju en snuttefilt ibland. Här hittar du Lindas inlägg om varför sjalen ska med på resan.

Veckans resebild

14962798_10155434714672589_4728615259983832679_n
För exakt ett år sen var vi också på en resa till Afrika på höstlovet men då så långt väster ut man kan komma och ögruppen Kap Verde. En vecka av sol, bad, vågor och god mat. Kap Verde verkar ha blivit en väldigt uppstickare bland svenskar och familjen Lif förstår varför. Här kan du läsa mer vår resa.

 

 

2 reaktioner till “Söndagsresetankar #2

    1. Det var en fantastisk dykresa. Stim av hammarhaj på morgondyken kommer jag aldrig att glömma. Eller att bli en del av lördagsnöjet för barnfamiljer – gå ner till hamnen och titta på de beiga människorna på båtarna.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.