Söndagsresetankar

 Jag har massor av småtankar kring resor som liksom aldrig hittar sin plats i mina övriga blogginlägg. Därför tänkte jag prova en, för mig, ny sorts blogginlägg. Jag täntke kalla dem söndagsresetankar. Vi får se om det blir varje söndag, varannan eller någon gång i månden men här kommer i alla fall mina första tankar.

Veckans resespaning

”The 72 Hours Cabin” är ett svensk initiativ där man bjudit in 5 personer med stressiga jobb och liv att komma till Sverige och uppleva den svenska naturen under 72 timmar. Deltagarna har bott i en glaskoja på ön Henriksholm i Dalsland och spenderat dagarna i naturen med bland annat kajakpaddling och fiske. Stressforskare från Karolinska Institut har sedan undersökt hur deltagarna påverkats av vistelsen och resultatet blev bland annat att deras stressnivå minskade med 70 procent, blodtrycket gick ned med 9 procent och deras kreativitet ökade. Det låter ju inte helt fel och kanske inte helt överraskande heller, om du som jag älskar den svenska naturen, men vill du prova så går det bra att boka glaskojorna för egen del. Här kan du läsa mer om projektet och här kan du boka en egen glaskoja.

Veckans drömresemål

Galapagos! Min man Roger har redan varit där och det har funnits på min bucketlist i evigheter. Ögruppen med sina 19 öar som tillhör Ecuador och ligger cirka 1oo mil från fastlandet. Öagruppen blev en nationalpark 1959 och 1986 blev även vattnet runt om kring är en marin nationalpark. Båda finns med på UNESCO:s världarvslista.

Till Galapagos vill jag åka för att naturupplevelse och då framförallt den under vattnet. Jag vill dyka med sjölejon, mantor och havssköldpaddor.

Veckans reseminne

Just nu förbereder vi oss för familjens nästa resa som även den innehåller något av ett drömresemål. Om mindre än en vecka bär det av till Sydafrika och Lesotho. En av de saker som vi planerar att göra i Lesotho är att rida i bergen på deras speciella hästar, Basuto pony. Senast hela familjen red på en resa var på Island förra sommaren. Där hittade vi ett stall som hade ridning för alla åldrar och färdigheter, vilket inte hörde till vanligheten utan oftast var det åldersgräns på minst 8 år. Jag som är ridvan reden en lite längre tur, Roger och Morris, som då var 6 år, red en kortare familjetur. Rufus, som då bara var 3 år, fick rida några varv i padocken på en lugn och trygg häst. Att hitta aktiviteter som kan anpassas till alla i familjen är något som vi värderar högt på våra resor. Precis som att rida islandshäst på Island var en upplevelse så tror jag att rida basutoponny i Lesotho kommer att vara det.

IMG_6073
Rufus iförd stallets minsta säkerhetsväst.

Veckans favoritblogginlägg

För ett tag sen var ett gäng europeiska resebloggare inbjudna av det holländska flygbolaget KLM att besöka den stora knutpunkten, flygplatsen Schipol. Jag, som många andra reseälskare, gillar verkligen flygplatser och därför blev jag lite smått avundsjuk på bloggarna som fick sig en rejäl rundvisning där. I vecka kom Sofia på Fantasiresor med sitt blogginlägg från dagen. Här kan du läsa hennes inlägg som även innehåller en proffsig film. Tänk att få stå på en startbana och få se plan efter plan flyga iväg.

Veckans resebild

DSCN0103
En annan tid, ett annat liv… Före familj och barn jobbade jag som dykinstruktör i Ao Nang i Thailand. Thailand är ett av de länder som jag återkommer till om och om igen. Det har en speciell plats i mitt hjärta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.